Mail, kalender, notetagning, WhatsApp/Skype/Zoom-kald/-møder, diktafon, kamera og video samt specifikke arbejdsrelaterede apps. Mobilen er virkelig en schweizerkniv med masser af funktioner, men den vil blive endnu mere uundværlig fremover. Både for den enkelte medarbejder og for den enkelte virksomhed, der indtænker mobile muligheder i forretningsplanen og arbejdsprocesserne.

1. Nærhedsbaserede apps

Du har formentlig hørt om de forskellige coronatracking-apps, deriblandt den danske smittestop, som skal begrænse coronavirussens udbredelse ved at gøre det muligt at finde frem til personer, der har været tæt på en covid-19-inficeret person. Alle coronatracking-apps benytter sig af Bluetooth Low Energy (BLE) og de to store aktører på mobilmarkedet, Apple med iPhone og Google der står bag Android, har indgået et samarbejde så Android-mobiler og iPhones kan udveksle information via BLE, når de er tæt på hinanden. Kombineres det med BLE beacon teknologi, der eksempelvis gør det muligt for forretninger og restauranter at gøre mobilbrugere opmærksomme på specielle tilbud, vil vi formentlig se flere nærhedsbaserede apps fremover. Nærhedsbaserede apps har større præcision end lokationsbaserede apps, der anvender GPS. 

2. Mobilens betydning for e-handel vokser

Den seneste e-analyse fra Dansk Erhverv fra december 2019 viser, at en fjerdedel af al dansk e-handel foregår via mobilen. På blot to år er det steget fra 15% i 2017 til 25% i 2019.

Da det samtidigt er de unge, der anvender mobilen til indkøb af varer og diverse serviceydelser som musik, forventer Dansk Erhverv at mobilens andel af e-handel vokser yderligere i de kommende år.

E-handelsanalysen viser også, at tæt på to-trediedele (65%) anvender mobilen til at finde information om en vare eller service i forhold til 58% i 2017. Derfor er det vigtigt for virksomheder at optimere deres hjemmesider til mobilbrug.

Set i relation til nærhedsbaserede apps er det interessant, at over halvdelen af de adspurgte har anvendt deres mobil til at finde en nærliggende butik. Endelig viser e-analysen også, at tæt på en fjerdedel (24%) af de adspurgte har betalt i en fysisk butik med mobilen. Den andel kommer også til at vokse fremover, så også her skal forretninger og virksomheder forberede sig og være klar til at tage imod mobilbetaling.

3. Et lag af digital information på virkeligheden

AR eller Augmented Reality giver mulighed for at lægge et ekstra lag af digital information om ting, personer og objekter, som din mobils linse rettes imod. Pokémon Go var et eksempel på en tidlig AR-succes ligesom diverse underlige og sjove filtre som kendes fra Snapchat, Instagram og lignende apps også er AR. Analysevirksomheden Gartner har i nogle år haft Augmented Reality som en ny og fremkommende teknologi, men sidste år blev teknologien vurderet som moden. Se mere i faktaboks 'Hype, desillusion og realiteter'. 

Kilde: Gartner, "Augmented reality is reaching a mature state according to Gartner".

Industriens Fond har i efteråret 2019 og foråret 2020 gennemført Digital Reality-projektet, der har undersøgt mulighederne med AR og mobil-brug. Du kan læse mere om projektet som virksomhederne Poul Johansen Maskiner, Jorgensen Engineering og DESMI har været involveret i sammen med DTU, Virsabi og KRING Innovation her.

4. En brille som mobil computer

Når AR kombineres med en anden mobil trend, en mobil designet som en brille, vil der åbne sig andre interessante brugsmuligheder for produktionsvirksomheder som eksempelvis fjerndiagnosticering af maskiner og teknisk udstyr.

Microsoft introducerede Hololens i 2015, men det er først rigtigt med Hololens 2 lanceret i 2019 at anvendelsesmulighederne er blevet tydeliggjort, som det ses i denne video, hvor Hololens 2 anvendes integreret med Microsofts Dynamics 365 Remote Assist til at give teknisk eksperthjælp og vejledning til en tekniker ude i felten. Dynamics 365 Remote Assist kræver ikke Hololens 2, men kan også anvendes sammen med Android- eller iOS-mobiler.

5. Stemmegenkendelse bliver mere udbredt

Stemmegenkendelse er interfacet til computere i arbejdssituationer, hvor adgang til et tastatur er besværligt og ubekvemt. Eksempelvis for en tekniker ude i felten, der skal bruge begge hænder til at håndtere maskinel. Da de fleste efterhånden har vænnet sig til at tale med Alexa og Google Home, er det heller ikke længere så uvant, at man giver kommandoer til computere ved hjælp af tale frem for via et tastatur. Stemmekontrol-teknologien giver dig mulighed for at udføre opgaver, som du normalt har anvendt tastatur eller en trykfølsom skærm til. Afledt af udviklingen inden for stemmegenkendelse, kan vi også forvente større anvendelse af stemmegenkendelse, når kunder kontakter en virksomhed via deres mobiltelefon.

Opgradér din telefoniløsning

Skal din virksomhed have en telefoniløsning fuld af funktioner, der gør hverdagen nemmere?