Få reduceret din elafgift

Bliver din bolig primært opvarmet med el, jordvarme eller varmepumpe? Så kan du få en reduktion i din elafgift og skære toppen af din elregning – se her hvordan.

Privatkunder, der bruger el, jordvarme eller varmepumpe som primær varmekilde til deres helårsbolig, sommerhus eller ferielejlighed, kan få skåret toppen af deres elregning på det forbrug, der overstiger 4.000 kWh pr. år.

Det kræver, at boligen er korrekt registreret i BBR (Bygnings- og Boligregistret), og at du søger om reduktionen. Vi guider dig igennem processen skridt for skridt.

Vær opmærksom på, at du skal søge om reduceret elafgift hos dit elhandelsselskab. Det er nemlig dem, der sender dig din regning, som sørger for at registrere din ansøgning om reduceret elafgift.

For sommerhuse og ferieboliger kan der maksimalt gives reduceret elafgift med tilbagevirkende kraft til 1.2.2019.

Hvor meget kan jeg spare?

I 2021 bliver din elafgift beregnet efter følgende satser, hvis du er berettiget til nedsættelse:

  • Elafgift ved forbrug op til 4.000 kWh/år:
    112,5 øre/kWh inkl. moms (90 øre/kWh ekskl. moms)

  • Elafgift ved forbrug over 4.000 kWh/år:
    1,00 øre/kWh inkl. moms (0,80 øre/kWh ekskl. Moms)

Det giver dig en besparelse på 111,50 øre/kWh inkl. moms (89,20 øre/kWh ekskl. moms)

Bemærk, at det er eksklusiv moms-priserne, som fremgår på din elregning, da momsen tillægges efterfølgende.

Eksempel: I en elopvarmet bolig, der gennemsnitligt bruger 15.000 kWh til opvarmning, giver det en årlig besparelse på over 12.000 kroner inklusiv moms.

Prisen for elafgiften i 2020 lyder på 0,892 kr. pr. kWh, og den reducerede elafgift lyder på 0,21 kr. pr. kWh. Begge priser er ekskl. moms. Den samlede besparelse er altså 0,682 kr. pr. kWh ekskl. moms på det forbrug, der overstiger 4.000 kWh årligt.

Se først, om du allerede får reduceret elafgift

Det kan være, at du allerede får en reduktion af din elafgift uden at vide det. På side to af din elregning skal du kigge efter linjen, hvor der står "Reduceret elafgift".

På billedet herunder kan du se, hvordan det ser ud, hvis du allerede får en reduceret elafgift (beløbene er blot eksempler).

Får du ikke allerede en reduktion i elafgiften, kan du søge om det her på siden.

Tjek din bolig i BBR

Først skal du sikre dig, at din bolig er korrekt registreret i BBR. For at have ret til en reduceret elafgift, skal der enten stå el, jordvarme eller varmepumpe under bygningens primære varmeinstallation.

Er oplysningerne på din bolig forkerte eller ufuldendte, så er det også i BBR, du skal ændre dem.

Se om du er korrekt registreret i BBR

Søg om reduceret elafgift hos Norlys

Når din bolig er korrekt registreret i BBR med el, jordvarme eller varmepumpe som opvarmningskilde, skal du søge om en reduktion i elafgiften hos Norlys. Det kan du gøre ved at udfylde nedenstående formular – også med tilbagevirkende kraft.

Ønsker du at ansøge med tilbagevirkende kraft, skal du være opmærksom på at udfylde 'Ikrafttrædelsesdato'-feltet i formularen nedenfor. VIGTIGT! Det betyder, at hvis din bolig har været opvarmet med el (fx varmepumpe) siden 1. maj 2018, så er det denne dato, som du skal udfylde. Derudover er det vigtigt, at den dokumentation fra BBR, som du vedhæfter ansøgningen, også er fra denne dato. BBR-meddelelser bliver sendt direkte til dig fra din kommune i forbindelse med overtagelse af ny bolig eller som følge af en ændring i BBR.

Elvarmereduktionen træder i kraft hurtigst muligt. Skal du have elvarme reduktion med tilbagevirkende kraft skal vi have dokumentation fra din kommune eller en udskrift fra BBR. Det kan du uploade her

Vi svarer på din besked inden for tre dage. Du kan læse, hvordan vi behandler data i vores persondatapolitik.