El og gasKundeservice
70 15 16 70
Internet og tvKundeservice
70 33 20 33
Hovednummer
70 11 50 00
Annuller

Alt det, du skal vide om dit internet

Du bruger det hver eneste dag. Måske er det det første, du tænder for om morgenen, og det sidste du ser, inden du falder i søvn. Dit internet. Internet er blevet så naturlig en del af vores liv og hverdag, at vi ofte kun skænker den en tanke, hvis det driller eller internethastigheden er for lav.

Her på siden kan du blive klogere på alt det, der er godt at vide om dit internet.

Allerførst: Du har brug for godt internet

Overvej lige, hvor mange ting i dit hjem der bruger internet. Hos de fleste er der typisk to til tre computere og tablets, en smartphone til alle i familien og minimum én spillekonsol. Og har du så husket alle de små ting, der også bruger internet – alarmsystemet, dine trådløse højtalere, smart-termostaterne på radiatoren, dit smartwatch og robotstøvsugeren i hjørnet?


Listen er uendelig. Og der er intet, der tyder på, at internettet bliver overflødigt i morgen. Tværtimod. For mere og mere af vores daglige liv, arbejdsopgaver og sociale relationer er dybt afhængige af godt og stabilt internet. Det betyder, at vores internetforbrug er eksploderet det sidste årti.

 

Vi er online som aldrig før

- og din internethastighed er vigtig

Før blev internettet mest brugt til at google, sende mails og hente filer. Men i dag shopper vi på nettet, bruger netbank, skriver til lægen og får prøvesvar, snakker med venner fra nær og fjern, streamer, gamer og surfer og ringer til den anden af kloden, vi har trådløse alarmsystemer, delte kalendere, online to do-lister og alt muligt andet.

Wifi er populært
Tal fra Danmarks statistik viser, at 98 procent af os bruger internettet hver dag, hver tredje endda flere gange om dagen, og kun 2 procent er aldrig nogensinde online. Samtidig er wifi (trådløst internet) populært som aldrig før, hvor ni ud af 10 foretrækker at bruge deres smartphone til at surfe, og flere bruger tablets end stationære computere.

Den udvikling kræver selvfølgelig, at dit internet og din internethastighed kan følge med – både det trådløse internet på wifi og det faste, kablede internet i huset.

Kilde: Danmarks Statistik

Kan dit internet og din internethastighed følge med?

Bare rolig. Det kan det godt! Vi sørger hele tiden for at opgradere og styrke netværket, så både kablerne i jorden, kapaciteten og modemmet på din væg har plads til de mange nye, digitale muligheder – både i dag og om 10 år.

Og selvom det lyder lidt teknisk og tech-tungt, så skal du til en start blot vide, at internet ikke bare er internet. For der er forskel på teknologien og de kabler, der ligger i jorden, og det er dem, der afgør, hvilken type internet du kan få og hvilken internethastighed.

Men hvad betyder det? Skal alle i fremtiden helst have fibernet, kan kabelnettet følge med, og hvorfor taler vi også om giganet? Hvad er overhovedet forskellen på fibernet og kabelnet, og hvorfor kan du egentligt ikke selv vælge, hvad du vil have?

Det kan du blive klogere på her, hvor vi gennemgår de største teknologier – fibernet, kabelnet og giganet.

Hvad er fibernet?

Fibernet er en af de nyeste internet-typer. Her består netværket af lyslederkabler, der ender i en fiberboks hjemme hos dig.

Fibernet er fremtidssikret, stabilt internet, hvor hele familien nemt kan være online samtidig uden at opleve udfald eller langsomme hastigheder. Der er plads til både streaming, online spil, skype-møder og store fildelinger – og der er også rigelig plads til de nye ultra HD tv-kanaler.

Sådan virker et lyslederkabel

Et lyslederkabel er enten lavet af tyndt glas eller plastik, der er lavet som små spejle langs indersiden af hele kablet. For med fibernet sendes dataet via lyssignaler.

Det betyder, at når lyssignalerne sendes afsted, bliver de reflekteret i de tusindvis af små spejle langs lyslederkablet, så de når frem til enden af kablet – f.eks. din fiberboks derhjemme på væggen – uden at miste hverken data eller hastighed. Det er derfor, at fibernettet populært sagt ”sender data med lysets hastighed” og rammer den helt høje 1000 Mbit internethastighed.

Hvad er kabelnet?

Kabelnet, almindeligt internet, bredbånd eller coax. Kært barn har altid mange navne. Men det hele betyder bare, at du får dit internet gennem kabel-tv-stikket i væggen.

Hvis du gør det, har du kabelnet – og coax er faktisk bare den tekniske betegnelse for kabel-teknologien.

Hvad er giganet så?

Giganet er Norlys’ fremtidssikring af kabelnettet. For med giganet-projektet opgraderer vi enten selv eller i samarbejde med vores antenneforeninger kabelnettet i vores område, så det bliver hurtigere, stærkere og endnu mere robust – og så det fuldt ud matcher den internethastighed, der kan leveres på f.eks. fibernet.

Det smarte er, at giganet-opgraderingen udnytter det eksisterende kabelnet, så der ikke skal graves nye kabler ned i jorden. I praksis betyder det, at al ”indmaden” i de teknikskabe, som du kan se langs din vej, bliver skiftet ud. Og de nye komponenter udvider kapaciteten i kabelnettet, så der er plads til endnu mere data og helt op til 1.000 Mbit internethastighed.

Giganet er meget mere end internethastighed – det er også:

 • Fremtidssikret internet
  De høje internethastigheder på op til 1000 Mbit betyder, at dit internet er fremtidssikret og kan følge med udviklingen – både nu og om 10 år.
 • Tv-kanaler i ultra HD
  Der bliver plads til flere af de nye, knivskarpe tv-kanaler i ultra HD (også kaldet 4K-kvalitet).
 • Færre fejl
  Opgraderingen sikrer bedre, mere effektiv vedligeholdelse med færre driftsforstyrrelser og bedre fejlsøgning. Det betyder, at fejl ikke når at påvirke dit tv- og internetsignal.
 • Bedre billedkvalitet
  Efter opgraderingen er der færre forstyrrelser fra indstråling, som kan give udfald og pixeleringer.

Få styr på dit internet

Hvorfor kan du ikke selv bestemme?

Du kan få internet overalt i hele Danmark. Men du kan langt fra altid selv bestemme, om du vil have kabelnet eller fibernet.

Det afhænger nemlig af, hvilke kabler der ligger i jorden, hvor du bor.

Se om du kan få internet via fibernet eller kabelnet hos Norlys her

Hvor hurtig er din internethastighed?

En internethastighed består altid af et eller to tal - f.eks. 1000/100 Mbit. Jo højere tallene er, jo hurtigere er den internethastighed, som dit data sendes med.

Bemærk: Benytter du en wifi-forbindelse i stedet for en kablet forbindelse, vil din hastighed være en smule langsommere.

Se råd om wifi via fibernet her
Se råd om wifi via kabelnet her

Ved du, hvad de to tal betyder?

Din internethastighed består af to tal – f.eks. 1000/100 Mbit.

Det første tal er din downloadhastighed, det andet er uploadhastighed. Når du henter data – f.eks. hvis du streamer eller hører musik – så downloader du. Og du uploader, når du deler ting på Facebook eller overfører filer til din dropbox.

Læs om hastighed via fibernet her
Læs om hastighed via kabelnet her