Sådan får du bedre wifi

Sidder du lige nu med din smartphone eller computer og læser det her? Så er der stor sandsynlighed for, at du bruger dit wifi.

Wifi er nemlig trådløst internet, og det er for eksempel det, du bruger, når du derhjemme går på internettet fra din smartphone, tablet og computer uden at tilslutte et stik.

Forskellen på wifi-router og modem

For at du kan komme på wifi derhjemme, skal du bruge et modem eller en wifi-router. Det er nemt at forveksle et modem og en wifi-router, for de ligner hinanden meget og kan stort set det samme. Et modem forbinder din computer til internettet med enten kabler eller wifi, hvor en wifi-router forbinder mange forskellige enheder til det samme wifi. Mange modems har i dag en indbygget wifi-router, og den kan derfor både forbinde din computer til internettet og andre enheder til det samme wifi-signal.


Der er ingen tvivl om, at wifi er praktisk og nemt, men når du bruger internet uden en kablet forbindelse, er der mange faktorer, der kan påvirke wifi-signalet og hastigheden. Du kan derfor med fordel lave en hastighedstest og følge vores tips og tricks herunder.

Undgå dårligt wifi

Indkøbs-app’en er blevet en trofast ven, når du handler. Du fjernbetjener dit hjem fra én app med SmartHome. Og du har slet ikke tal på, hvor mange app’s og spil, du tjekker ud, når du har nogle minutter ledig.

Vi bruger internettet mere og mere, og i mange situationer tænker vi slet ikke over, at vi bruger det – lige indtil internettet bliver ustabilt eller langsomt. Heldigvis er der mange ting, du selv kan gøre for at få et bedre og stabilt wifi, så du ikke skal bekymre dig om dårligt wifi.

Når du bruger wifi fremfor en kablet internet-forbindelse, vil du ofte miste lidt hastighed. Det skyldes, at wifi består af radiosignaler, der sendes mellem dit modem og din enhed. Radiosignalerne kan blive påvirket af afstanden mellem modem og enheden, og signalet kan desuden blive bremset og blokeret af de ting, som det støder ind i. For at få den bedste oplevelse når du spiller og streamer, er det derfor en god idé at bruge en kablet internetforbindelse til spillekonsoler, gaming, AppleTv og dine tv-bokse.

Download scanneren og få bedre wifi

Står du i den situation, at dit wifi-signal fungerer optimalt i et rum derhjemme, mens du mister forbindelsen i et andet? Så er der hjælp at hente med Stofa WifiScanneren.

Her kan du nemt hente app’en og lave en wifi test. Med app’en scanner du dit hjem og ser, hvor du har gode og dårlige wifi-zoner. App’en analyserer dit netværk, og du får gode råd til netop dig og dit wifi. Hent app’en gratis i App Store og Google Play.

5 ting kan påvirke dit wifi

Så langt, så godt. Men hvad er det så, der kan bremse og ligefrem blokere wifi-signalet? Det er faktisk helt almindelige hverdagsting som:

 • Massive ting: Vægge, døre, skabslåger og store møbler kan svække wifi-signalet, så det ikke når frem. Det er især betonvægge, der kan påvirke det.
 • Elektronisk ”støj” fra andet udstyr og enheder: Det kan for eksempel være Bluetooth-udstyr, højtalere, mikroovne og babyalarmer. Det skyldes, at elektronisk udstyr altid udsender ”støj-signaler”. Hvis disse signaler rammer dit wifi-signal, påvirkes wifi-signalet af det.
 • Glas- og metalgenstande: Store glas- og metalflader kan virke som en fysisk blokade på dit wifi. Det kan for eksempel være et køleskab og fryser, men også vinduer og spejle.
 • Store afstande: Hvis der er stor afstand mellem dit modem og de enheder, der skal bruge internet, er der risiko for at dit wifi ikke når ordentligt frem.
 • Forstyrrelser fra andre netværk: Bor du tæt på dine naboer eller måske i en boligblok, kan dine naboers netværk forstyrre dit signal. Grunden til dette er, at de to netværk kan sende på samme frekvens. Det kan derfor være en god idé at skifte frekvens.

