OBS: Har du spørgsmål om tilmelding til indefrysningsordning, energikrisen, priser og el- og gasregningen? Find hjælp og svar her.

El og gasKundeservice
70 15 16 70
Internet og tvKundeservice
70 33 20 33
Hovednummer
70 11 50 00
Annuller

Sammen gør vi Danmark grønnere

Med strøm fra Norlys, er du med til at øge efterspørgslen på grøn strøm fra vedvarende energikilder.

Grøn energi

Vi har givet alle vores 600.000 privatkunder grøn strøm uden merpris. Så når du får strøm fra Norlys, er du med til at øge efterspørgslen på grøn strøm fra vedvarende energikilder. Og med en øget efterspørgsel på grøn energi, tror vi på, at det på sigt kan betyde endnu flere vindmøller og solceller i Danmark.

 

 

Hvordan garanterer vi grøn strøm?

Ingen kan få 100 % grøn strøm hele tiden. For der findes kun ét elnet i Danmark, og her blandes strømmen fra både vedvarende og fossile energikilder. Herfra transporteres strømmen ud til alle vores kunder. 

Hvordan sikrer vi så, at strømmen er grøn?

Vi køber oprindelsesgarantier svarende til den mængde strøm, vi sælger dig og vores 600.000 andre kunder. På den måde sikrer vi, at den energi du har brugt i løbet af et helt år, at den bliver dækket af energi fra vedvarende energikilder. Det skal vi kunne gøre rede for og er derfor underlagt revisionskontrol, hvor vi skal kunne dokumentere balance mellem, hvor meget klimavenlig strøm vi sælger og indkøber.

Oprindelsesgarantier er certifikater, der udstedes af det statsejede Energinet på den mængde grøn strøm, de vedvarende energikilder har produceret og leveret til det fælles elnet. Det er disse certifikater, vi går ind og køber på dine vegne. 

Men bare rolig, alt det praktiske holder vi styr på – så det er ikke mere besværligt for dig at vælge en klimavenlig elaftale.

Hvor køber vi vores grønne strøm fra?

Vind

I Danmark og resten af Norden er det nærliggende at bruge vindkraft. For blæsten er en hyppig gæst - men orkaner ser vi sjældent. Derfor er vindmøller en perfekt energikilde. 

Vindmøllen producerer energi ved at vingerne på møllen fanger vinden - og det får dem til at dreje rundt. Når der er vind nok, begynder vindmøllen at lave grøn strøm. Det er normalt ved en vindhastighed på cirka 4 meter pr. sekund, som svarer til let vind. 

En del af de vindcertifikater vi køber kommer fra Eurowind Energy, som Norlys er medejer af.

Sol

Solceller vinder frem i Danmark og resten af Norden, og du undrer dig måske over hvorfor. For så ofte bliver vi da heller ikke beriget med de dejlige stråler?

Men solceller aktiveres faktisk af lyset og ikke selve solstrålerne. Derfor producerer solceller stadig grøn strøm i et vist omfang, når det fx er overskyet. Solcelleanlæggets størrelse og placering spiller også en vigtig rolle ift. hvor meget strøm der produceres.

En del af de solcertifikater vi køber kommer fra Eurowind Energy, som Norlys er medejer af.

Vand

Man kan også bruge vands kraft til energi. Det gør man typisk ved at udnytte højdeforskelle og lade vand oppefra løbe i gennem en vandturbine.

Bevægelsen i vandet får turbinen til at rotere, og det skaber elektricitet. I og med Danmark er et ret fladt land er vandkraft ikke en stor del af danske elproduktion. Men vi får store mængder grøn strøm fra vores naboland Norge, som er Europas største vandkraftproducent.

De vandcertifikater vi køber kommer fra Norge.

Norlys investerer i udbygningen af mere grøn energi

Vi vil gøre en forskel for Danmark. Og grøn strøm er bare ét af mange skridt på vores rejse.

Vi investerer nemlig mange millioner kroner i vindmøller og løsninger til energilagring – for at kunne opnå en 100% vedvarende energiforsyning i 2030.

Læs mere om vores grønne investeringer

Det betyder de grønne blade

 

Mærkningsordningen med de grønne blade er til for at gøre det let for dig som forbruger at vælge grøn strøm. Uanset hvilket produkt du vælger, får du ikke ren grøn strøm i dine stikkontakter, da al strøm bliver blandet i elnettet, men sammen er vi med til at påvirke, at strømmen blive grønnere.

 

Grøn strøm fra Norlys er kategoriseret med ét blad. Det betyder, at vores elprodukt er baseret på vedvarende energi uden yderligere klimatiltag. 


Du kan se Forbrugerombudsmandens beskrivelse af mærkningsordning her

Ét blad

Elprodukter med ét grønt blad er baseret 100 pct. på vedvarende energikilder, da vi som elselskab køber grønne certifikater svarende til hele dit elforbrug.

To blade

I tillæg til kravene for ét grønt blad, skal vi som elselskab lave klimatiltag, som reducerer udledningen af CO2 og andre drivhusgasser, svarende til den energi, du forbruger.

Bestil grøn strøm

Skift til Norlys og vær med på vores grønne rejse. Grøn strøm er bare én af mange fordele ved at være kunde ved Norlys. Og ved at købe grøn strøm er du med til at øge efterspørgslen på vedvarende energikilder.

Bestil elaftale
Minimer chat ikon Hvad vil du chatte om?

Internet og Tv


Energi

Chat Udvid chat ikon