FAQ om opladning
Hvad er den bedste ladeboks til en elbil?
Valget af den "bedste" ladeboks kan variere afhængigt af dine behov. Mange vælger 11kW ladeboks modellen, da den kan give en fuld opladning over natten for de fleste elbiler. Denne løsning kan du få hos Norlys. Få et fuldt overblik over Norlys ladeløsninger her.
Hvilken ladeboks skal man vælge?
Valget af ladeboks afhænger af flere faktorer så som din elbilmodel, din daglige kørselsdistance og din boligs elinstallation.
Men først og fremmest er det vigtigt at vælge en ladeboks, som har et kabel, der er kompatibel med din elbil. Derudover skal du også overveje, om du ønsker refusion af elafgiften. Det kræver nemlig, at ladeboksen har en måler i sig, så strømmen kan differentieres fra husstandens forbrug.
Husk også, at din boligs elinstallation skal kunne håndtere den ekstra belastning fra en ladeboks, hvilket i nogle tilfælde kræver en opgradering af elinstallationen.
Bliv klogere på forskellige ladeløsninger til elbiler her.
Hvad er de forskellige muligheder for ladeløsninger, og hvad er forskellene mellem dem?
Blandt forskellige typer ladeløsninger er der hjemmeladestationer, offentlige ladestationer og arbejdspladsladestationer. Ift. forskellen fokuserer man først og fremmest på opladningshastigheden, som varierer afhængigt af den enkelte ladeboks eller ladestation. Derudover fokuserer man også på, hvordan man betaler for sin opladning. Er det fx fast pris for fri opladning eller betales der pr. kWh?
Hjemmeladestationer er typisk de mest bekvemme. Offentlige ladestationer er placeret på offentlige steder og kan være en god løsning for dig, hvis du ikke kan installere en ladeboks derhjemme. Til sidst kan arbejdspladsladestationer være en god løsning for dem, der pendler til arbejde med elbil.
Hvad er kravene til ladestandere?
Kravene til ladestandere kan variere afhængigt af lokale forskrifter. Men generelt skal de være installeret af en autoriseret elinstallatør og overholde gældende sikkerhedsstandarder.
Hvad angår til strømkrav, anbefaler Sikkerhedsstyrelsen, at du kun bruger en installation til en elbil, som har sin egen sikringsgruppe i eltavlen. Kablet til ladeboksen skal også være af en bestemt type og størrelse.
Læs mere om etablering af ladestander ved dit hjem her, hvis du overvejer dette.
Hvorfor skal jeg eje ladeboksen – kan jeg ikke bare leje eller lease den?
Det afhænger af udbyderen, du vælger. Nogle udbydere, inkl. Norlys, tilbyder muligheden for at leje eller lease en ladeboks. Det er en god løsning, hvis du vil betale en lav opstartspris for at komme i gang. Et ejerskab af ladeboksen kan på den anden side give mere kontrol, fleksibilitet og mulighed for at tage boksen med ved flytning.
Du kan vælge din foretrukne ladeløsning hos Norlys her, uanset om du vil leje eller eje.
Er du erhvervskunde og interesseret i leasing, kan du blive klogere på dette samt opladning af firmabiler med Norlys her.
Kan jeg overtage en ladeboks?
Ja, det er ofte muligt at overtage en ladeboks. F.eks. hvis du køber et hus, hvor der allerede er installeret en ladeboks, eller hvis din ven eller familiemedlem giver dig deres ladeboks. Det er dog altid en god idé at kontakte den udbyder, du gerne vil have et abonnement hos, og høre, om det kan lade sig gøre.
Bemærk: Før eller efter overtagelse kan det være nødvendigt at få ladeboksen serviceret eller opdateret for at sikre korrekt drift.
Må andre bruge min ladeboks?
Ja. Ladeboksen er ikke låst til én bestemt bil, så hvis du får gæster, kan de også lade på den. Du skal dog huske, at forbruget kommer på din regning.
Kan jeg få en ladeboks til mit sommerhus?
