OBS: Har du spørgsmål om tilmelding til indefrysningsordning, energikrisen, priser og el- og gasregningen? Find hjælp og svar her.

El og gasKundeservice
70 15 16 70
Internet og tvKundeservice
70 33 20 33
Hovednummer
70 11 50 00
Annuller

Hvad betyder lys for vores hverdag?

Lys betyder mere, end vi tror. Det kan få os op om morgenen, skærpe vores koncentration midt på dagen og gøre os døsige om aftenen.

Lys har stor betydning for vores hverdag, og det er vigtigt, vi indretter vores hjem med det rette lys. I dag kan moderne belysning hjælpe os med lys på det rette tidspunkt og i den rette nuance. 

Bliv klogere på lysets betydning

Hvorfor er du altid så træt mandag morgen?

Mandag morgen er svær for de fleste. Søg dagslyset og få en flyvende start på ugen.

Derfor er synet (blandt andet) vigtigt

Synet er en af vores vigtigste sanser, for vi modtager omkring 80-90 % af information via øjnene.

Lys, søvn og læring er tæt forbundet

Din hjerne har brug for det rette lys i løbet af dagen. Øget lys om morgenen og varmt lys om aftenen.

Undgå for meget lys og skærmtid med blåt skær om aftenen

Selv lave belysningsstyrker, som de fleste arbejdslamper overstiger, kan påvirke vores døgnrytme

Moderne belysning påvirker vores søvn, helbred og velvære

I dag tilbringer vi næsten 80-90% af vores tid inden døre og væk fra det naturlige dagslys.

Mørklækningsgardiner understøtter din døgnrytme

Bor du i et område med udendørs belysning i aftentimerne, kan det give kortere søvn og lavere søvnkvalitet.

Hvilket lys skal jeg vælge?

Der er en god idé at tænke over, hvilket lys du vil have, før du forelsker dig i lampeskærmen. Og det er ikke altid, det står lysende klart, hvad der er bedst at vælge. Halogen og glødepærerne er ved at blive udfaset, så i dag kan du vælge i mellem LED-pærer og sparepærer. 

LED

LED-pæren er et rigtig godt bud, hvis du skal have lys i lampen. Det er den mest energi-effektive på markedet lige nu og kan lyse op til 25.000 timer. Det bedste af det hele er, at en LED-pære holder 10-15 år. Så det er en god investering. Husk at vælge en, der er mærket med A+ eller bedre.

Fordelene ved LED-pæren er også, at der er fuld lysstyrke med det samme. Modsat den klassiske sparepære, der er lidt langsom i optrækket. Og så er den dæmpbar - måske du kender det fra blandt andet Philips Hue-systemet? Så kan du skrue op for lyset om morgenen og dæmpe det om aftenen. 

Ulempen ved LED-pærer er, at der kan være stor forskel i, hvilken farve de lyser med. Det kan du undgå ved at købe LED-pærer fra samme serie. 

Sparepære

En sparepære er - ligesom LED - ret energi-effektiv, fordi den har et lavt energiforbrug. Den kan lyse i cirka 10.000 timer og holder i omkring 10 år. Og så er den rimelig billig i indkøb. Hvis du køber en sparepære, skal du vælge en med energimærke A eller bedre. Nogle sparepærer kan dæmpes, ligesom LED. Det står på emballagen, om den kan dæmpes. 

Ulempen ved sparepæren er, at der går lidt tid, fra du tænder den, til der er fuldt blus på. 

Gode råd til dig, der skal skifte pære:

  • Gå efter en LED-pære med energimærke A+ eller bedre
  • Vær sikker på, at lysstyrken (i lumen) passer til formålet. Har du tidligere haft en 40 watt-pære, skal du skifte ud med en LED-pære/sparepære med 430-470 lumen
  • Tjek både soklen og pærens dimensioner, så du er sikker på, at pæren passer til din lampe

Kilde: Energistyrelsen, sparenergi.dk

Skru op for det grønne lys

Hvis du ikke allerede har det, bør du overveje at skifte til en klimavenlig el-aftale. Når du køber en klimavenlig el-aftale hos Norlys, er strømmen i din stikkontakt selvfølgelig den samme, som du er vant til - men vi sikrer, at den mængde strøm, du bruger, bliver købt fra grønne energikilder.  

Og så gør du miljøet en tjeneste, for en klimavenlig el-aftale er du med til øge efterspørgslen på vedvarende energikilder.

Bestil klimavenlig el

3 tips til miljøvenligt lys

Sluk lyset

Vi ved det godt - det er et simpelt råd. Men faktisk kan du spare op til 275 kroner om året på din elregning, hvis du husker at slukke lyset, når du forlader et rum. 

Tjek dine pærer

Hvis du alligevel skal ud og købe nye elpærer, bør du gå efter A-mærkede elpærer eller LED-pærer. De holder godt og er de mest miljøvenlige. De fås i flere prisklasser.

Vælg klimavenlig el

Ha' lys tændt med god samvittighed ved at vælge en klimavenlig el-aftale, hvor strømmen kommer fra grønne energikilder som for eksempel vindmøller. 

Indret med lys

Når du skal finde det rigtige lys til dit hjem, handler det om mere end blot pæne lamper. Det er blandt andet vigtigt at tænke over, hvor lamperne skal placeres, og hvilke pærer du putter indeni. 

Sådan indretter du med lys

Vil du have spændende nyt?

Og gode sparetips? Få fordelagtige tilbud, og tips, der kan hjælpe dig med at spare på din energiregning. Samtidig kan du følge med i, hvad der sker i Norlys og deltage i vores konkurrencer om fede præmier.

Vi sender dig ca. et nyhedsbrev i måneden.

Tilmeld nyhedsbrev
Minimer chat ikon Hvad vil du chatte om?

Internet og Tv


Energi

Chat Udvid chat ikon