El og gasKundeservice
70 15 16 70
Internet og tvKundeservice
70 33 20 33
Hovednummer
70 11 50 00
Annuller

Sæt strøm til nye vaner

Overvejer du også en el- eller hybridbil?

Så har du sikkert en masse spørgsmål. For hvor lang tid tager bilen at oplade? Hvad med prisen? Og hvilken biltype bør du overhovedet vælge?

Vi gør dig klogere på, hvad du skal være opmærksom på – så du ikke er helt grøn, når du vælger en grønnere løsning.

3 gode grunde til at vælge en elbil

1.

Tænk på miljøet:

En elbil er langt mere miljøvenlig end andre biltyper. Elbilen udleder cirka halvt så meget Co2 som en benzin- eller dieselbil.

 

2.

Billigere drift:

Du sparer penge, når du går fra benzin eller diesel til strøm. Få også færre og billigere værkstedsregninger og gratis parkering i større byer.

3.

Større køreglæde:

Du får hurtigere acceleration og mindre støj. What’s not to like?

Hvilken bil bør du vælge?

 

For nogle er svaret en elbil. Andre er mere til hybrid, og så er der jo også plugin-hybrid.

Men hvad er forskellen egentlig? Læs med, når vi gør dig klogere på de populære biltyper.

Elbil

Kør op til 600 km. på én opladning

Overvejer du en elbil? Vi præsenterer fordele og ulemper, så du kan vælge rigtigt.

Plugin-hybrid

Sænk dit brændstofforbrug

En plugin-hybridbil er kort fortalt en hybridbil med et større batteri. Læs indlægget for at få den længere fortælling om de grønne fordele.

Hybridbil

Skift mellem benzin/diesel og el

Vil du have en bil, der kører på el, men ikke skal lades op? Så er hybridbilen måske noget for dig.
6 myter

Vi afliver myter om elbiler

 

1. En elbil har ikke godt af at blive sjatladet.
Falsk. Der sker ingenting ved at sjatlade en elbil.

 

2. Du må ikke lade elbilen helt op.
Falsk. De fleste elbiler har faktisk en indbygget begrænsning, så batteriet ikke lader helt op.

 

3. En elbil giver stød.
Falsk. Medmindre du skiller stikket ad, hvilket vi ikke vil anbefale!

 

4. Batteriet går nemt i stykker.
Falsk. Undersøgelser viser, at et batteri kan holde 1 million kilometer eller op til 50 år.

 

5. Elbilen må ikke være sat til strøm hele tiden, når den holder derhjemme?
Falsk. Den regulerer selv opladningen.

 

6. Du må ikke vaske elbilen, imens den lader.
Falsk. Det giver ikke stød.

Hvad koster det at oplade en elbil?

Prisen på en fuld benzintank er let at forstå. For en elbil eller plugin-hybrid er der flere faktorer at tage højde for. Vi gennemgår de vigtigste, så du ved, hvad du kan forvente at betale i måneden i forbrug.

Læs mere om priser for opladning

Bliv klogere på elafgift og opladning

Elafgiften er en stor del af din elregning. Men du kan få den refunderet på den mængde strøm, som du bruger på opladning af din bil. Det giver dig en meget lav opladningspris.

Få elafgiften refunderet

Hvad skal du overveje, inden du køber en elbil?

Der er mange ting at undersøge og overveje, før du udskifter benzin- eller dieselbilen med en på strøm. Vi giver dig her en overskuelig guide, som gør dig klar til den store beslutning. 

Guiden består af 5 punkter, som du bør overveje, inden du beslutter dig for en elbil.

Hvor langt kører du på en opladning?

En af de store barrierer, der afholder mange fra at købe elbil, er spørgsmålet om rækkevidde. Men der er ingen grund til bekymring.

Så langt kan du komme på en opladning

5 smukke rastepladser med ladestandere

 

Hvor er det allerbedst at holde pause for at oplade elbilen?
Her er vores bud på 5 smukke rastepladser med ladestandere.

Kalbygård Skov, Herningmotorvejen ved Låsby

I både østlig og vestlig retning ligger en stor, nyere rasteplads i smukke naturomgivelser. Arkitekturen er skabt med udgangspunkt i det omkringliggende morænelandskab, og der er fokus på bæredygtigheden. Her finder du tankstation, opladere til elbiler, toiletfaciliteter, grønne arealer, borde og bænke, legeplads samt et udkigsplateau.

