OBS: Har du spørgsmål om tilmelding til indefrysningsordning, energikrisen, priser og el- og gasregningen? Find hjælp og svar her.

El og gasKundeservice
70 15 16 70
Internet og tvKundeservice
70 33 20 33
Hovednummer
70 11 50 00
Annuller

Reduceret elafgift. Sådan får du det

Du har højst sandsynligt ret til en reduceret elafgift, hvis dit hjem primært er opvarmet med el, jordvarme eller varmepumpe.

På denne side får du overblik over, hvordan du søger om reduceret elafgift, og hvor meget du kan spare ved at gøre det.

Har du ret til reduceret elafgift, vil dit potentiale for at spare penge på den helt rigtige elaftale til dit behov også typisk være større.

Først lidt om elafgifter og elpriser

Når du modtager din elregning, står dit elselskab som afsender på papiret. Men det er faktisk kun en lille del af det beløb, du skal betale, der går direkte til dit elselskab.

Over halvdelen af beløbet på din elregning er resultatet af en række afgifter og moms, du skal betale til staten for hver kWh, du bruger.

 • 39% elpris

 • 4% abonnement 

 • 11% netselskab

 • 3% energinet

 • 23% elafgift

 • 20% moms

Læs mere om sammensætningen af din elpris.

Priserne på disse afgifter er de samme, uanset hvilket elselskab du vælger. Har du en bolig, der er opvarmet med el, kan du dog søge om reduceret elafgift og alligevel spare lidt penge her. Vi guider dig gennem processen step for step.

Kan jeg få reduceret elafgift?

For at kunne få reduceret elafgift, skal din bolig opfylde nogle krav:

 • Først og fremmest skal din bolig primært blive opvarmet via el, jordvarme eller varmepumpe

 • Din bolig skal være korrekt registreret i BBR (Bygnings- og Boligregistreret) med el, jordvarme eller varmepumpe som primære varmeinstallation.

Opfylder din bolig disse krav, kan du søge om reducereret elafgift. Det gør du hos dit elselskab.

Læs mere om elvarme her

Du kan også få reduceret elafgift i dit sommerhus

Tidligere var det kun i helårsboliger, man kunne få reduceret elafgift. Siden den 1. februar 2019 har det dog også været muligt at få reduceret elafgift på elforbruget i sommerhuse og ferieboliger.

Det kræver stadigvæk, at boligen primært er opvarmet via el, jordvarme eller varmepumpe og korrekt registreret i BBR.

Har du den rigtige elaftale?

Hvis du har ret til reduceret elafgift, vil dit elforbrug typisk ligge i den høje ende. Derfor kan der også være mange penge at spare på at have den rigtige elaftale til dit behov.

Inden du søger: Tjek om du allerede får reduceret elafgift

Måske får du allerede reduceret elafgift uden at vide det. Det nemmeste sted at tjekke det er på din seneste elregning.

Får du allerede reduceret elafgift, vil det fremgå som en linje for sig, blandt de forskellige poster på regningen. Er det tilfældet, kan du altså ikke spare yderligere ved at søge om reduceret elafgift igen. I stedet kan du glæde dig over, at arbejdet er gjort, og du allerede sparer penge på din elafgift.

Fremgår ’Reduceret elafgift’ ikke af din regning, får du højst sandsynlig endnu ikke nogen reduktion i din elafgift. Det er dog relativt nemt at søge om, og kan gøres med ganske få steps.

Tjek om din bolig er elopvarmet ifølge BBR

BBR (Bygnings- og boligregistret) er et centralt register, der samler en lang række informationer om bl.a. danskernes private boliger.

Hvis ikke du allerede får reduceret elafgift, er det her, du skal starte ansøgningsprocessen. For at kunne få en reduceret elafgift kræver det nemlig, at din bolig er korrekt registreret i BBR (Bygnings- og boligregistret) med el, jordvarme eller varmepumpe som primære varmeinstallation.

Er det ikke tilfældet, kan du selv logge ind og rette oplysningerne. Når rettelserne er godkendt hos BBR, kan du gå til næste step i processen.

Søg om reduceret elafgift hos dit elselskab

Når din bolig er blevet korrekt registreret i BBR med el, jordvarme eller varmepumpe som primære varmeinstallation, kan du søge om reduceret elafgift.

Nu er du altså klar til at kontakte dit elselskab og søge om reduceret elafgift.

Der kan være forskel på, hvordan det foregår i praksis. Nogle elselskaber har en automatisk ansøgningsformular, mens du hos andre elselskaber skal tage kontakt via telefon eller mail.

Tjek dit elselskabs hjemmeside for at se, hvordan de ønsker at modtage din ansøgning om reduceret elafgift.

