Gaspriser – Sådan finder du billig gas

Bruger du naturgas i dit hjem? Så er det værd at holde øje med gaspriserne og de forskellige aftaler, som de danske leverandører af naturgas tilbyder.

Du kan nemlig frit vælge, hvem der skal levere din naturgas – og det har du faktisk kunnet siden 2004. Det skaber en større konkurrence på markedet, der som regel også vil betyde lavere gaspriser til dig.

Det stiller dog også krav til dig som forbruger, der skal kunne gennemskue de forskellige leverandørers tilbud og produkter, hvis du vil have den billigste gaspris.

Lige nu er fusionen mellem SE og Eniig i fuld gang. Men til foråret 2020, når vi hedder Norlys, er vi klar til at tilbyde spændende nye gas-aftaler til de danske hjem.

Sådan er gaspriserne skruet sammen

For at kunne gennemskue priserne på naturgas er det vigtigt at vide, hvordan de er sammensat.

De danske gaspriser er et resultat af tre forskellige priser, der tilsammen giver den samlede gaspris. Udover den gaspris, du skal betale til naturgasleverandøren, skal du også betale til staten og distributionsselskabet i dit område.


Infografik om gaspris - se hvordan gasprisen er sat sammen

Sådan er gasprisen sat sammen

  • 53 % af gasprisen går til miljø- og naturgasafgifter samt moms til staten.
  • 22 % af gasprisen er betaling, distribution og transport til distributionsselskabet, der ejer gasnettet i dit område.
  • De sidste 25 % af gasprisen er abonnement og betaling for selve naturgassen til din gasleverandør.

75 % af gasprisen er altså den samme uanset, hvilken gasleverandør og hvilket abonnement du vælger. Der kan dog stadig være en del penge at spare på de sidste 25 % ved at sammenligne de forskellige gasaftaler på markedet.

Du skal kun betale gasprisen ét sted

Selvom der reelt set er tre forskellige aktører, der skal have betaling for den naturgas, du bruger, slipper du dog for at skulle betale 3 forskellige regninger.

Din gasleverandør opkræver miljøafgift, energiafgift og moms til staten, samt betalingen til distributionsselskabet i dit område. Det gør det kun nemmere for dig som kunde.

Hvad er prisen for 1 m3 naturgas?

Det er svært at sige præcist, hvad en kubikmeter gas koster, fordi prisudviklingen på naturgas svinger hele tiden.

Det vil du også selv kunne se på din gasregning, hvis du har en gasaftale med variabel gaspris. Vælger du i stedet en gasaftale, vil du typisk betale den samme gaspris i en periode på 6, 12 eller 24 måneder.

Historisk set har gaspriserne gået både op og ned, og det er svært at spå om, hvad gas vil koste i næste måned. Som regel vil gasprisen dog ligge mellem 2,2 kr./m3 og 2,5 kr./m3.

Gas er typisk billigst om sommeren

Vidste du, at gaspriserne ofte er lavest om sommeren? Derfor er det typisk mest fordelagtigt at indgå en gasaftale med fastpris i sommerhalvåret.

Hvad får gaspriserne til at svinge?

Naturgas er vare, der på daglig basis bliver handlet på en børs – præcis ligesom korn, olie og stål. Det er i sidste ende på denne børs, at det bliver vurderet, hvad gasprisen skal være ud fra udbud og efterspørgsel.

Krig og naturkatastrofer får gasprisen til at stige

Forholdet mellem udbud og efterspørgsel betyder, at en lang række ydre påvirkninger kan få betydning for gasprisen. Det kan for eksempel være krig eller naturkatastrofer, der øger usikkerheden eller reducerer udbuddet. Begge dele kan få gasprisen til at stige. For eksempel skabte uroen i Ukraine en del usikkerhed, der fik gaspriserne til at stige drastisk.

Mildt vejr får prisen til at falde

Omvendt kan for eksempel vejret betyde, at gaspriserne falder. Generelt er prisen på naturgas lavere om sommeren, fordi efterspørgslen på naturgas til opvarmning ikke er så stor. Bliver det en mild vinter, vil behovet for naturgas være mindre, og det kan også få priserne til at falde, fordi der er rigelig gas på lager.

Tjek din nuværende gaspris og dit forbrug

Hvis du vil sammenligne gaspriser, er det altid godt med et udgangspunkt. Start med at kigge på din seneste gasregning. Her kan du se præcist, hvor meget naturgas du har brugt i perioden, og hvad du har betalt pr. m3.

De tal kan du bruge til at sammenligne gaspriser hos andre selskaber. Det gør det også muligt at udregne, hvad en forskel i gasprisen i sidste ende vil betyde for dig i kroner og ører.

Hvad er et normalt gasforbrug?

Inden du begynder at kigge på gaspriser, kan du starte med at kigge på dit gasforbrug. Er det højt eller lavt?

Alt efter hvor stort og nyt dit hus er, kan der være stor forskel på, hvad et normalt gasforbrug ligger på.

Tabel over årligt forbrug af gas

Ligger dit gasforbrug væsentligt over gennemsnittet, kan du overveje, om du kan spare naturgas ved at ændre dine vaner eller investere i nyere og mere effektive installationer.