Ja. Det kræver dog, at elinstallationen i sommerhuset kan håndtere den ekstra belastning (i nogle tilfælde kan det være nødvendigt at opgradere elinstallationen i sommerhuset). Vi anbefaler altid at konsultere en autoriseret el-installatør, inden du går videre med installationen. Du kan også konsultere med en installatør gennem Norlys.
Læs mere om fordelene ved ladestander i sommerhuset her.
Hvad kræver det for at kunne oplade min elbil hjemme?
For at kunne oplade din elbil hjemme, skal du have en ladeboks installeret. Det kræver en sikker elektrisk installation, som skal udføres af en autoriseret el-installatør. Når du bestiller en ladeløsning hos os, får du en ladeboks, der er nem at betjene og som passer til både elbiler og plug-in hybridbiler. Vi sørger også for den professionelle installation.
Læs mere om ladeboks og installation fra Norlys her.
Hvad er en lynlader?
En lynlader er en type opladningsstation, som du ofte finder langs motorveje eller større trafikknudepunkter. Fælles for lynladerne er, at de har en effekt på 100 kW og derover. De kan derfor oplade din elbil hurtigere end på den ladeboks, du har derhjemme. Nogle elbiler kan den oplade til op mod 80% på under en halv time.
Find mere viden om opladning på farten her.
Hvad er forskellen på en normallader, hurtiglader og lynlader?
En normallader leverer typisk strøm ved op til 7-22 kW og er velegnet til hjemmebrug eller på arbejdspladser. En hurtiglader kan levere strøm ved op til 50 kW og kan oplade en elbil til 80% på omkring en time. Endeligt, kan en lynlader levere strøm ved op til 350 kW og oplade nogle elbiler til op mod 80% på under en halv time.
Få hurtigt indblik i de forskellige muligheder for opladning af elbil her.
Hvad betyder 11 kW og 22 kW?
11 kW og 22 kW refererer til opladningseffekten for en ladeboks. Altså mængden af energi, som ladeboksen kan overføre til elbilen pr. time. En ladeboks med 11 kW oplader altså langsommere end en med 22 kW. Oplader du din elbil hjemme, kan de fleste moderne ladebokse lade med 11 kW.
Læs mere om, hvor mange kW din elbil oplader med her.
Skal jeg være hjemme, når ladeboksen installeres?
Ja, du skal være hjemme, når ladeboksen installeres. Undervejs i installationen kan der dukke spørgsmål op, som skal afklares med det samme. Det kan også være, at der fx skal bores et hul ekstra, eller bruges mere kabel, og det er noget, som du skal godkende.
Få mere indblik i installationen af en Norlys ladeboks her.
Hvordan får jeg installeret flere ladebokse?
For installation af flere ladebokse, skal du være opmærksom på husstandens ampere-rettigheder. Normalvis skal disse opgraderes, hvis du vil have installeret flere ladebokse. Dette skal du kontakte dit netselskab om.
Kan jeg få installeret en ladeboks uden ekstra ydelser?
Ja, det er muligt at få installeret en ladeboks uden ekstra ydelser. Dog kan der være ekstra omkostninger forbundet med installationen, afhængigt af de specifikke krav til din installation.
Hvordan tilslutter jeg ladeboksen til strømnettet?
Du må ikke prøve at tilslutte ladeboksen selv, da det kan være farligt. Det vil også overtræde lokale elektriske sikkerhedsforskrifter. Det er vigtigt, at ladeboksen installeres og tilsluttes af en autoriseret el-installatør.
Hvis du bestiller en ladeløsning fra Norlys, følger der en standardinstallation med i prisen. Vi samarbejder med erfarne, autoriserede elektrikere, der sørger for en pæn og fejlfri installation. Læs mere om Norlys ladeboks og installation her.
Jeg skal flytte, hvordan får jeg ladeboksen med?
Hvis du flytter og ønsker at beholde din ladeboks og dit opladningsabonnement, skal du ringe til os på 8710 1540.
Kan jeg flytte ladeboksen på samme adresse?