Alle former for elvarme giver ret til reduceret elafgift

Mange forbinder elvarme med gamle elradiatorer. En relativt simpel opvarmningsform, der var og er nem og billig at installere. I forhold til mange andre opvarmningsformer er det dog dyrere i drift.

Især i sommer- og fritidshuse finder man disse gamle elradiatorer. De bliver dog i større grad udskiftet eller suppleret med en mere økonomisk løsning som fx en varmepumpe.

Det er dog ikke kun disse gamle elradiatorer, der giver ret til reduceret elafgift. I dag dækker ordet elvarme også over varmepumper og jordvarme. Er dit hus registreret med det som primære varmeinstallation, kan du altså søge om reduceret elafgift.

Læs mere om elvarme her

Sådan fungerer reduceret elafgift i praksis

Hvis du får reduceret elafgift, betyder det, at på det elforbrug, der overstiger 4.000 kWh om året, skal du kun betale den reducerede elafgift.

På de første 4.000 kWh du bruger i løbet af et år, skal du altså fortsat betale den normale sats for elafgift.

Når først du er godkendt til reduceret elafgift sker besparelsen helt automatisk. Det vil ofte fremgå eksplicit som en ekstra linje på din elregning.

Besparelsen ved den reducerede elafgift vil typisk blive fordelt ud på hele året ud fra dit estimerede elforbrug. På den måde fordeler din besparelse sig jævnt ud over hele året i stedet for kun at ligge sidst på året.

Så meget kan du spare med reduceret elafgift

Elafgiften afregnes per kWh. Din besparelse med en reduceret elafgift vil altså værre større, jo højere dit elforbrug er. Fra og med oktober 2022 bliver din elafgift beregnet efter følgende satser, hvis du er berettiget til nedsættelse:

 • Elafgift ved forbrug op til 4.000 kWh/år:

  90,38 øre/kWh inkl. moms (72,30 øre/kWh ekskl. moms)

 • Elafgift ved forbrug over 4.000 kWh/år:

  1,00 øre/kWh inkl. moms (0,80 øre/kWh ekskl. Moms)

Det giver dig en besparelse på 89,38 øre/kWh inkl. moms (71,5 øre/kWh ekskl. moms)

Bemærk, at satserne på din regning er ekskl. moms, da moms tillægges som en samlet post nederst på regningen.

Eksempel: I en elopvarmet bolig, der gennemsnitligt bruger 15.000 kWh til opvarmning, giver det en årlig besparelse på ca. 9.800 kroner inklusiv moms.

Prisen for elafgiften fra juli-oktober 2022 var 76,30 øre/kWh ekskl. moms og den reducerede elafgift var 0,80 øre/kWh ekskl. moms. Fra januar-juli 2022 var elafgiften 90,30 øre/kWh ekskl. moms, og den reducerede elafgift var 0,80 øre/kWh ekskl. moms.

Har du solceller eller vindmølle, skal det modregnes dit elforbrug først

Producerer du selv strøm til din bolig, fx via solceller eller en husstandsvindmølle i nettoafregningsgruppe 6, er der særlige regler i forhold til retten til reduceret elafgift. Det blev præciseret i de nye retningslinjer fra SKAT i september 2015.

Kort fortalt skal den el, du selv producerer til din bolig, modregnes i dit årlige elforbrug.

Har du for eksempel et solcelleanlæg på taget, der leverer 800 kWh til elnettet på et år, får du reduceret elafgift for det elforbrug, der ligger over 3.200 kWh/år.

Bemærk at dette kun gælder, hvis du har et anlæg i nettoafregningsgruppe 6.

Sådan bliver dit elforbrug målt

Antallet af kWh kan være svært at oversætte til noget håndgribeligt. Derfor har vi skrevet en hel side om, hvad kWh helt præcist er, hvordan det bliver målt og hvad du kan lave for 1 kWh.

Bliv klogere på kWh her

Vil du spare endnu flere penge på el?

Udover en reduceret elafgift er der også en lang række andre måder, du kan spare på din elregning. Vi har samlet de bedste råd til, hvordan du kan spare på dit elforbrug her.

Med en variabel elpris kan du spare yderligere penge på dit forbrug, hvis du blot ændrer en smule på dine elvaner. Du kan læse mere om vores variable elprodukt FlexEl, og nemt bestille her.

Vi sidder klar til at hjælpe dig

Ring eller chat

Ring til 7015 1670

Start chat

Åbningstider

Mandag-onsdag kl. 08:00-16:00

Torsdag kl. 08:00-16:30

Fredag kl. 07:00-15:00

Mail

Vi har pt. ekstraordinært lange svartider på vores mails (4-5 uger). Vi anbefaler derfor, at du kontakter os via telefon eller chat.

energi@norlys.dk

Minimer chat ikon Hvad vil du chatte om?

Internet og Tv


Energi

Chat Udvid chat ikon