Uanset dine gasvaner vil dit gasforbrug dog altid være højere, jo større og ældre dit hus er. Det betyder samtidig også, at der typisk vil være flere penge at spare ved at finde en aftale med en lavere gaspris.

Fast eller variabel gaspris?

Man inddeler typisk gasaftaler i to kategorier: Fast gaspris og variabel gaspris. Hvilken type aftale, der passer bedst til dig, afhænger dog af, hvad der betyder mest for dig.

Fast gaspris

I aftaler med en fast gaspris vil du i en bestemt periode betale den samme gaspris pr. m3, uanset hvordan gaspriserne udvikler sig. Typisk vil man kunne låse prisen i en periode på 6, 12 eller 24 måneder.

Vil du gerne have tryghed i din gasaftale og vide præcist, hvad din gaspris er pr. m3 måned for måned? Så er en gasaftale med fast pris sandsynligvis det bedste valg til dig.

Variabel gaspris

Gaspriserne svinger både op og ned – ligesom benzinpriserne. Med en variabel pris vil din gaspris pr. m3 følge prisudviklingen på den danske gasbørs.

Er du mest interesseret i måske at spare penge på gasprisen? Og kan du leve med usikkerheden for prisstigninger? Så er en gasaftale med variabel pris sandsynligvis det bedste valg til dig.

Hvad skal jeg betale ud over selve gasprisen?

Alle vores gasaftaler har en pris pr. m3 naturgas. Den pris inkluderer også de obligatoriske afgifter til staten og betalingen til distributionsselskabet i dit område.

Det betyder, at du kun skal betale et årligt abonnement på 150 kr. ud over den oplyste gaspris, hvis du vælger Norlys som gasleverandør.

Vælger du en gasaftale med biogas som tilvalg, skal du betale 1 kr. ekstra pr. m3 gas. Til gengæld gør du klimaet en tjeneste.

Kan jeg frit vælge gasleverandør (og gaspris)?

Ja, det kan du.

Siden 2004 har det danske gasmarked været fuldt ud liberaliseret. Det vil sige, at du frit kan vælge, hvilken leverandør, der skal levere din naturgas – og dermed også, hvilken gaspris du vil betale.

Kan Norlys også levere gas til mig?

Ikke helt endnu. Vi er først klar i foråret 2020. Men der kan vi til gengæld levere til hele Danmark.

Det danske naturgasnet er omfattende, og med undtagelse af enkelte øer dækker det hele Danmark. Det betyder, at vi fra foråret 2020 kan levere naturgas til alle danske boliger, der er koblet på gasnettet.

Har du fundet en god gaspris? Så nemt skifter du

Det kræver ikke ret meget fra din side, hvis du vil skifte gasleverandør. Ofte vil din nye leverandør klare alt arbejdet.


Find din ønskede gasaftale

Udfyld en bestillingsformular

Du får en slutopgørelse fra din nuværende leverandør

Din nye gasleverandør leverer din naturgas fra den aftalte dato

Forskellige gaspriser hos forsyningspligtige og kommercielle leverandører

Hvis du flytter til en ny adresse og ikke aktivt vælger en bestemt gasleverandør, får du din naturgas fra den gasleverandør, der har forsyningspligten i dit område. Det sikrer, at du ikke pludselig kommer til at stå uden gas. Det er dog langt fra sikkert, at det også er dem, der har den laveste gaspris.

En forsyningspligtig gasleverandør er udpeget til at levere gas i et bestemt område efter en udbudsrunde hos Energistyrelsen. Det binder dem ofte til et geografisk område.

Derudover er der også de kommercielle gasleverandører. Som kommerciel gasleverandør er vi ikke bundet til et bestemt område, men kan levere gas til gode priser i hele landet.

Naturgas er billigere (og mere miljøvenligt) end olie

Man må ikke installere naturgasfyr (eller oliefyr) i nye huse, men i ældre huse med oliefyr kan det ofte lade sig gøre. Naturgasfyr er nemlig både billigere og mere skånsomt for miljøet end de gamle oliefyre.

Ifølge Bolius.dk koster det typisk et sted mellem 35.000 og 50.000 kr. at skifte fra olie til gas. Men pga. de lavere gaspriser vil du typisk spare omkring 10-15.000 kr. om året, så den investering tjener sig hurtigt hjem igen.

(Kilde Bolius)

Inden du skifter fra olie til naturgas

Før du skrotter dit gamle oliefyr, bør du lige tjekke, om der er en naturgasledning i nærheden af dit hjem. Er der ikke det, så er det højst sandsynligt ikke muligt at blive tilkoblet naturgasnettet lige foreløbigt.

Du bør også kontakte din kommune for at tjekke, om du må installere et naturgasfyr i dit hjem.

VVS-firmaet klarer det hele

Er begge kriterier opfyldt, er der intet i vejen for at gå i gang med at udskifte dit gamle oliefyr. Det er dog arbejde, der skal udføres af et professionelt VVS-firma. Det er dem, der står for både afmonteringen af oliefyret og installationen af det nye naturgasfyr. Det er også dem, der enten vil tage din gamle olietank med eller blænde den af.

keyboard_arrow_up