Hvis du skal bygge om eller du får en bil, hvor ladestikket sidder anderledes, så kan det være, at du ønsker at få flyttet din ladeboks. Det er muligt, men kræver et eller flere besøg af vores tekniker.
Ring på 8710 1540 eller skriv til os på [email protected] for at få et tilbud på flytning af ladeboks.
Hvordan kan jeg få service og support på min ladeboks, hvis der opstår problemer?
Uanset hvad dit behov er, er vores team hos Norlys altid klar til at hjælpe dig med enhver udfordring, du måtte stå overfor med din ladeboks.
Du kan kontakte vores kundeservice på 8710 1540 og vores tekniske support på 8710 1530.
Kan man installere en ladeboks til en elbil hjemme?
Ja, det er muligt at installere en ladeboks til en elbil hjemme. Det kræver dog, at hjemmets elinstallation kan håndtere den ekstra belastning. Hertil skal installationen udføres af en autoriseret el-installatør.
Opdag hvor nemt det er at oplade hjemme med Norlys her.
Skal ladestandere vurderes efter VVM-reglerne?
For installation af individuelle ladestandere er en Vurdering af Virkning på Miljøet (VVM) generelt ikke nødvendig. Den er som regel de større bygge- og anlægsprojekter, der vurderes efter VVM. I nogle tilfælde laves vurderingen, når det gælder større ladestationsanlæg, men det afhænger af lokal lovgivning og regulativer.
Hvad koster det at lade en elbil op hjemme?
Hvad det koster at oplade en elbil derhjemme, afhænger af flere faktorer som din elpris, bilens batterikapacitet og opladningstid. Normalt kan du oplade en elbil for et sted mellem 2 og 6 kroner pr. kWh (kilowatt-time), men det afhænger af din eltarif og eventuelle tilknyttede abonnementsomkostninger.
Læs mere om omkostningerne ved at oplade elbilen hjemme her.
Hvad koster det at installere en ladeboks?
Prisen for installation af en ladeboks kan variere meget afhængig af de specifikke krav til din installation. Når du bestiller en ladeløsning fra Norlys, følger der en standardinstallation med i prisen. Hvis du har elaftale hos os, er den samlede pris for leje af en ladeboks 2.995,-. Ellers ligger den på 4.995,-.
Læs mere om bestilling af ladeboks, priser og installation fra Norlys her.
Hvad koster det at køre 1 km i en elbil?
Prisen for at køre 1 km i en elbil afhænger af flere faktorer som din elpris, bilens energieffektivitet og kørselsforholdene. Som en generel retningslinje koster det mellem 0,3 og 1 krone pr. km.
Husk, at når du oplader en elbil, kan du få refunderet elafgiften på den strøm, du bruger til opladning. Du kan læse mere om refusion af elafgiften her. Læs også om andre omkostninger ved elbiler her.
Hvad koster det at køre 100 km i en elbil?
Prisen for at køre 100 km i en elbil afhænger af flere ting. F.eks. din elpris og bilens energiforbrug pr. km.
Som en generel retningslinje koster det mellem 0,3 og 1 krone pr. km. Så hvis vi sagde, at kilometerprisen er 82 øre, kan du bruge regnestykket: Omkostning = 0,82 kr./km * 100 km = 82 kr.
Husk, at når du oplader en elbil, kan du få refunderet elafgiften på den strøm, du bruger til opladning. Du kan læse mere om refusion af elafgiften her. Læs også om andre omkostninger ved elbiler her.
Hvad koster det at køre en elbil?
Prisen for at køre i en elbil afhænger af flere faktorer. Men hvis du kender batterikapaciteten, din kørselsafstand og elprisen, kan du beregne de forventede omkostninger ved at køre en elbil. I så fald kan du bruge formlen:
Omkostning = (Batterikapacitet i kWh / Kørselsafstand i km) * Elpris pr. kWh
Husk, at når du oplader en elbil, kan du få refunderet elafgiften på den strøm, du bruger til opladning. Du kan læse mere om refusion af elafgiften her. Læs også mere i dybden om omkostninger ved elbiler her.
Hvad koster det at oplade en elbil?
