El og gasKundeservice
70 15 16 70
Internet og tvKundeservice
70 33 20 33
Hovednummer
70 11 50 00
Annuller

Spar penge på el, vand og varme

Mange ting gør vi helt automatisk uden at tænke nærmere over det. Men har du tænkt over, at nogle vaner kan koste dig mange tusinde kroner om året på elregningen? Tag kampen op mod uvanerne, så du kan spare penge på el, vand og varme.

Bruger du mere eller mindre strøm end gennemsnittet?

Et godt sted at starte i forhold til dine energivaner er at kigge på, om dit elforbrug ligger over eller under gennemsnittet. Derfor har vi samlet tal på, hvad en gennemsnitsdansker og en gennemsnitsfamilie cirka bruger i strøm på et år.

Tjek dit elforbrug

Skru ned for dit forbrug. Det er billigst

Måske tænker du allerede over at bruge strømmen på et bestemt tidspunkt af døgnet for at spare penge. Og det er da også en rigtig god idé at følge prisudviklingen og flytte forbruget, hvis du har muligheden for det. Men du bør også gøre dig selv den tjeneste at få nogle gode energivaner og skrue ned for det, der typisk får forbruget til at stikke af.

For hvilke vaner er det egentlig, der typisk sluger størstedelen af forbruget? Og hvordan undgår du det? Det og meget andet får du svar på her, når vi kommer med gode sparetips til el, varme og vand, så du kan få gode energivaner og mærke det på økonomien.

Spar på strømmen

Selv helt små valg i hverdagen er med til at gøre en forskel, når du gerne vil spare penge på elregningen. Vi har samlet en række sparetips, der gør det nemt for dig at spare på strømmen.

  • Sluk lyset, når du forlader et rum
    Der er ingen grund til at have lyset tændt i rum, du ikke opholder dig i. Så hvorfor ikke spare pengene i stedet?
  • Fyld vaskemaskinen og opvaskemaskinen helt op
    Vaskemaskiner kan klare mellem 5-8 kilo. Alligevel vasker vi kun cirka 3,2 kilo tøj ad gangen. Fyld vaskemaskinen og opvaskemaskinen helt op og spar hver tredje vask.
  • Vask ved 20°C eller 30°C
    I dag er vaskemidler så effektive, at de allerede virker ved lave temperaturer. Du sparer eksempelvis 55 % af elforbruget ved at skrue ned fra 40°C til 20°C.
  • Tør dit tøj på tørresnoren
    Hver tur med tørretumbleren koster. Derfor er der mange penge at spare, hvis du i stedet bare to gange om ugen hænger tøjet til tørre udenfor på en tørresnor.
  • Hold den korrekte temperatur i køleskab og fryser
    Hver grad betyder en forskel i elforbruget på cirka 5 %. 5°C i køleskabet og -18°C i fryseren er rigeligt fint til at passe godt på maden.
  • Gå efter det bedste energimærke
    Vælg A+ eller A++ for at få de bedste hårde hvidevarer og andre elektroniske apparater. Det er også en god idé at bruge A-mærkede elpærer eller LED-pærer.
  • Undgå standby
    En husstand har i gennemsnit syv elektriske apparater på standby. Brug eventuelt en elspareskinne, der sørger for at slukke for apparaterne, når du ikke bruger dem.

(Kilde: Sparenergi.dk)

Læs også: Elforbrug – hvad er normalt? Og hvor kan du spare?

Spar på varmen

Med helt enkle ændringer i hverdagen er der også hurtigt penge at spare på varmeregningen. Måske er det bare lidt justering på radiatorerne, der skal til? Løb vores liste med sparetips igennem og tilpas dine vaner, så du måske kan se frem til en billigere varmeregning.

  • Hold en stuetemperatur på 21°C
    Gør det til en vane at holde en stuetemperatur på 21°C i din bolig. For hver ekstra grad, du skruer op, koster det dig nemlig 5 % ekstra på varmeregningen.
  • Hold en temperatur på 15°C i andre rum
    Det kan være fristende at slukke helt for varmen i nogle rum, når du gerne vil spare penge. Det er dog vigtigt at holde en temperatur på 15°C i rum, du ikke bruger så tit, så du undgår fugt.
  • Brug alle radiatorerne i et rum
    Undgå at lade en enkelt radiator trække hele læsset. Sørg i stedet for, at alle radiatorerne er i brug. Stil termostatventilen på 3,5-4 i de rum, hvor du vil have det varmt. Så er der fuld gennemstrømning, og termostaterne kan stadig reagere på fx solindfald.
  • Hold en temperatur på 55°C på det varme vand
    Sørg for at holde temperaturen på det varme vand på 55°C ved den første hane efter varmtvandsbeholderen. Det er nok til at holde bakterier væk i beholder og rør.
  • Luk dørene mellem varme og kolde rum
    Når du varmer rummene i din bolig op til forskellige temperaturer, er det vigtigt, at du husker at holde dørene lukket mellem de varme og kolde rum.
  • Hold øje med dit varmeforbrug
    Det er en god idé at holde øje med, hvor meget varme du bruger fra måned til måned. En uventet stigning kan skyldes problemer med dit varmeanlæg.
  • Energioptimér din bolig
    Det er også værd at nævne, at det er vigtigt at efterisolere og på andre måder vedligeholde og energiforbedre dit hus, så det er lettere at holde på varmen.

