OBS: Har du spørgsmål om tilmelding til indefrysningsordning, energikrisen, priser og el- og gasregningen? Find hjælp og svar her.

El og gasKundeservice
70 15 16 70
Internet og tvKundeservice
70 33 20 33
Hovednummer
70 11 50 00
Annuller

Sådan bruger du lys i din indretning

Når du skal finde det rigtige lys til dit hjem, handler det om mere end blot pæne lamper. Det er vigtigt at tænke over, hvor lamperne skal placeres, og hvilke pærer du putter indeni. For lys har en stor betydning i vores hjem. Du tænker måske ikke så meget over det om sommeren, hvor dagene er lange og lyse. Men om vinteren er vi meget afhængige af det kunstige lys indenfor.

Læs med og bliv klogere på, hvordan du bruger lys i din indretning.

Helt grundlæggende giver det en god effekt at blande forskellige typer af lys og lamper

For man bruger ofte ét rum til flere ting, og derfor er der brug for lys til flere situationer. Der skal både være rumbelysning, der lyser hele rummet op, og fokuseret arbejdslys, der giver godt lys ét eller flere steder.

Du skal også være opmærksom på, hvordan overgangen er fra ét rum til et andet. Det kan være kontrastfyldt at gå fra ét rum, der er meget belyst, til et rum, der ikke har meget belysning. Beslut dig på forhånd for, hvilke stemninger de forskellige rum skal have. Så sikrer du en ensartethed og harmoni i din belysning. Husk, at hvis du har meget lyse gulve og vægge, skal du ikke nødvendigvis bruge meget belysning i rummet, fordi det reflekteres i gulv og vægge. Har du derimod mørke gulve og vægge, skal du bruge mere belysning. Med mindre du går efter en stemning, hvor rummet godt må være lidt mørkt.

Hvis ikke du allerede har det, kan det være en god idé at købe dæmpbare pærer til dine lamper (for eksempel Philips Hue). Så kan du nemt justere lysstyrke og farvetone i alle rum.

3 ting du skal vide om lys og lamper:

To typer af lamper

Der findes kort sagt to typer af lamper: dem der giver et koncentreret lys (fx en Ball-lampe, der er åben i bunden og giver meget lys ét sted), og dem der giver et spredt lys (fx den klassiske PH 5-pendel fra Louis Poulsen, der giver lys i hele rummet)

Koldt eller varmt lys?

Pærer kan give enten koldt lys eller varmt lys, og det beskrives i Kelvin. Pærer med en lav Kelvin-værdi giver et varmt lys, mens pærer med en høj Kelvin-værdi giver et mere køligt lys.

Typer af lys

Der er både funktionslys og stemningslys. Funktionslys placerer man typisk ved for eksempel skrivebordet eller køkkenbordet. Stemningslys kan være godt i sofahjørnet eller soveværelset, hvor der skal være mere dæmpet lys og varmere farvetemperaturer.

Tips til lys i:

Stuen

Stuen er et multifunktionelt rum, hvor der er brug for flere forskellige lyskilder. For her skal både være mulighed for at læse en god bog i læselampens skær og for at slappe helt af med dæmpet lys.

Med det rette lys og de rigtige møbler, kan du komme godt i mål med at skabe flere zoner i din stue.

Hvis du allerede har lamper sat op i stuen - men er i tvivl om, hvordan den rigtige sammensætning af lamper er - kan du prøve at slukke alt lyset i stuen, når det er blevet mørkt udenfor. Tænd så lamperne én efter én for at se, hvordan de lyser op og hvilken stemning de giver rummet – og om de står med den rette afstand og passer godt sammen.

 

Køkkenet

I køkkenet er det vigtigt med godt lys, så du har et ordentligt overblik, når du laver mad. Og så er køkkenet et alsidigt rum, der i dag også bruges som spiseplads og arbejdsplads.

Et trick er derfor at vælge flere smalle lamper, der har et rettet, koncentreret lys, så du har lys hele vejen langs køkkenbordet. Husk at hænge lamperne højt nok, så du ikke får dem i hovedet, når du står og arbejder ved bordet.

 

Spisestuen

I spisestuen har man typisk én stor eller flere små lamper over spisebordet. Men det kan være en udfordring at finde det hele rette lys. For spisestuen er både rammen om hyggelige middage med vennerne, de lidt mere kaotiske middage med små børn og aktiviteter i løbet af dagen som brætspil, arbejde og lektietid.