Omkostningerne ved at oplade en elbil afhænger af prisen pr. kWh og mængden af strøm, der bruges under opladningen. Der er også forskel på, om du lader op offentligt eller hjemme.
Eksempel: Oplader du din elbil med 11 kW på en privat ladeboks i fire timer til en elpris på 5 kr./kWh, ser regnestykket sådan ud: 11 kW x 4 timer x 5 kroner = 220 kroner.
Læs mere om, hvad det koster at oplade en elbil her.
Hvad koster en kWh til en elbil?
Prisen på en kWh til en elbil varierer baseret på din lokale elpris. I Danmark ligger elprisen typisk mellem 2 og 3 kr. per kWh.
Læs mere i dybden om prisen for opladning af elbil ude og hjemme her.
Hvad koster en ladestander?
Prisen på en ladeboks kan variere afhængigt af boksens kapacitet og ekstra funktioner. Når du lejer en ladeboks fra Norlys er den samlede pris (inkl. standardinstallation) 2.995,-, hvis du har elaftale hos os. Ellers ligger den på 4.995,-. Vi tilbyder også muligheden for at købe ladeboksen.
Få hurtigt overblik over Norlys ladeløsningerne her. Eller læs mere om, hvad en ladeboks koster afhængig af forskellige muligheder og udbydere.
Hvad er elafgiften for en ladestation?
Elafgiften for en ladestation er fastsat af SKAT og er den samme for alle. Du kan altid kontakte dit elselskab eller SKAT for at få mere at vide om elafgiften.
Hvordan beskattes en ladestander?
Beskatningen af en ladestander kan variere afhængigt af, om den er installeret privat eller på en virksomheds ejendom. På en virksomheds ejendom kan det være en skattepligtig fordel for de ansatte, der bruger den. Hvis du konsulterer en skatterådgiver, kan du få de mest præcise oplysninger.
Hvordan kan man få tilskud til en ladestander?
Der er forskellige tilskudsordninger tilgængelige for installation af ladestandere, både på nationalt plan og i nogle kommuner. Det er en god idé at tjekke de aktuelle tilskudsordninger i din kommune eller på Energistyrelsens hjemmeside.
Hvordan betaler jeg for opladning af min elbil?
Offentlige ladestationer har typisk deres eget betalingssystem, hvor du kan betale med betalingskort, RFID-kort eller mobilapps. Opladning derhjemme betales derimod normalt gennem din almindelige elregning baseret på den forbrugte elektricitet.
Hvordan betaler man for opladning på en ladestander til en elbil?
Betaling for opladning offentligt, sker typisk via ladekort, en app eller et kreditkort. Med Norlys Opladning app'en kan du f.eks. nemt finde en Norlys-ladestation, vælge opladningslængde og bekræfte betalingen. Når opladningen er fuldført, vil betalingen blive trukket fra den registrerede betalingsmetode i appen.
Læs mere om opladning på farten med Norlys her.
Hvilke fordele er der med Norlys Opladning app'en?
Med Norlys Opladning app kan du let starte og stoppe opladningen af din elbil. Den giver dig også mulighed for at overvåge og styre opladningen i realtid, se din opladningshistorik og administrere dine betalingsmetoder.
Opdag flere fordele ved Norlys Opladning app'en her.
Hvordan afslutter jeg en opladning med Norlys ladeboks?
Du kan afslutte opladningen ved at bruge Norlys Opladning app. Alternativt kan du afslutte opladningen manuelt ved at tage ladekablet ud af bilen.
Opdag flere fordele ved Norlys Opladning app'en her.
Hvordan starter jeg en opladning med Norlys ladeboks?
For at starte opladning gennem din Norlys app, skal du vælge ”Mine ladere” og vælge din ladeboks. Når du har tilsluttet dit ladekabel til din bil, klikker du på ”Start opladning”.
Efter endt opladning kan du se, hvor lang tid din bil har ladt op, og hvor mange kilowatt-timer der er opladt. Tryk nu ”Færdig”, og få vist din ladesession under ”Opladninger” i appen.
Opdag flere muligheder med Norlys Opladning app'en her.
