El-priser

Engang blev du automatisk tildelt et el-selskab på baggrund af din bopæl. Sådan er det ikke længere. Siden 2003 har der været frit valg af el-selskab for alle el-kunder.

Det betyder, at der i dag er konkurrence på området for el-priser – og det giver dig mulighed for at spare penge på din el-regning. Men det stiller også krav til dig som forbruger. Hvis du ønsker at betale så lidt så muligt for el, skal du kende mekanismerne på el-markedet og dine muligheder som forbruger.

På denne side, kan du blive klogere på el-priser og se, hvor du måske kan spare penge.

Lige nu er fusionen mellem SE og Eniig i fuld gang. Men til foråret 2020, når vi hedder Norlys, er vi klar til at tilbyde spændende nye el-aftaler til de danske hjem.

Hvad koster el? Og betaler du for meget?

En god huskeregel er, at el koster ca. 2,4 kr. pr. kWh inklusiv diverse afgifter. Man plejer at sige, en typisk familie på to voksne og to børn bruger 4.500 kWh om året.

Men den laveste kWh-pris er ikke en garanti for den laveste el-regning. Det handler i høj grad også om den el-aftale, du vælger – f.eks. om du satser på en aftale med variabel el-pris eller en fast el-pris, og hvor meget du skal betale i abonnement.

Bliv klogere på kWh før du vælger

Hvad er det egentlig du betaler for?

Normalt betaler du strøm 4 gange om året. På din el-regning står der, hvor mange kWh du har brugt, altså dit el-forbrug, og hvor meget det så vil koste dig. Men hvad er det egentlig du betaler for? Vi har skrevet lidt om, hvad strøm er, så du ved præcist, hvad ordene på din el-regning betyder.

Sådan er de danske el-priser sammensat

Når du betaler din el-regning, betaler du for mere end selve mængden af el, du bruger i dit hjem. El-prisen i Danmark er én af de højeste i verden, og det skyldes en lang række afgifter og omkostninger, der også er indeholdt i din el-regning.


Infografik - sådan er de danske el-priser sammensat

Kun 12 % af din el-pris går til dit el-selskab

Du betaler også for bl.a. transport af din el, energiafgifter til staten, offentlige forpligtelser og moms. Af din el-regning er det faktisk kun 12 % af den samlede pris, der går til den rene el. Og det gælder, uanset hvem du vælger som el-selskab.

Energiafgifter

En stor del af din el-regning går til afgifter til staten. Afgifter som el-afgift, el-distributionsbidrag og el-spareafgift udgør ca. 39% af din el-regning. Energiafgifterne går til blandt andet forsknings- og udviklingsprojekter inden for miljø og energi.

Har du el-varme, kan du dog søge om reduceret el-afgift.

Moms

Ligesom med alle andre varer, du køber, kommer momsen oveni, når du betaler for din el. Momsen udgør 20% af din el-regning.

Transport af el

Det koster penge at transportere strømmen fra producenten og frem til din stikkontakt, og det er du med til at betale for. Transporten udgør ca. 12% af prisen på din el-regning.

Abonnement til netselskabet

Ca. 6% af din el-regning går til dit netselskab. Alle danske husstande er forbundet til et lokalt netselskab. Det er netselskabet, der sørger for at varetage el-kabelnettet og tage sig af vedligehold, administration og udbygning. Du kan ikke selv vælge netselskab. Din adresse afgør, hvilken netselskab, du er tilknyttet.

Dit el-selskab opkræver beløbet på vegne af dit netselskab. Derfor skal du huske at melde flytning til dit el-selskab, hvis du skifter adresse.

PSO-afgift

Alle danskere betaler ca. 10% i PSO-afgift. PSO står for Public Service Obligations, og PSO-afgiften går til at finansiere tiltag inden for vedvarende energi. Vær opmærksom på, at PSO-afgiften er i gang med at blive udfaset og vil være væk i 2022.

Abonnement til el-leverandøren

Din el-leverandør modtager ca. 1% af den pris, du betaler for el. Det dækker bl.a. omkostninger ved administration.

Prisen for el

Og så er vi tilbage ved den faktiske el-pris. Altså det beløb du betaler for at kunne tænde for kontakten derhjemme. Den udgør ca. 12 % af din el-regning, alt efter el-selskab og el-aftale.