Derfor kan en eller flere pendler være et sikkert valg, for så er du garanteret lys i hele spisearealet. Hvis du har forelsket dig i en smuk eller dekorativ LED-pære, kan du overveje at vælge en lampe med gennemsigtig lampeskærm, så pæren kommer til sin ret. Det vigtigste er dog, at pæren er dæmpbar. For så kan du skrue op for lyset, når det er lektietid, og sætte varmt og hyggeligt lys på, når vennerne kommer til middag.

Husk at placere lamperne, så I ikke får dem i hovedet eller bliver blændet. En tommelfingerregel er at hænge dem cirka 50-70 centimeter over bordet.

4 typer af lys

Diffust, spredt lys:

Godt til at lyse et helt rum op. Brug lamper som loftlamper og væglamper med skærme i klart glas, sandblæst glas eller løstvævet stof.

 

Rettet, koncentreret lys:

Fungerer godt ved en arbejdsplads som for eksempel køkkenbordet eller skrivebordet. Brug lamper som spots eller lamper med en smal, lukket skærm i metal. Det kan for eksempel være en smal pendel.

 

Opadrettet lys:

Godt som supplerende rumbelysning eller effektbelysning. Brug lamper som væglamper, uplights og pendler.

 

Nedadrettet lys:

Bruges til hyggebelysning eller læsehjørne. Brug lamper som væglamper, standerlamper eller generelt lamper med lukket skærm.

 

Kilde: Bolius.dk

Soveværelset

Soveværelset er det første og sidste rum, du er i, i løbet af en dag. Og det stiller krav til belysningen. For om morgenen skal lyset gøre dig frisk og klar til dagen, om aftenen skal det gøre dig træt og klar til natten. Vælg én lampe til loftet, der giver lys ud i hele rummet – det kan for eksempel være en pendel. Og eventuelt et par læselamper ved sengen, hvis du nyder en god bog inden sengetid. Sæt pærer, der kan dæmpes, i lamperne. For så kan du justere lyset alt efter, om det er morgen eller aften.

Gør soveværelset indbydende og levende ved at kombinere forskellige typer af lamper. Måske en gulvlampe med nedadrettet lys, hvis der er plads på gulvet. Det giver en hyggelig belysning.

 

Badeværelset

Det er vigtigt med et godt lys på badeværelset. Det må gerne give dig et ekstra boost om morgenen og et godt arbejdslys til, hvis du for eksempel skal lægge make-up og ikke vil misse en detalje. Et godt arbejdslys er lys forfra. Hvis det kommer bagfra eller oppefra bliver skyggerne i ansigtet meget markerede.

Det kan være en idé at vælge flere lamper, så du også har noget lys, der lyser hele rummet op. Brug dæmpbare pærer i lamperne, så du kan sætte et varmere og dæmpet lys på om aftenen, når din krop skal omstille sig til, det snart er nat.

 

Entréen

Entréen er et typisk et funktionelt rum, og det er meget forskelligt, hvor stor den er. Har du meget plads, kan du skrue op for hyggen med stemningslys i form af nogle små pendler i hjørnet eller nogle fine væglamper. Og selvfølgelige et godt ovenlys. Det kan være spots, en stor pendel eller noget helt tredje alt efter, hvad der passer ind i dit hjem.

Har du en lille entré, er det oplagt at vælge en loftlampe, der ikke fylder så meget – for det kan gøre rummet mindre. Det kan for eksempel være spots eller en flad loftlampe.

Mini-ordbog om lys:

Lumen:

Mængden af lys, der udsendes fra pæren. I dag bruger man begrebet lumen i stedet for watt. Er du i gang med at udskifte dine pærer fra glødepærer til for eksempel LED, kan du se her, hvilken lumen-værdi der erstatter watt:

15 w – 140 lm

25 w – 250 lm

40 w – 470 lm

60 w – 800 lm

75 w – 1050 lm

100 w – 1520 lm

Kelvin:

Kelvin beskriver temperaturen på farven. Skalaen går fra 0-10.000K. Jo højere temperaturer lyskilden har, jo koldere bliver lyset. Glødepærer, som man brugte før i tiden, har en temperatur på 2700 K.

Varme farver: 2700-3300 K

Neutrale farver: 3500 K-4000 K

Kolde farver (som dagslys): 4000-5000 K

Minimer chat ikon Hvad vil du chatte om?

Internet og Tv


Energi

Chat Udvid chat ikon