Knudshoved Rasteplads, Fynske Motorvej E20, afkørsel 44

Lige uden for Nyborg ligger Knudshoved Rasteplads med den smukkeste udsigt til Storebæltsbroen, Sprogø og den gamle færgehavn. Her finder du tankstation, cafeteria, ladestandere, grønne områder med borde og bænke samt en legeplads. Et perfekt spot for både børn, voksne og elbil.

Farø, E47, afkørsel 42

Mellem Sjælland og Falster ligger øen Farø. Her ligger en rummelig rasteplads lige ned til Grønsund og med en smuk udsigt til Højbroen. Her kan I nyde madpakken og lege på legepladsen, imens elbilen lader op.

Rasteplads Gudenå, Nordjyske motorvej E45, Randers NV

Ved den smukke Gudenå, lige udenfor Randers, ligger Rasteplads Gudenå i både nord- og sydlig retning. På rastepladsen finder du tankstation, ladestandere, et cafeteria, borde og bænke, grønne arealer samt en legeplads.

Fredericia, E20, afkørsel 59

Lynladestation og æstetik. Denne kombination får du på den spritnye ladestation i Fredericia. Lynladestationen er den første af sin slags i Danmark. Her får du lynhurtig ladning på 15 min kombineret med et prisvindende og brugercentreret design, som står i stærk kontrast til de traditionelle tankstationer.

Strømmen skal være grøn

Din grønne bil er ikke grønnere end farven på den strøm, der får hjulene til at dreje rundt. Som kunde hos Norlys får du dækket dit årlige elforbrug, til både din bolig og din bil, med grøn strøm fra vedvarende energikilder. På den måde får du maksimal værdi for dit grønne bilvalg. 

5 forslag til, hvad du kan bruge ladepausen til:


Det er ikke kun elbilen, der kan løbe tør for batteri. Efter en lang køretur trænger dine batterier formentlig også til en opladning. Hvor der skal tisses, købes kaffe og strækkes ben. 

 

Her er 5 gode forslag til, hvad du kan bruge den cirka 30 minutters ladepause til:

1.

Den klassiske:

Stræk dine ben, gå på toilettet og køb en kop kaffe.

2.

Den hyggelige:

Leg fangeleg med børnene eller vind over dem i kortspil.

3.

Den aktive:

Gå en tur i området.

4.

Den sultne:

Planlæg tidspunktet, så det passer med frokosten eller eftermiddagskaffen. Man kan vel også altid spise en is?

5.

Den afslappende:

Tag en powernap, læs en bog eller avis.

300.000 Norlys-ladestandere i 2030

Den danske regering har en ambition om minimum 760.000 el- og hybridbiler på vejene inden 2030. Det stiller store krav til mulighederne for opladning.  

Hos Norlys ønsker vi at deltage aktivt i den grønne omstilling. Vi leverer allerede grøn strøm – og i 2030 er målet 300.000 Norlys-ladestandere rundt i landet.

Læs mere om vores grønne ambitioner

Vil du med på rejsen?

Er du klar til at bestille en ladeboks og installation fra Norlys, så du hver dag kan starte med en fuldt opladet bil? Klik her og se dine muligheder - det er nemt og hurtigt at komme igang.  

Bestil nu

Det spørger andre om

Hvor langt kører en elbil på en opladning?

Svaret afhænger primært af størrelsen af elbilens batteri, men også af dit kørselsmønster, vind og vejr.

Du kan derfor forvente at køre mellem 200 og 500 kilometer på en opladning.

Hvor langt kommer jeg på én kWh?

Det afhænger af rigtig mange faktorer, bl.a. hastighed, vindforhold og temperatur. Men regn ca. med et gennemsnit på 5 km med 110 km/t.

Bliver min rækkevidde kortere på motorvejen?

Ja, det gør den. Vindmodstand er batteriets fjende nummer 1, så hvis du øger hastigheden fra 110 km/t til 130 km/t, forhøjer det dit forbrug med 20 procent. Du kan derfor med fordel sætte farten lidt ned og nyde turen.

Kan jeg køre kortere om vinteren?

