Gå til hovedindhold

Kvartalsnyt

Sådan påvirker el- og gasmarkedet din virksomhed


Sommeren står for døren, og det er tid til at gøre status.

I Norlys følger vi udviklingen tæt og har samlet de vigtigste tendenser for el- og gasmarkedet i årets andet kvartal i et overskueligt overblik. På den måde kan du hurtigt få overblik over de faktorer der har betydning for de seneste måneders energipriser – og som fortsat spiller ind på priserne i den kommende tid. 

Kort status: Elmarkedet

Elpriser: Elpriserne er steget i årets første måneder, blandt andet fordi vandmagasinerne i Norden var usædvanligt lavt fyldte, og gaspriserne samtidig steg. Nu er der dog udsigt til, at priserne kan falde hen over sommeren. Sne, der smelter, og mere regn end normalt fylder magasinerne op og giver et overskud af billig vandkraft, som presser elpriserne ned.

Hydrobalancen: Hydrobalancen i Norden faldt i foråret og er sænket markant ved indgangen til maj. Der er dog udsigt til en mere positiv udvikling på grund af mere regn end normalt i prognoserne, selvom de seneste prognoser igen peger mod tørrere forhold.

Tyskland påvirker priserne: De danske elpriser hænger tæt sammen med priserne i Tyskland, fordi vi er forbundet via elnettet. Når prisen stiger i Tyskland, følger Danmark ofte med – og det har vi også set i den seneste tid. Forskellen mellem de to landes priser er blevet mindre, og vi ligger nu tættere på samme niveau. Elmarkedet i Tyskland er dog stadig præget af store udsving, blandt andet på grund af svingende gaspriser.

Kort status: Gasmarkedet

Stabil forsyning trods usikkerhed i markedet

Danmark har fortsat en stabil gasforsyning, understøttet af import fra Norge, biogasproduktion og produktion i Nordsøen – herunder Tyra-feltet, som spiller en vigtig rolle, når det er i fuld drift.

Udsving i priserne og pres på lagrene

Gaspriserne har generelt været faldende tidligere i år, men er steget igen siden maj. Årsagen er blandt andet uro i verden, ustabil produktion i Norge og vedligeholdelse på gasinfrastruktur som Baltic Pipe. Det har skabt udsving i priserne – også i Danmark.

Lagrene er mindre fyldte end normalt

De danske gaslagre var kun 35% fyldte ved indgangen til maj, hvilket lige akkurat opfyldte EU’s krav. Påfyldningen har været lavere end forventet på grund af tekniske udfordringer og højere priser. EU diskuterer derfor at justere de fremtidige mål for lagerfyldning for at mindske presset på markedet. Selvom lagrene ikke er fyldt helt op endnu, er forsyningen stadig stabil, og der er ingen grund til bekymring.

Bliv kontaktet af en rådgiver

Har du brug for sparring i forbindelse med situationen eller ændrede forhold i din virksomhed, kan du udfylde formularen nedenfor. Så ringer vi dig op.