El og gasKundeservice
70 15 16 70
Internet og tvKundeservice
70 33 20 33
Hovednummer
70 11 50 00
Annuller

Få reduceret din elafgift

Bliver din bolig primært opvarmet med el, jordvarme eller varmepumpe? Så kan du få en reduktion i din elafgift og skære toppen af din elregning – læs mere her på siden.

Bemærk:

På grund af ekstraordinær travlhed er den nuværende behandlingstid for ansøgninger om reduceret elafgift 2-3 måneder. Dette skyldes, at mange af vores energikunder kontakter os med spørgsmål til priser, forbrug og markedsudvikling.

Ansøgningerne bliver vurderet ud fra den dato, elvarme er registeret som primær opvarmningskilde i BBR-meddelelsen og hvor forbruget overstiger 4000 kwh på årsbasis.

Tak for jeres tålmodighed.

Privatkunder, der bruger el, jordvarme eller varmepumpe som primær varmekilde til deres helårsbolig, sommerhus eller ferielejlighed, kan få skåret toppen af deres elregning på det forbrug, der overstiger 4.000 kWh pr. år.

Det kræver, at boligen er korrekt registreret i BBR (Bygnings- og Boligregistret), og at du søger om reduktionen. Vi guider dig igennem processen skridt for skridt.

Vær opmærksom på, at du skal søge om reduceret elafgift hos dit elhandelsselskab. Det er nemlig dem, der sender dig din regning, som sørger for at registrere din ansøgning om reduceret elafgift.

Hvor meget kan jeg spare?

Fra 1. januar til 30. juni 2023 lempes elafgiften midlertidigt til EU’s minimumssats. Det vil sige, at du betaler 1,00 øre/kWh i elafgift for hele dit elforbrug og ikke kun for forbrug over 4000 kWh. Du modtager derfor ikke refusion af din elafgift i denne periode.

I det første halvår af 2023 bliver alle danske husstandes elafgift beregnet efter følgende sats:

 • Elafgift uanset elforbrug:
  1,00 øre/kWh inkl. moms (0,80 øre/kWh ekskl. moms)

Sammenlignet med den oprindelige sats for elafgiften i 2023 på 87,13 øre/kWh inkl. moms (69,70 øre/kWh ekskl. moms) giver det dig en besparelse på 86,13 øre/kWh inkl. moms i første halvår af 2023.

Efter 30. juni stiger elafgiften igen, og den bliver derefter beregnet efter følgende satser, hvis du er berettiget til nedsættelse:

 • Elafgift ved forbrug op til 4.000 kWh/år:
  87,13 øre/kWh inkl. moms (69,70 øre/kWh ekskl. moms)
 • Elafgift ved forbrug over 4.000 kWh/år:
  1,00 øre/kWh inkl. moms (0,80 øre/kWh ekskl. Moms)

Det giver dig altså fortsat en besparelse på 86,13 øre/kWh inkl. moms (68,7 øre/kWh ekskl. moms) for forbrug over 4000 kWh.

Bemærk, at priserne på din elregning er eksklusiv moms, da denne først tillægges efterfølgende.

Eksempel: I en elopvarmet bolig, der gennemsnitligt bruger 7.500 kWh til opvarmning i andet halvår af 2023, giver det en besparelse på ca. 6.400 kroner inklusiv moms.

Prisen for elafgiften fra oktober 2022 var 72,30 øre/kWh ekskl. moms og den reducerede elafgift var 0,80 øre/kWh ekskl. moms. Fra juli-oktober 2022 var elafgiften 76,30 øre/kWh ekskl. moms, og den reducerede elafgift var 0,80 øre/kWh ekskl. moms.

Se først, om du allerede får reduceret elafgift

Det kan være, at du allerede får en reduktion af din elafgift uden at vide det. På side to af din elregning skal du kigge efter linjen, hvor der står "Reduceret elafgift".

På billedet herunder kan du se, hvordan det ser ud, hvis du allerede får en reduceret elafgift (beløbene er blot eksempler og tallene er for juli-oktober 2022).

Får du ikke allerede en reduktion i elafgiften, kan du søge om det her på siden.

 

Reduceret elafgift regning

Tjek din bolig i BBR

Først skal du sikre dig, at din bolig er korrekt registreret i BBR. For at have ret til en reduceret elafgift, skal der enten stå el, jordvarme eller varmepumpe under bygningens primære varmeinstallation.

Er oplysningerne på din bolig forkerte eller ufuldendte, så er det også i BBR, du skal ændre dem.

Se om du er korrekt registreret i BBR

Sådan bliver du afregnet, når du får reduceret elafgift


Når du får reduktion af din elafgift, ændres der på måde vi afregner dig på. Du vil stadig modtage fire acontoregninger om året, hvor den ene af de fire også indeholder en årsopgørelse.

Regningerne beregnes ud fra dit estimerede årsforbrug og fordelt ligeligt på de fire regninger. På den måde undgår du at få højere regninger i vintermånederne, hvor forbruget typisk er højest. Det sikrer samtidig, at din reduktion af elafgiften beregnes korrekt.

Søg om reduceret elafgift hos Norlys

Du kan søge om at få reduceret din elafgift hos Norlys,
hvis du opfylder følgende krav:

 1. Tjek om du allerede får reduceret elafgift på side to af din elregning.

 2. Den primære varmekilde i din bolig er el, jordvarme eller varmepumpe.

 3. Din bolig er registreret i Bygnings- og Boligregistreret (BBR) med el som hovedvarmekilde. Du kan tjekke din bolig i BBR her.

 

Hvis din bolig opfylder de ovenstående krav, kan du søge om reduceret elafgift.
Vi guider dig her:

 1. Find den BBR-meddelelse som blev sendt til din e-Boks, da du fik registreret din primære opvarmningskilde til elektricitet.

  Alternativt

 2. Hent vores ansøgningsskema her og udfyld det.

 3. Kommunen kan være behjælpelig med at bekræfte, at din bolig opfylder kravene og oplyse datoen for ændring af opvarmningskilde til elektricitet.

 4. Når BBR-meddelelsen med gyldig dato for ændring, eller skemaet er godkendt af kommunen, skal du sende det til os på [email protected].

OBS! Vi gør opmærksom på, at kommunen ikke er underlagt at skulle hjælpe med at dokumentere dato for ændringen. Hvis dette er tilfældet for dig, henvises du til punkt 1.

Elvarmereduktionen træder i kraft hurtigst muligt, når det er registreret i vores system. Du vil få reduceret elafgift med virkning fra den dato, hvor din ansøgning er færdigbehandlet - for helårsboliger og sommerhuse maksimalt 3 år tilbage i tid.

 

OBS: Er du solcellekunde i nettoafregningsgruppe 6
bedes du kontakte os på 7015 1670.

 

Vi svarer på din besked inden for tre dage. Du kan læse, hvordan vi behandler data i vores persondatapolitik.

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan ansøger jeg om reduceret elafgift?

Du kan ansøge om reduceret elafgift hos Norlys ved at udfylde dette skema. Inden du går i gang med at udfylde skemaet, kan du tjekke, om du opfylder kravene til at få reduceret elafgift her.

Hvor langt tilbage i tid kan jeg ansøge om reduceret elafgift?

Du vil få reduceret elafgift med virkning fra den dato, som kommunen har oplyst - for helårsboliger og sommerhuse maksimalt 3 år tilbage i tid.

Minimer chat ikon Hvad vil du chatte om?

Internet, tv og streaming


El, opladning og naturgas

Chat Udvid chat ikon