Hvad er et "Mormor-kabel"?
Et "Mormor-kabel" er et slangudtryk for et nødladekabel, der er designet til at kunne oplade en elbil fra en almindelig stikkontakt. Bemærk, at løsningen typisk er langsommere end en opladning fra en dedikeret ladeboks. Derudover kan denne type opladning udgøre brandfare.
I artiklen Opladning af elbil får du hurtigt overblik over forskellige ladestik og hvornår de skal i brug.
Kan man nøjes med en "Mormor-opladning" af en elbil?
Mens det er muligt at oplade en elbil med et "Mormor-kabel", vil det typisk være meget langsommere end opladning fra en dedikeret ladeboks. Det anbefales derfor at installere en ladeboks, hvis du planlægger at oplade din elbil hjemme regelmæssigt.
Få indblik i flere muligheder for opladning af elbil her.
Hvor lang tid tager det at oplade en elbil?
Opladningstiden for en elbil varierer afhængigt af bilens batteristørrelse, opladningsteknologi og den anvendte lader. Med en almindelig hjemmeladeboks kan det tage mellem 4 og 12 timer at oplade en elbil, mens det med en lynlader kan tage under en halv time at oplade til 80%.
Du kan læse mere om opladning af elbil her.
Hvor lang tid tager opladning med en Mormorlader?
Opladning med et "Mormor-kabel" er typisk meget langsommere end opladning fra en dedikeret ladeboks. Det kan tage mellem 8 og 20 timer at oplade en elbil helt med et "Mormor-kabel", afhængigt af bilens batteristørrelse.
Få indblik i flere muligheder for opladning af elbil her.
Hvordan bruger man en ladestander til en elbil?
Du tilslutter ladekablet til bilen. Afhængig af ladestanderen skal du muligvis bruge et ladekort eller en app for at starte opladningen. Der er som regel instruktioner, du kan følge på ladestanderen.
Du kan læse mere om opladning på farten her.
Hvordan lader man en elbil?
Du kan enten oplade elbilen ved hjælp af en ladestander eller en almindelig stikkontakt. Tilslut opladerkablet til bilens opladningsport, og følg instruktionerne på ladestanderen. Husk at lade bilen være tilsluttet, indtil den er fuldt opladet.
Læs mere om opladning på farten her og opladning hjemme her.
Hvordan oplader jeg min elbil uden ladekort?
Nogle ladestandere giver mulighed for at betale for opladning med en mobil app eller et kreditkort, hvis du ikke har et ladekort. Det er altid en god idé at have en backup betalingsmulighed, hvis du ofte bruger offentlige ladestandere.
Hvor mange kWh bruger en elbil?
Det afhænger af flere faktorer. Oplader du din elbil hjemme, kan de fleste moderne ladebokse lade med 11 kW. Med et batteri på 77 kW tager det syv timer at oplade. En elbil kører i gennemsnit fem km. pr. kWh.
Læs mere om kW forbrug ved opladning hjemme og på farten her.
Hvor meget strøm bruger en elbil?
Strømforbruget af en elbil varierer afhængigt af flere faktorer som bilens model, batterikapacitet, kørselsforhold og kørestil. Men typisk bruger en elbil mellem 15-30 kWh pr. 100 km kørt.
Regn ud, hvor meget strøm din elbil bruger til opladning her.
Hvor mange ampere kan en elbil lade med?
Antallet af ampere, en elbil kan lade med, afhænger af bilens opladningsteknologi og den anvendte lader. De fleste moderne elbiler kan lade med op til 16-32 ampere på en almindelig hjemmeladeboks.
Hvad gør jeg, hvis jeg har mistet mit ladekort?
Hvis du har mistet dit ladekort, bør du kontakte os hurtigst muligt, så vi kan spærre det mistede kort og udstede et nyt til dig.
Kontakt os på 8710 1530, og få hjælp til komme videre.
Hvornår får jeg min ladebrik?
Leveringstiden for ladebrikker kan variere afhængigt af udbyderen. Du vil typisk modtage din ladebrik inden for en uge efter bestilling, men det er bedst at tjekke med den specifikke udbyder for at få den mest præcise leveringstid.
