Installationsguide til fibernettet

I guiden herunder kan du læse, hvordan installationen foregår og blive klogere på, hvad du selv skal gøre, og hvad vi gør. Du kan også læse om placering af både den indvendige- og udvendige fiberboks, samt hvad du skal gøre, hvis du ønsker en alternativ placering.

Bemærk: Det er vigtigt, at du hurtigst muligt markerer, hvor på din facade at du ønsker at få lagt fiberen ind. Er det ikke sket, når vi møder op, kan vi ikke udføre arbejdet. Læs mere under Trin 1.

Sådan ser din løsning ud

I snittegningen til venstre kan du se, hvordan installationen kommer til at se ud. Routeren bør du placere centralt for at få den optimale dækning.

Læs mere om både fiberboksene og routeren samt installationen af dem nedenfor.

Trin 1:

Lav en markering på facaden af din bygning

Du skal markere, hvor på bygningens facade, du ønsker den udvendige fiberboks placeret. Se et billede af den udvendige boks under trin 2.

Markeringen kan fx være et kryds, som du sætter med kridt eller tape. Husk, at markeringen skal vende ud mod den vej, din bygning ligger på. Vælger du at sætte markeringen på en anden facade end den ud mod vejen, kan din internetudbyder opkræve en merbetaling for ekstra graveomkostninger.

Den indvendige fiberboks placerer vi også ved krydset - bare på den anden side af muren. Vi sørger desuden for at placere den indvendige boks inden for en meter fra indføringspunket.

VIGTIGT!
Du skal sende et billede af facaden med din markering til den mailadresse, du har fået oplyst af entreprenøren. Skriv din adresse i mailens emnefelt.

Uden markeringen kan vi ikke udføre arbejdet. Hvis markeringen ikke sættes på facaden ud mod vejen, kan du risikere, at internetudbyderen opkræver en merbetaling for ekstra graveomkostninger.

Trin 2:

Entreprenøren graver ind til din bygning fra skel eller vej

Når du har lavet din markering og sendt entreprenøren et billede af den, så graver han en smal rende ind til din markering. Herefter lægger han et rør til selve fiberkablet i jorden, dækker til og rydder pænt op efter sig. I nogle tilfælde skyder han røret ind under jorden. Du behøver ikke at være til stede.

 


Den udvendige fiberboks fås i grå eller sort Vi opsætter en boks i den farve, der passer bedst til din bygning. Boksen har målene:

Bredde: 13 cm. Højde: 17 cm. Dybde: 3 cm.

 

Trin 3:

Vi blæser fiber ind i røret

Når røret er på plads, kommer vi og blæser selve fiberkablet ind i røret. Du behøver ikke at være hjemme imens. Vi er nu klar til at opsætte den udvendige fiberboks og installere den indvendige fiberboks.

Trin 4:

Du får besøg af vores tekniker

Når du bestiller dit abonnement hos en internetudbyder, får du samtidig et installationstidspunkt. På tidspunktet for installationen får du teknikerbesøg fra os - og her skal du være til stede, da vi skal ind i din bygning.

Teknikeren opsætter først den udvendige fiberboks og herefter den indvendige boks lige på den anden side af muren.

Trin 5:

Nu kan du selv tilslutte udstyr fra din internetudbyder

Efter installationen skal du selv tilslutte routeren og eventuelt andet udstyr fra din valgte internetudbyder. Du vil modtage en vejledning fra udbyderen. Har du fortsat spørgsmål til tilslutningen, skal du kontakte din internetudbyder.

Vær opmærksom på placeringen af din markering

  • Den indvendige fiberboks placeres på den anden side af din udvendige markering – inden for 1 meter fra indføringspunktet. Mod merbetaling er det muligt at placere fiberboksen et andet sted, dog maksimalt 20 meter fra indføringspunktet.

    Kontakt din internetudbyder for nærmere information.

  • Boksen skal placeres i stueplan i et tørt og frostfrit rum.

  • Der skal være en stikkontakt inden for en radius af 1,5 meter fra den indvendige fiberboks.

