Hvad er VPN?

– og hvad skal du være opmærksom på, når du vælger VPN

VPN står for Virtual Private Network (virtuelt privat netværk) og er en service, som lader dig oprette en sikker, krypteret forbindelse til internettet – så du derigennem får adgang til for eksempel din arbejdsplads’ server og filer, uanset hvor i verden du befinder dig.

Hvordan fungerer VPN?

Med en VPN-forbindelse opretter du forbindelse til en VPN-server, som bliver dit ”bindeled” til internettet. VPN-forbindelsen skaber en virtuel IP-adresse, som kamuflerer dig og sikrer, at al data og kommunikation, du udveksler med din arbejdsplads’ server, er krypteret. Således kan IT-kriminelle og andre uvedkommende ikke tilgå den data, de e-mails og andet, du udveksler med din virksomheds server. Og du kan nemt få adgang til arbejdsdokumenter lige meget om du arbejder hjemmefra, på rejsen eller i udlandet.

VPN giver derudover nedenstående fordele:

Anonymitet

Sikkerhed

Fleksibilitet

Anonymitet og kryptering af fortrolige oplysninger

En af de største fordele ved VPN er den anonymitet, forbindelsen giver. Anonymitet er vigtigt, hvis du vil sikre din virksomhed imod It-kriminelle eller mod, at der lækkes fortrolige oplysninger, når dine medarbejdere arbejder et andet sted end på kontoret.
Den kommunikation, der udveksles mellem din computer og firmaserveren, foregår igennem en VPN-server, der krypterer den data, der sendes frem og tilbage, og derved opstår anonymiteten. Det betyder, at IT-kriminelle ikke kan se og tilgå, de filer du udveksler mellem din computer og firmaserveren. De IT-kriminelle kan dog godt se, at der er etableret forbindelse imellem de to.

Benytter din virksomhed sig af IP-telefoni eller VoIP (Voice-over-IP), bør du desuden kraftigt overveje at bruge VPN eller anden tilsvarende sikker forbindelse. Det kan nemlig være let for IT-kriminelle at aflytte din samtale, hvis den ikke bliver krypteret.

Arbejd remote med VPN –sikkert

Arbejder du eller dine medarbejdere ofte ”remote” for eksempel hjemmefra eller på forretningsrejser, kan det være svært at huske alle relevante arbejdsfiler. Har du glemt et dokument, kan du få en kollega til at e-maile dig det, men det er besværligt. En VPN-service kan være din redning, for den lader dig og dine medarbejdere tilgå arbejdsdokumenter på virksomhedens server overalt i verden – bare der er internetadgang.

 

Hvordan får jeg VPN?

For at oprette en VPN-forbindelse skal du tegne et abonnement på en VPN-service hos en udbyder. Der findes gratis VPN-tjenester, men der er en risiko for, at de kan sløve din internetforbindelse og er fyldt med reklamer. Vil du have den bedste VPN, der dækker dine behov uden irriterende reklamer og andet, bør du overveje en betalt løsning. Derudover er der flere funktioner og specifikationer, du bør undersøge nærmere, inden du vælger din VPN-udbyder. Læs med i afsnittet herunder og bliv klogere.

Hvilken VPN skal jeg vælge?

For at finde den VPN-service, der passer til din virksomhed, bør du undersøge nedenstående ved udbyderne:

Sikkerhed

Hvor stærk din VPNs sikkerhed er afhænger i høj grad af krypteringen. Her kan du undersøge, hvilken krypteringsstandard VPN-udbyderen bruger. En specifik standard er AES (Advanced Encryption Standard), som kan have enten 128, 192 eller 256-bit kryptering. 256 er den stærkeste og er praktisk talt umuligt at bryde. Et forbehold er dog, at jo tungere kryptering VPN’en har, jo mere ”regnekraft” vil det også kræve af computeren. Dette kan betyde, at du oplever, at computeren er lidt langsommere end før.

Anonymitet

Her er det specielt vigtigt, at du undersøger, om dine data logges af VPN-udbyderen. Vil du være helt sikker på absolut anonymitet og datasikkerhed, bør du vælge en udbyder, som ikke logger og gemmer brugerdata.

Hastighed

Som nævnt, vil en VPN bl.a. kræve noget af din computers downloadhastighed. Alt efter hvilken VPN-service du vælger, kan der være stor forskel på præcis, hvor meget din hastighed påvirkes. Det har bl.a. betydning, hvor VPN-serveren rent fysisk er placeret – jo tættere på dig den står, jo bedre for din forbindelse. Derfor kan du med fordel vælge en udbyder, der tilbyder VPN-servere placeret i Danmark eller i øvrige lande, du og dine medarbejdere arbejder i.

Ekstra services

Er der andre funktioner eller services, som er del af VPN-tjenesten? Undersøg om udbyderen tilbyder andet, der kan give dig bedre sikkerhed, eller gør VPN-servicen mere egnet til netop din virksomhed.

Remote-access VPN

De fleste virksomheder benytter sig i dag af en remote-access VPN, da medarbejdere der enten sidder hjemme (hvis de har en hjemmearbejdsplads) eller arbejder på en anden lokation således har adgang til virksomhedens netværk via telefonen eller computeren.

Saml og forbedr kommunikationen mellem din virksomheds lokaliteter

Har din virksomhed kontor på flere forskellige lokationer, kan det også være en fordel for dig med Erhverv VPLS, som supplement til VPN. VPLS er en netværksteknologi, der lader dig forbinde afdelingerne med fibernet.