Når el-selskaber oplyser en kWh-pris, er det som regel disse 12 %, der er tale om.

Bliv klogere på, hvordan dit el-selskab udregner dine kWh

Alle afgifter og gebyrer til staten er ens for alle el-selskaber. Vær opmærksom på det, hvis du får en el-sælger i røret, der lover guld og grønne skove – en stor del af din el-regning har el-selskaber ikke nogen indflydelse på.

Hvor meget kan du spare på den rette el-pris?

Når nu det er 12 % af din el-regning, du har indflydelse på, giver det så overhovedet mening at forsøge at spare på el-regningen?

Det er selvfølgelig op til dig, men vi kan give dig et fingerpeg om, hvad du evt. kan spare om året – hvis du er en af dem, der betaler for meget for din el.

Forskellen på den højeste og laveste el-pris mellem landets rundt regnet 45 el-leverandører er ca. 30 øre pr. kWh. Hvis vi ser bort fra, hvordan de enkelte el-aftaler er udformet og alene kigger på prisen kan en gennemsnitsfamilie spare et sted mellem 1.000-1.200 kr. om året.

Det er både nemt og gratis at skifte el-selskab.
Se hvordan

Er billigst (altid) bedst, når det kommer til el-priser?

Vi vil alle sammen gerne betale så lidt som muligt, men før du hopper på det første det bedste tilbud, bør du gøre dig nogle overvejelser.

El-priserne svinger ekstremt meget. Det betyder, at en el-pris kan se meget fordelagtig ud den ene dag og knap så tiltrækkende den næste. Derfor skal du overveje, hvilken type el-aftale du kigger på. Her skelner langt de fleste el-selskaber mellem el-aftaler med en variabel pris og en fast pris. Den variable el-pris er typisk lavere end den faste, men er samtidig udsat for prissvingninger – både op og ned.

Den el-pris, der er billigst lige nu, kan over en længere periode vise sig at blive dyrere. Derfor handler det også om, hvem du er som person – og hvor stor risiko du er villig til at tage for at spare på din el-regning. Læs, hvad du skal være opmærksom på, når du leder efter billig el.

El-priser og el-aftaler – hvad skal du vælge?

Som sagt kan el-aftaler groft sagt deles op i dem med variable el-priser og dem med faste el-priser. Du kan sammenligne det med et boliglån. Ønsker du en lavere månedlig ydelse med en tilsvarende højere risiko for stigninger? Eller ønsker du frem for alt sikkerhed og er villig til at betale lidt mere for det?

Her kan du læse mere om, hvad der kendetegner de to slags el-aftaler.

 


El-aftale med fast el-pris

Med en fastpris el-aftale låser du el-prisen i en bestemt periode – typisk 6, 12 eller 24 måneder. Du får altså tryghed, da du kender dine udgifter i den aftalte periode. Tager el-priserne et sving opad, betyder det ikke noget for din pengepung – du betaler det samme.

Fordele ved en fast el-pris:

  • Du har sikkerhed og tryghed i budgettet
  • Slår du til på rette tidspunkt, kan du se frem til en fast lav pris i en længere periode
  • Du slipper for at bekymre dig om prisstigninger

El-aftale med variabel el-pris

El-aftaler med en variabel el-pris kan se forskellige ud. Det kan være en el-aftale, hvor din pris varierer fra dag til dag i takt med, at el-priserne går op og ned på den nordiske el-børs.

Men den variable el-pris kan også være over en længere periode – f.eks. på måneds- eller kvartalsbasis. Det afhænger af, hvordan el-aftalen er skruet sammen.

Fordele ved en variabel el-pris:

  • Historisk har den variable el-pris været den laveste
  • Du har størst indflydelse på din el-pris med en variabel el-aftale – her er der typisk størst forskel på prisen fra el-leverandør til el-selskaber
  • Du får en el-pris, der følger markedsudviklingen

Der er ikke noget rigtigt eller forkert valg. Det afhænger i sidste ende af, om du er til tryghed til en (måske) lidt højere pris, eller ikke har noget imod at løbe en lille risiko for (måske) at spare penge.

