OBS: Har du spørgsmål om tilmelding til indefrysningsordning, energikrisen, priser og el- og gasregningen? Find hjælp og svar her.

El og gasKundeservice
70 15 16 70
Internet og tvKundeservice
70 33 20 33
Hovednummer
70 11 50 00
Annuller

Hvor meget strøm bruger en familie?

En familie med to voksne og to børn bruger i gennemsnit 4.500 kWh om året. Men der er mange ting, der kan påvirke, hvor meget strøm en familie bruger.

Det har fx betydning for elforbruget i familien, hvor mange timer fjernsyn og lys er tændt, og det vil typisk stige med flere beboere i huset.

Derudover har boligens størrelse også betydning for elforbruget i familien. Jo større boligen er, desto mere strøm bliver der også brugt på at lyse boligen op. Og hvis huset er elopvarmet, ligger elforbruget som regel i den høje ende – uanset størrelse.

Der er altså mange ting, der har betydning for, hvor meget strøm en familie bruger. I tabellerne nedenfor kan du se gennemsnitstal ud fra boligtype og antal personer i husstanden.

Årligt elforbrug i lejlighed

Antal personer

50 m2

80 m2

1 voksen

1.500 kWh

1.800 kWh

2 voksne

2.200 kWh

2.600 kWh

2 voksne / 2 børn

2.600 kWh

3.000 kWh


Årligt elforbrug i parcelhus

Antal personer

140 m2

200 m2

1 voksen

3.300 kWh

3.700 kWh

2 voksne

4.200 kWh

4.700 kWh

2 voksne / 2 små børn

4.900 kWh

5.300 kWh

2 voksne / 2 større børn

5.300 kWh

5.800 kWh

Kilde: Elpris.dk

Se hvordan du finder
de bedste elpriser

Følg vores guide til, hvordan du finder billige elaftaler – og undgår at blive snydt af skjulte gebyrer.

Vores bedste råd til billige elaftaler
Hero medie

Hvad bruger mest strøm i hjemmet?

Cirka 1/3 af elforbruget i en familie bliver brugt på tv og underholdning som computer, spilkonsoller og musik. Alene fjernsynet står for 15% af det samlede elforbrug. Generelt fordeler elforbruget i en familie sig således:

  • 20% underholdning

  • 20% vask

  • 16% køle- og fryseapparater

  • 15% tv

  • 13% madlavning

  • 12% belysning

  • 3% opvarmning

  • 1% diverse

Og så kan det være dyrt at have hjemmeboende teenagere. De har det med at tage længere brusebade, smide tøjet lidt oftere til vask og have flere skærme og elektriske apparater tændt på én gang. Alt sammen vaner, der i sidste ende koster strøm.

I gennemsnit bruger en teenager 20-30% mere strøm end voksne. På et år kan det løbe op i 1.000 kWh ekstra, eller hvad der svarer til cirka 2.000 kroner.

Dermed ikke sagt, at du skal smide dine teenager ud af huset for at spare på elforbruget. Men det kan måske være en god idé at snakke om deres vaner, og hvor de kan spare lidt på strømmen.

3 spareråd til familiens elforbrug

1. 

Skru ned for varmen og spar 5% el

En god tommelfingerregel er, at du kan spare 5% på varmeregningen, hver gang du skruer en grad ned. Har du elvarme, er det en relativt nem måde at spare meget på både el, penge og CO2. Hvis du eksempelvis kan tåle at skrue tre grader ned for varmen, kan du spare lidt over 14% på varmeregningen.

2. 

Skift til LED og brug mindre el

I dag er sparepærer og LED-teknologien blevet så god, at du kan benytte de energieffektive pærer alle steder. Lysegenskaberne er stort set identiske med almindelige pærer, men de bruger kun en brøkdel af den samme el. Næste gang du skal skifte en elpære, bør du derfor gå efter en LED-pære, hvis du vil spare el og penge.

3. 

Tjek din husstandens elforbrug regelmæssigt og spar 15%

Erfaringer viser, at de kunder, der tjekker familiens elforbrug regelmæssigt, sparer penge – helt op til 15%. På Mit Norlys kan du se dit elforbrug dag for dag og helt op til et år af gangen. Du kan sammenligne fra år til år og få et godt overblik over udviklingen af husstandens elforbrug løbende.

Se hvor meget strøm
familien bruger

I dag er stort set alle danske husstande udstyret med en fjernaflæst elmåler. Det gør det muligt at gå ind på dit elselskabs selvbetjeningsside og tjekke dit elforbrug.

Her kan du tjekke, hvor meget el du har brugt på et år, en måned, en uge, en dag og nogle gange også fra time til time.

Det kan du naturligvis også på Mit Norlys.

Gå til Mit Norlys

Hvor meget el bruger du på rent standby?

Har du mulighed for at se dit elforbrug time for time, kan du også tjekke, hvor meget el du bruger på rent standby. Vælg en time, hvor alle i husstanden sover (eller ikke er hjemme). Der er lamper, fjernsyn og andre elektriske apparater typisk slukket. Det giver dig et billede af, hvor meget el du bruger på apparater, der står standby.

Ting som køleskab, fryser og pumper i varmeanlægget skal naturligvis køre om natten. Men der er en lang række andre elektriske apparater, du roligt kan slukke helt for, når du ikke bruger dem.

Ved at tjekke husstandens elforbrug om natten, kan du få et billede af, hvor meget el – og hvor mange penge – du bruger på rent standby.

Flere gode råd til at spare på energien

Vi har samlet en række gode råd og vaner, der kan hjælpe dig til at spare på vand, strøm og varme. Så du kan leve en lidt grønnere hverdag uden store ændringer.

Se de gode energiråd her

Få en elaftale med grøn strøm uden at betale ekstra

Se vores elaftaler her

Overvejer du at blive ny kunde hos Norlys?

Vi hjælper dig med at vælge den elaftale, der passer bedst til dig og dit hjem. Udfyld formularen, så ringer vi til dig hurtigst muligt.

 

Du giver nu Norlys Energi A/S samtykke til, at vi må kontakte dig én gang med et uforpligtende tilbud. Du kan læse, hvordan vi behandler data i vores persondatapolitik.

Minimer chat ikon Hvad vil du chatte om?

Internet og Tv


Energi

Chat Udvid chat ikon