Placér dit modem korrekt

Du kan selvfølgelig ikke flytte rundt på en betonvæg eller styre din nabos netværk, men det betyder ikke, at du skal leve med dårligt wifi. Faktisk er placering af dit modem det mest afgørende, når det kommer til dit wifi. Du kan derfor med fordel følge disse råd:

 • Sørg for at modemmet er placeret centralt i hjemmet. Jo færre rum, vægge og etager det skal igennem, jo bedre er det.
 • Har du mulighed for at placere modemmet højt i rummet, så er det en god idé. Det kan for eksempel være i en reol eller oven på et skab. Stil det minimum 120-140 centimeter over gulvet.
 • Stil det frit, så signalet ikke blokeres af vægge, døre, spejle osv.
 • Placér modemmet væk fra metalgenstande og elektronik for at undgå elektronisk støj og forstyrrelser.

3 hurtige tips til bedre wifi

1. Placering af modem

Undgå at placere dit modem tæt på køleskab, mikrobølgeovn og Bluetooth-udstyr

2. Aflast dit wifi

Der kan være pres på signalet, hvis I er mange, der bruger wifi på samme tid. Aflast dit wifi ved at bruge internetkabler til dit tv, computer og spillekonsoler.

3. Genstart dit modem:

Dit modem kan have brug for en pause. Prøv at genstarte det og se, om det giver bedre wifi-signal

Forstærk dit wifi

Har du prøvet både at flytte dit modem til en bedre placering og scannet dit hjem uden en synlig forbedring, så kan du have brug for at forstærke dit wifi med et Acces Point eller wifi-forstærker. Du kan også prøve at skifte frekvens, hvis du endnu ikke har gjort det.


Boost dit wifi med en wifi-forstærker
Bor du i et hus med mange rum eller flere etager, hvor der er lang afstand til dit modem, har du måske brug for en ekstern router, et Acces Point, Wifi Extender eller lignende. Dette giver dig bedre trådløs internet i hele din bolig.


En wifi-forstærker forlænger nemlig netværkets rækkevidde, og alt efter en boligs størrelse, kan du have behov for flere wifi-forstærkere. Når du opstiller dine wifi-forstærkere skal du følge samme råd som med modemmet. Placér det centralt, højt og frit for at få mest muligt ud af dine forstærkere.

Sådan ændrer du frekvens

Hvis dine naboers og dit eget netværk kører på samme frekvens, kan du prøve at skifte frekvens. Først skal du kende til de to frekvenser, 2,4 GHz og 5 GHz, du kan vælge imellem, og hvad der er den bedste løsning for dig.


GHz betyder frekvens, og 2,4 Ghz og 5 Ghz er derfor bare to forskellige frekvenser, som du dit wifi-signal kan bruge, når det sendes fra modem til for eksempel din tablet. De to frekvenser kan dog noget forskelligt, og de har begge fordele og ulemper, som du kan teste af for at få et stærkere wifi-signal derhjemme.

Længere rækkevidde, men lavere hastighed

2,4 GHz er den mest anvendte frekvens i Danmark og forstyrres derfor let af andre trådløse signaler, som for eksempel dit eget Bluetooth-udstyr og naboens wifi. 2,4 GHz giver længere rækkevidde, men til gengæld også en lavere hastighed.

Højere hastighed, men kortere rækkevidde

5 GHz anvendes ikke i lige så høj grad som 2,4 GHz, og der er derfor knap så mange forstyrrelser på denne frekvens. 5 GHz har en kortere rækkevidde, men en højere hastighed. Er dit udstyr nyt, så kan det højst sandsynlig bruge denne frekvens, men du kan opleve, at noget ældre udstyr ikke kan.

Som udgangspunkt kan du bruge 5 GHz, hvis:

 • Dit modem eller wifi-router er nyt og kan køre på 5 GHz
 • Din smartphone, tablet og computer befinder sig maksimalt 70 meter fra dit modem eller wifi-router.

Hvilken frekvens der virker bedst for dig, afhænger meget af dit hjem og dine naboer. Vi anbefaler, at du prøver dig frem over et par dage, og ser hvad der passer bedst til dit behov.

En god huskeregel er, at 5 GHz er en god løsning, hvis du bor i en lejlighed, hvor der er mange trådløse netværk tæt på dig. Bor du i et stort hus med få naboer, kan 2,4 GHz være det bedste, da rækkevidden er længere.

I manualen til dit modem vil det ofte fremgå, hvordan du skifter frekvens.