Ja, det kan du. Du bruger batteri til at opvarme din elbil eller plugin-hybrid, hvilket reducerer din rækkevidde. Derudover yder batteriet dårligt i kulde. Du skal derfor forvente, at bilens rækkevidde falder med 20-50 procent. Det lyder måske voldsomt, men husk, at benzin- eller dieselbiler også kører kortere på literen om vinteren.

Bør jeg have en ladeboks i indkørslen?

Det afhænger af dine behov. Hvis du gerne vil lade din bil op om natten, er det en god idé at have en ladeboks. Derimod er en ladeboks ikke så aktuel, hvis du foretrækker at lade op på farten, og hvis dit kørselsbehov er minimalt.

Hvad koster det at oplade en elbil?

Det koster cirka 75 kroner (inkl. afgiftsrefusion) at oplade en typisk elbil med et batteri på 75 kWh på en ladestander derhjemme, hvis batteriet er helt fladt.

Hvad koster det at oplade en plugin-hybrid?

Det koster cirka 15 kroner (inkl. afgiftsrefusion) at oplade en plugin-hybrid på en ladeboks derhjemme. Prisen afhænger af størrelsen på bilens batteri. Eksempelvis har en Ford Kuga et batteri på 14,4 kWh og koster cirka 15 kr. (inkl. afgiftsrefusion) at oplade på en ladeboks derhjemme. For de 15 kr. kan du køre i omegnen af 56 km på ren el.

Kan jeg oplade forkert?

Nej, bare rolig. Bilen sørger for, at opladningen sker korrekt, uanset om du lader langsomt eller hurtigt. Du kan derfor godt bruge en 100kW-hurtiglader, selv om din bil lader med 50 kW.

Må jeg bruge en almindelig stikkontakt til at lade?

Nej, det må du ikke. Almindelige stikkontakter er ikke lavet til at håndtere høj belastning som opladning af en elbil. Det kan betyde overophedning og i værste tilfælde brand. Det er desuden ulovligt at benytte en forlængerledning eller kabeltromle. 

Du må kun benytte en stikkontakt til opladning i nødstilfælde. Ellers skal du altid bruge en privat ladeboks eller offentlig ladestander.

Hvad er en mormorlader?

En mormorlader er elbilens nødlader, som kun bør anvendes i nødsituationer. Tænk nødladeren som et reservehjul. Den skal kun benyttes, hvis der ikke er andre muligheder. Eksempelvis når du besøger din mormor og pludselig løber tør for strøm.

Hvor kan jeg oplade?

Overordnet set kan du enten lade din elbil op ved en privat eller offentlig ladestander. Du kan finde ladestandere ved de fleste supermarkeder, storcentre, p-pladser og tankstationer. 

Find den nærmeste ladestander via din udbyder, Maps på telefonen, navigationen i bilen eller et utal af hjemmesider og apps eksempelvis PlugShare

Hvordan oplader jeg en elbil?

Du sætter den ene ende af det medfølgende ladekabel (ikke mormorstikket) i ladestanderen og den anden ende i bilen. Voila. Det er faktisk lige så nemt, som at sætte din mobil til opladning. 

Du kan vælge mellem forskellige udbydere og opladningsmuligheder: langsomt, hurtigt og lynhurtigt. Valget er dit.

Kan alle elbiler hurtiglades?

De fleste moderne elbiler kan hurtiglades. Om de kan eller ej, afhænger af bilmodellen og elbilens batteri. 

En hurtiglader lader med en effekt på cirka 50 kW. Med en hurtiglader kan du lade batteriet til 80 % på cirka 20-30 min.

Kan jeg hurtiglade en elbil derhjemme?

Ja, det kan du i princippet godt. Men det er en bekostelig affære at få installeret. Det kan koste helt op til 100.000 kr. 

Heldigvis er muligheden for hurtigladning derhjemme unødvendigt, da langt de fleste elbilsejere oplader bilen om natten, og dermed er det ligegyldigt om det tager 30 min eller 8 timer.

Hvor lang tid tager det at oplade en elbil?

Svaret afhænger af, hvilken form for opladning du vælger – og hvor meget elbilen skal oplades. 

Ved en privat ladeboks eller en almindelig ladestander tager en fuld opladning cirka 8 timer. 

En god tommelfingerregel er, at du kan køre cirka 50 km efter 10 minutters opladning på en almindelig ladestander.

Oplader du via en hurtiglader, tager det kun 20-40 minutter at oplade batteriet 80 %.