El og gasKundeservice
70 15 16 70
Internet og tvKundeservice
70 33 20 33
Hovednummer
70 11 50 00
Annuller

Hjemme eller på farten

Uanset, om du oplader din elbil hjemme eller på farten, skal det være nemt. 

Her på siden kan du læse om alt lige fra, hvad det koster at oplade, hvor du kan lade henne, og hvilken ladeform der passer til dig.

 

Opladning ude eller hjemme?

Der findes overordnet to lademuligheder: ude og hjemme. Om du vil oplade din elbil hjemme på din private ladeboks eller ude på de offentlige ladestandere, afhænger af dit behov og din boligsituation. 

Langt de fleste elbilsejere oplader deres elbil derhjemme. Faktisk viser tal, at hele 9 ud af 10 opladninger foregår derhjemme, hvor bilen oftest lader over flere timer, eksempelvis i løbet af natten. 

Hvis du gerne vil lade din bil op om natten, er det en god idé at have en ladeboks i indkørslen derhjemme. Derimod er en ladeboks ikke så aktuel, hvis du foretrækker at lade op på farten, eller hvis dit kørselsbehov er minimalt. 

De fleste foretrækker at kunne oplade derhjemme. Bor du i hus- eller rækkehus er dette ofte ikke noget problem at etablere. Bor du i en etageejendom eller lejebolig, kan eller må du som udgangspunkt ikke selv etablere en ladeboks. Her skal du benytte de offentlige tilgængelige ladestandere, som oftest vil være på parkeringspladsen ved dit boligområde. 

Det drejer sig cirka om hver tredje dansker, der ikke har mulighed for selv at etablere en lader derhjemme.

Strømmen er grøn

Din grønne bil er ikke grønnere end farven på den strøm, der får hjulene til at dreje rundt. Som kunde hos Norlys kører du på grøn strøm, så du – og alle os andre – får maksimal værdi for dit grønne bilvalg.

BLIV KLOGERE PÅ GRØN STRØM

3 gode grunde til at vælge en elbil

1.

Tænk på miljøet:

En elbil er langt mere miljøvenlig end andre biltyper. Elbilen udleder cirka halvt så meget Co2 som en benzin- eller dieselbil.

2.

Billigere drift:

Du sparer penge, når du går fra benzin eller diesel til strøm. Få også færre og billigere værkstedsregninger og gratis parkering i større byer.

3.

Større køreglæde:

Du får hurtigere acceleration og mindre støj. What’s not to like?

Slip for køreturen til tankstationen

Vil du gerne vågne op til en fuldt opladet bil? Installer en Norlys ladeboks ved dit hjem og start hver dag med en fuldt opladet bil. Så kan dagen bare komme an. Og så er det ovenikøbet også billigere end at tanke.

Hvordan får du en ladeboks til hjemmet?

Snart kan vi hos Norlys præsentere vores bud på den perfekte ladeboks til hjemmet. Når du bestiller en ladeboks hos Norlys, kommer en af vores dygtige og erfarne installatører hjem til dig og installerer den.

HØR MERE OM NORLYS LADEBOKS HER

Betal efter forbrug

Med en Norlys ladeboks betaler du kun for den strøm, du bruger. Ligesom ved benzintanken.

Hos andre operatører skal du ofte vælge en abonnementsordning, hvor du betaler et fast beløb hver måned. Men det er ofte en dyrere løsning, med mindre du har et meget højt og stabilt kørselsforbrug på over 40.000 km. om året. Derfor synes vi, at betal efter forbrug giver bedst mening.

Når du oplader din bil, kan du få refusion af elafgiften på den strøm, du bruger til opladning. For 2021 udgør refusionen 1,12 kr./kWh. Vælger du en ladeboks fra Norlys, foregår denne tilbagebetaling helt automatisk.

Hvor kan du oplade din elbil?

Det korte svar er derhjemme og rundt i det danske land. Få det lidt længere svar i artiklen, hvor vi eksempelvis kommer ind på opladning i udlandet og hurtigopladning.

Hvad koster det?

Prisen på en fuld benzintank er let at forstå. For en elbil eller plugin-hybrid er der flere faktorer at tage højde for. Vi gennemgår de vigtigste, så du ved, hvad du kan forvente at betale i måneden i forbrug. Men vi kan afsløre, at det er billigere end at køre på tankstationen.

LÆS MERE OM PRISER FOR OPLADNING

Hvor langt kører du på en opladning?

En af de store barrierer, der afholder mange fra at købe en elbil, er spørgsmålet om rækkevidde. Men der er faktisk ingen grund til at have rækkevidde angst. Bliv klogere på, hvor langt en elbil kan køre på en opladning her.

Så langt kan du komme på en opladning
Ladeboks på mur med ledning

Glæd dig til 300.000 Norlys-ladestandere i 2030

Den danske regering har en ambition om minimum 760.000 el- og hybridbiler på vejene inden 2030. Det stiller store krav til mulighederne for opladning.  

Hos Norlys ønsker vi at deltage aktivt i den grønne omstilling. Vi leverer allerede grøn strøm – og i 2030 er målet 300.000 Norlys-ladestandere rundt i landet både privat og offentligt.

Læs mere om vores grønne ambitioner

Er du også elektrisk omkring elbiler?

Vi er ellevilde med elbiler. Og vi har et produkt på vej, der sandsynligvis er lige noget for dig, hvis du har en elbil - eller overvejer at få en.

