El og gasKundeservice
70 15 16 70
Internet og tvKundeservice
70 33 20 33
Hovednummer
70 11 50 00
Annuller

Hvor langt kører en elbil på en opladning?

En af de store barrierer, der afholder mange fra at købe elbil, er spørgsmålet om rækkevidde. Men der er ingen grund til bekymring.  

Danske bilister kører i gennemsnit “kun” 40 km om dagen. Til sammenligning kører de elbiler, der findes på markedet lige nu mellem 200 til over 500 km på en optankning ved et blandet kørselsmønster. Altså nok til at køre en gennemsnitsdansker kørende en hel arbejdsuge.


Mellem 200 til over 500 km på en fuld opladning

FDM har nemlig lavet en test af en lang række elbiler, der viser, at der for rigtig mange bilister slet ikke er nogen grund til at have den såkaldte rækkevidde-angst.

For de elbiler, der findes på markedet lige nu, kan køre mellem 200 til over 500 km på en optankning ved et blandet kørselsmønster. Så hvis du skal fra Skagen til Sønderborg, skal du sandsynligvis oplade din elbil undervejs – imens kan du slukke kaffetørsten og strække ben. De fleste ladestandere langs motorvejen er nemlig placeret lige ved restauranter, McDonalds mv.

Men ellers er der altså ingen risiko for, at du pludselig løbet tør for strøm på vej på arbejde, for du kan komme rigtig langt på en opladning. Og hvis du vil være helt sikker på altid at have masser af strøm på bilen, er det bare med at huske, du kan lade bilen, mens du fx er inde og handle eller i biografen.

Desuden er elbilerne kommet for at blive. Så i løbet af de næste år, vil der komme flere og flere ladestandere til langs motorvejene, ved tankstationerne osv.


Rækkevidden bliver kortere ved motorvejskørsel

Motorvejskørsel dræner dog batteriet i elbilerne ekstra hurtigt - uanset model. Vindmodstand er nemlig batteriets største fjende, og hvis du øger hastigheden fra 110 km/t til 130 km/t, forhøjer det dit forbrug med 20 procent. Så du kan med fordel sætte farten lidt ned og nyde turen.

Men selv bilen med den dårligste rækkevidde i testen, en Smart EQ Fortwo Cabrio 18 kWh, havde stadig en rækkevidde på 85 km ved en konstant hastighed på 110 km/t. Det svarer til en køretur fra Aarhus til Herning.

Bilen med den bedste rækkevidde i FDMs test, en Tesla Model S Long Range 100 kWh, kunne stadig nå at køre 486 km ved en konstant hastighed på 110 km/t, før batteriet gav op.

Hvis du søger et mere prisvenligt alternativ, har både Kia e-Niro og Hyundai Kona gode rækkevidder. Ved 90 km/t kan de begge køre mere end 500 km på en opladning.

Så hvis du er på jagt efter en elbil og allerede nu ved, at du kommer til at køre meget på motorvej, bør du vælge en model med en batteristørrelse, der passer til det behov.  


Husk det passive forbrug

Måske du allerede er opmærksom på det passive forbrug. For din elbil eller plugin-hybrid har et mindre forbrug, der ikke bliver brugt til kørte kilometer på vejen.

Det kan blandt andet være:

  • Opvarmning af bilen om vinteren, så du ikke fryser

  • Opvarmning af batteri, når der er koldt

  • Brug af batteri, når du ”vækker” bilen via app

  • Brug af radio, musik og køreassistent

Præcis ligesom en benzin- eller dieselbil også bruger brændstof på fx opvarmning af bilen, klimaanlæg mv.