Når el-prisen er for god til at være sand – undgå at blive snydt

Vi oplever af og til, at kunder bliver kontaktet af telefonsælgere med tilbud om billige el-priser – tilbud, der lyder for gode til at være sande og ofte er det. Bliver du kontaktet af en el-sælger med et lidt for godt tilbud, er det vigtigt at bruge din kritiske sans – og din viden om el-markedet.

Tre huskeregler om el-priser:


Får du at vide, at du kan spare 25% af din el-regning, er det højst sandsynligt ikke korrekt. Ingen el-selskaber kan gøre noget ved afgifter, moms, transportomkostninger o. lign. Derfor er det nærmere 25% af den rene el-pris, der er tale om.

Fastpris eller variabel? Husk at tage med i overvejelserne, om den el-pris, du bliver præsenteret for, er en del af en fastpris eller variabel el-aftale. Den variable el-pris vil ofte være lavere, men indeholder samtidig en øget risiko for prisstigninger på et senere tidspunkt.

Husk at læse det med småt. Er den gode el-pris en del af et introduktionstilbud? Eller er der bindinger eller en høj abonnementspris, der er med til at forklare, hvorfor el-prisen er så lav? Læs aftalen grundigt igennem, før du siger ja tak.

Hvorfor går el-priserne (egentlig) op og ned?

El-prisen går op og ned i Danmark og alle andre steder. Men hvorfor? El-priserne bliver fastsat alt efter udbud, efterspørgsel og de omkostninger, der er ved at producere strømmen.

Der er mange forskellige årsager, der kan få betydning for el-priserne. Af samme grund er det svært at spå om fremtidens el-priser.

Prisen på brændsler og CO2 påvirker el-priserne

En af de største faktorer i el-prisernes svingninger er brændsels- og CO2-priserne. De har de senere år været lavere end tidligere. Det har betydet, at el-priserne har været nedadgående.

Nedbør i Norge

Nedbørsmængderne i Norden spiller også en rolle for el-priserne. Specifikt handler det om niveauet i de norske vandmagasiner. Høje vandmængder i vandmagasinerne, medvirker til lave el-priser. Er det derimod et tørt år med mindre nedbør, stiger el-priserne markant.

Som vinden blæser

Især i Danmark bliver store dele af strømmen produceret af vindmøller. Derfor svinger el-priserne også som vinden blæser. Når det blæser meget, vil el-priserne typisk falde. Men er det vindstille, så står vindmøllerne også stille og el-prisen stiger.

Læs mere om vindenergi.

Vi er endnu ikke helt klar med el-aftaler i Norlys – men det bliver vi i foråret 2020, både de faste og variable.

Hvem bestemmer, hvad el skal koste?

Prisen for el bliver fastsat på Nord Pool Spot, der er navnet på den nordiske el-børs. El-markedet fungerer grundlæggende som alle mulige andre markeder – det er nemlig styret af udbud og efterspørgsel.

På el-børsen sætter de forskellige el-leverandører deres el til salg. Prisen bliver så bestemt af, hvor meget el, der bliver udbudt, og hvor meget der er brug for.

Betyder det så, at min el er billigere om natten?

Ja, din el-pris vil ofte være billigere om natten. Netop fordi efterspørgslen efter el er mindre om natten.

Derfor kan der faktisk være et par hundrede kroner at spare, ved f.eks. konsekvent at lade vaske- og opvaskemaskinen køre om natten, hvis du har en el-aftale med variabel timepris. Med en fast el-pris, har det dog ingen betydning, hvornår på døgnet du bruger strøm.

Læs mere om, hvordan du kan få billig el

Hvad skal din el-pris så være?

Den kWh-pris, der står på din el-regning, afhænger altså, af hvilken el-aftale du vælger. Er du mest til sikkerheden ved en fast el-pris, eller vil du satse og (måske) opnå en større besparelse med en variabel el-pris?

Du kan frit vælge, hvilken el-aftale (og hvilket el-selskab), du ønsker. Og det er både gratis og nemt at skifte el-selskab.

Uanset hvilken el-aftale og hvilket el-selskab du vælger, vil din kWh-pris afhænge af tidspunktet, du indgår aftalen. Med en fast pris, vil el-prisen blive på det niveau i en bestemt periode, mens den både kan gå op og ned, hvis du vælger en variabel el-pris.

keyboard_arrow_up