Skriv dig op til vores nyhedsbrev og vær en af de første, der får besked, når vi endelig kan løfte sløret for vores nye produkt. 

Tilmeld nyhedsbrev

Det spørger andre om

Hvor langt kører en elbil på en opladning?

Svaret varierer efter dit kørselsmønster og din elbil. Du kan derfor forvente at køre mellem 200 og 500 kilometer på en opladning.

Hvor langt kommer jeg på én kWh?

Det afhænger af rigtig mange faktorer, bl.a. hastighed, vindforhold og temperatur. Men regn ca. med et gennemsnit på 5 km med 110 km/t.

Bliver min rækkevidde kortere på motorvejen?

Ja, det gør den. Vindmodstand er batteriets fjende nummer 1, så hvis du øger hastigheden fra 110 km/t til 130 km/t, forhøjer det dit forbrug med 20 procent. Du kan derfor med fordel sætte farten lidt ned og nyde turen.

Kan jeg køre kortere om vinteren?

Ja, det kan du. Du bruger batteri til at opvarme din elbil eller plugin-hybrid, hvilket reducerer din rækkevidde. Derudover yder batteriet dårligt i kulde. Du skal derfor forvente, at bilens rækkevidde falder med 20-50 procent. Det lyder måske voldsomt, men husk, at benzin- eller dieselbiler også kører kortere på literen om vinteren.

Bør jeg have en ladeboks i indkørslen?

Det afhænger af dine behov. Hvis du gerne vil lade din bil op om natten, er det en god idé at have en ladeboks. Derimod er en ladeboks ikke så aktuel, hvis du foretrækker at lade op på farten, og hvis dit kørselsbehov er minimalt.

Hvad koster det at oplade en elbil?

Det koster cirka 75 kroner (inkl. afgiftsrefusion) at oplade en typisk elbil med et batteri på 75 kWh på en ladestander derhjemme, hvis batteriet er helt fladt.

Hvad koster det at oplade en plugin-hybrid?

Det koster cirka 15 kroner (inkl. afgiftsrefusion) at oplade en plugin-hybrid på en ladeboks derhjemme. Prisen afhænger af størrelsen på bilens batteri. Eksempelvis har en Ford Kuga et batteri på 14,4 kWh og koster cirka 15 kr. (inkl. afgiftsrefusion) at oplade på en ladeboks derhjemme. For de 15 kr. kan du køre i omegnen af 56 km på ren el.

Kan jeg oplade forkert?

Nej, bare rolig. Bilen sørger for, at opladningen sker korrekt, uanset om du lader langsomt eller hurtigt. Du kan derfor godt bruge en 100kW-hurtiglader, selv om din bil lader med 50 kW.

Må jeg bruge en almindelig stikkontakt til at lade?

Nej, det må du ikke. Almindelige stikkontakter er ikke lavet til at håndtere høj belastning som opladning af en elbil. Det kan betyde overophedning og i værste tilfælde brand. Det er desuden ulovligt at benytte en forlængerledning eller kabeltromle. 

Du må kun benytte en stikkontakt til opladning i nødstilfælde. Ellers skal du altid bruge en privat ladeboks eller offentlig ladestander.

Hvad er en mormorlader?

En mormorlader er elbilens nødlader, som kun bør anvendes i nødsituationer. Tænk nødladeren som et reservehjul. Den skal kun benyttes, hvis der ikke er andre muligheder. Eksempelvis når du besøger din mormor og pludselig løber tør for strøm.

Hvor kan jeg oplade?

Overordnet set kan du enten lade din elbil op ved en privat eller offentlig ladestander. Du kan finde ladestandere ved de fleste supermarkeder, storcentre, p-pladser og tankstationer. 

Find den nærmeste ladestander via din udbyder, Maps på telefonen, navigationen i bilen eller et utal af hjemmesider og apps eksempelvis PlugShare

Hvordan oplader jeg en elbil?

Du sætter den ene ende af det medfølgende ladekabel (ikke mormorstikket) i ladestanderen og den anden ende i bilen. Voila. Det er faktisk lige så nemt, som at sætte din mobil til opladning. 

Du kan vælge mellem forskellige udbydere og opladningsmuligheder: langsomt, hurtigt og lynhurtigt. Valget er dit.

Kan alle elbiler hurtiglades?

De fleste moderne elbiler kan hurtiglades. Om de kan eller ej, afhænger af bilmodellen og elbilens batteri. 

En hurtiglader lader med en effekt på cirka 50 kW. Med en hurtiglader kan du lade batteriet til 80 % på cirka 20-30 min.

Kan jeg hurtiglade en elbil derhjemme?

Ja, det kan du i princippet godt. Men det er en bekostelig affære at få installeret. Det kan koste helt op til 100.000 kr. 

Heldigvis er muligheden for hurtigladning derhjemme unødvendigt, da langt de fleste elbilsejere oplader bilen om natten, og dermed er det ligegyldigt om det tager 30 min eller 10 timer.

Hvor lang tid tager det at oplade en elbil?

Svaret afhænger af, hvilken form for opladning du vælger – og hvor meget elbilen skal oplades. 

Ved en privat ladeboks eller en almindelig ladestander tager en fuld opladning cirka 10 timer. 

En god tommelfingerregel er, at du kan køre cirka 50 km efter 10 minutters opladning på en almindelig ladestander.

Oplader du via en hurtiglader, tager det kun 20-40 minutter at oplade batteriet 80 %.