Hvordan kan jeg overvåge og styre opladningen af min bil?
Med Norlys appen 'Norlys Opladning' kan du nemt overvåge og styre opladningen af din elbil, uanset hvor du er henne. Du kan bl.a. overvåge status for opladning og tilpasse opladningsniveauet efter behov, og hertil få overblik over tidligere opladninger og betalinger. Har du brug for at stoppe opladningen før tid, kan du også gøre det direkte i appen.
Hvor lang tid holder batteriet i en elbil?
Levetiden for et elbilbatteri kan variere meget afhængigt af bilens model, kørselsmønster, og hvordan batteriet vedligeholdes. Generelt kan man forvente, at et elbilbatteri holder i mindst 8-10 år, før kapaciteten begynder at aftage mærkbart.
Hvor langt kører en elbil på 1 kWh?
Den faktiske kørselsafstand, du kan opnå på 1 kWh strøm, afhænger af flere faktorer. Herunder bilens effektivitet og kørselsforholdene. Typisk kan en moderne elbil køre mellem 5 og 10 kilometer på 1 kWh strøm. Det kan dog variere afhængigt af bilmodel, kørestil og kørselsforhold.
Læs mere i dybden om, hvor meget strøm en elbil bruger på en opladning her.
Hvor langt kan en elbil køre?
Hvor langt din elbil kan køre (eller rækkevidden) afhænger af flere faktorer. Herunder bilmodel, batterikapacitet og kørselsforhold. Men typisk vil man sige, at moderne elbiler kan køre mellem 200 og 500 kilometer på en fuld opladning.
Du kan læse om flere faktorer, der afgør, hvor langt elbilen kan køre på en opladning her.
Hvad betyder SOC (State of Charge)?
SOC står for "State of Charge", hvilket er en betegnelse for, hvor meget energi der er tilbage i bilens batteri. Det udtrykkes som regel i procent, hvor 100% SOC betyder, at batteriet er fuldt opladet.
Hvad er en hybridbil?
En hybridbil kører på en forbrændingsmotor og en elmotor, der arbejder sammen. Den er også kendt som en HEV (hybrid electric vehicle) og skifter helt automatisk mellem at køre på benzin/diesel eller el.
Hvad er en plug-in hybridbil?
En plugin-hybridbil er en kombination af en elbil og en hybridbil. Kort sagt er det en hybridbil med et større batteri, der kan oplades via en ladeboks eller en ladestander. En plugin-hybrid er også kendt som PHEV (plugin-hybrid electric vehicle). Den kører på en kombination af en forbrændingsmotor samt et batteri, der typisk har en kapacitet på mellem 15-30 kWh.
Læs mere om forskellen på hybridbil og plugin-hybridbilen her.
Hvad er forskellen på en hybridbil og en plug-in hybridbil?
Hybridbilen og en plug-in hybridbilen kombinerer begge brugen af en forbrændingsmotor og en elektrisk motor. Forskellen ligger primært i måden, hvorpå de oplades og bruger elektricitet.
Du kan læse mere om forskellen på hybridbil og plugin-hybridbilen her.
Hvad koster det at lade en hybridbil op?
Prisen for at oplade en hybridbil varierer afhængigt af faktorer som strømpriser og opladningsmetode. Generelt er det dog billigere at oplade en hybridbil end at fylde en traditionel brændstofbil med benzin eller diesel. Omkostningerne kan estimeres ved at kende prisen pr. kilowatt-time (kWh) og batterikapaciteten på hybridbilen.
Hvad koster det at oplade en plug-in hybridbil?
Opladningsomkostningerne for en plug-in hybridbil kan variere afhængigt af bilens batteristørrelse, strømprisen og hvor ofte du oplader bilen. Som en generel regel er det dog ofte billigere at oplade en bil end at køre på benzin eller diesel.
Skal man bruge en ladestation til en plug-in hybridbil?
Vi anbefaler en ladeboks derhjemme til plug-in hybridbiler. Det giver den billigste drift.