  • Målene på den indvendige fiberboks er: højde 15 cm, bredde 20 cm og dybde 5 cm. Husk at beregne 15 cm friplads under boksen, hvor kablerne skal tilsluttes.

Find svar på spørgsmål om etablering og installation af fiber 

Har du generelle spørgsmål til etablering og din installation?

Vi har lavet en installationsguide, se den her.

Hvordan får jeg besked om datoen for etablering af fiber på Norlys' eget fibernet?

Du modtager en mail fra entreprenøren med dato for etablering.

Selve fiberinstallationen sker ikke samme dag som etableringen, og du behøver ikke være hjemme, når entreprenøren kommer.

Hvad er forventet leveringstid på fiber?

Hvis du har fiber installeret, kan vi oftest aktivere din fiber i løbet af et par uger.

Hvis du ikke allerede har fiber installeret, kan etablering tage op til 8 uger - med forbehold for, at vi kan levere til din adresse. 

 

Hvor bliver min udvendige fiberboks opsat på husmuren?

Den udvendige fiberboks bliver som udgangspunkt opsat på den husfacade, der er nærmest vejen. Dette gælder kun ved etablering på Norlys' eget fibernet.

Kan jeg få opsat fiberboks andet sted end på nærmeste facade?

Ja, du kan godt få fiberboksen installeret andet sted end på nærmeste facade. Det kan dog betyde ekstraomkostninger for dig. Hvis du fx ønsker at få fiber ind i den del af bygningen, der ligger væk fra vejen, bliver der egenbetaling fra, hvor fiberen skal rundt om et hjørne til den ønskede placering.
Du kan få oplyst pris pr. ekstra meter, der skal graves ved at kontakte Kundeservice Erhverv på 8830 3080.

Det er ikke ved alle etableringer, at der opsættes en udvendig fiberboks.

Kan jeg undgå at få en udvendig fiberboks på min facade?

Ja, du kan fravælge den udvendige fiberboks efter aftale med vores tekniker. Men vi anbefaler at få den monteret, da vi nemmere kan hjælpe dig, hvis en af nedenstående udfordringer opstår:

  • Hvis der under installationen er fejl på fiberen eller fiberrøret: Vi kan hurtigere udbedre fejlen, fordi der ikke skal laves en ny teknikertid, da du ikke skal være til stede for at få udskiftet fiberrør eller fiber.
  • Hvis fiberkablet bliver gravet over: Vi kan hurtigere udskifte det, da du ikke behøver at være til stede, og forbindelsen kan derfor hurtigere og nemmere blive genetableret.

Jeg har specielle graveforhold. Hvordan forholder jeg mig til det?

Har du specielle graveforhold, skal du give entreprenøren besked. Et eksempel på specielle graveforhold kan være en nedgravet olietank.

Hvor lang afstand må der være mellem indvendig- og udvendig boks?

Den indvendige fiberboks kan installeres, hvor du ønsker det. Du skal blot selv stå for føringsvejen, hvis du fx ønsker fiberboksen i et teknikrum. 

Vær opmærksom på, at du skal være hjemme, når entreprenøren graver/skyder, da der blæses fiber i tomrøret ind til den indvendige fiberboks. 

Jeg har selv lagt tomrør fra vej til teknikrum i min bolig. Hvordan skal jeg forholde mig, når entreprenøren kommer?

Du skal være hjemme, når entreprenøren graver/skyder, da der blæses fiber i tomrøret ind til den indvendige fiberboks. 

Hvor stor er den indvendige- og udvendige fiberboks?

Den indvendige fiberboks er 19 x 15 cm og 4,5 cm dyb. 

Den udvendige fiberboks er 13 x 17 cm og 3 cm dyb.

Det er ikke ved alle etableringer, at der opsættes en udvendig fiberboks.

Opsæt din router og wifi-udstyr

Når din fiberboks er installeret, er du klar til at sætte din router og andet udstyr til. Se  vores opsætningsguides og gode råd til en forbindelse. 

Se vores guides