(Kilde: Sparenergi.dk)

Spar på vandet

Både klimaet og din pengepung vil takke dig for at spare på vandet. Derfor har vi også samlet en række gode råd, der gør det nemt for dig at spare på vandet.

  • Luk for vandhanen, når du ikke bruger vandet
    Lader du vandet løbe, når du putter shampoo i håret? Så er du nok ikke den eneste. Og det er ærgerligt. For det giver lynhurtigt et højt vandforbrug. Lukker du i stedet for vandet, når du ikke bruger det, er der mange liter vand sparet hvert år.
  • Skift til en vandbesparende bruser
    En almindelig bruser bruger 10-20 liter vand pr. minut, mens en vandbesparende bruser kun bruger 6-10 liter vand pr. minut.
  • Tag kortere bade
    Hvis I er en familie på fire personer, som alle korter jeres bade ned med to minutter om dagen, kan I opnå en besparelse på cirka 6.000 kroner om året. Med naturgas og elvarme er der endnu mere at spare.
  • Vask bilen med en spand vand
    Det er nemt og hurtigt at tænde for vandslangen, når du skal have bilen vasket. Det er bare ikke den bedste løsning, hvis du gerne vil spare på vandet. Find i stedet en spand med vand og en børste frem, så du kan minimere dit vandforbrug.
  • Udnyt regnvandet til vanding i haven
    Sæt en tønde frem i haven til opsamling af regnvand, så du kan bruge det i stedet for at tænde for vandslangen, hver gang du skal vande i din have.
  • Gå efter vandbesparende modeller
    Uanset om du mangler en ny vaskemaskine, opvaskemaskine eller et nyt blandingsbatteri, så vælg en vandbesparende model. Ældre maskiner bruger både mere strøm og vand.
  • Undgå spild af vand
    Sørg for at skifte utætte pakninger på dryppende vandhaner og reparere toilettet, når det løber. Et løbende toilet eller en dryppende vandhane kan nemlig koste dig mange penge om året.

(Kilde: Sparenergi.dk)

Hvad koster el, vand og varme om måneden?

Dine månedlige udgifter til el, vand og varme afhænger af dit forbrug. Du betaler altså ikke nødvendigvis det samme, som din nabo gør. Men ved du egentlig, hvor meget du betaler for el, vand og varme om måneden?

Se de typiske elforbrug og -priser her

Tag de gode energivaner med i køkkenet

Køkkenet er et af de rum, vi bruger allermest, og ofte i det samme tidsrum som alle andre. Her kan der tit være gang i både ovn, komfur og opvaskemaskine på én gang. Hvordan undgår du så, at de sluger et større forbrug end nødvendigt?

Ovnen

  • Brug ovnen med omtanke – tilbered gerne flere retter på samme tid, fx kylling og æblekage (maden tager ikke smag af hinanden).

  • Brug varmluftfunktionen, og udnyt for- og eftervarmen: Sæt maden i den kolde ovn, tænd på den ønskede temperatur, sluk ovnen 5-10 minutter før tid og lad maden stå ved eftervarmen.

Køleskabet

  • Tø frossen mad op i køleskabet, så du sparer energi ved tilberedning.

  • Hold orden i køleskabet, så du undgår at have køleskabsdøren åben for lang tid ad gangen.

Opvaskemaskinen

  • Brug de lange økonomiprogrammer og hold maskinen tæt lukket, så madrester ikke tørrer ind.

Komfuret

  • Læg altid låg på gryderne, kog i en lille mængdevand, og skru ned, når kogepunktet nås. Sørg for, at grydestørrelsen passer til kogepladen.

  • Tænd emhætten, før maden koger og brug det lavest mulige trin – skift til LED-pærer.

(Kilde: Sparenergi.dk)

Hero medie

Glem ikke de gode vaner, når du tager på ferie

Det er ikke kun i hverdagen, du skal huske de gode energivaner. Tænk også over, hvordan du kan holde de gode vaner, mens du er på ferie. Det kan du gøre:

  • Sluk for gulvvarmen. Er gulvvarmen koblet til det almindelige varmeanlæg, slukker den, når du lukker for varmen på anlægget, og du behøver ikke gøre noget ekstra. Men har du elgulvvarme, må du slukke i de enkelte rum – typisk på badeværelset.
  • Hvis du ikke slukker køleskab og fryser, er det en god idé at sørge for luft omkring fryseren og køleskabet. Hvis dit køleskab og fryser har ribber på bagsiden, er det samtidig en god idé at børste dem rene.
  • Træk stik ud på alt elektronisk udstyr og elektriske apparater. Ikke alene undgår du standbyforbrug, men du beskytter også mod skader fra overspænding, hvis der skulle slå et lyn ned i nabolaget. 85 % af alle lynnedslag sker om sommeren.
  • Sluk cirkulationspumpen, hvis du har en ældre udgave, og reguler den på dit varmeanlæg ned på laveste trin i hele sommerperioden (fra maj til september). Det gælder, uanset om du har oliefyr, fjernvarme, naturgasfyr eller biomassefyr.

Ofte stillede spørgsmål til strømforbrug

Hvor meget strøm bruger et køleskab?

Køleskabet er noget af det, der bruger meget strøm i dit hjem. Det har nemlig konstant behov for strøm for at kunne nedkøle fødevarerne. Men præcist hvor meget strøm dit køleskab bruger, afhænger af størrelsen, alderen og energimærket. Du bør derfor overveje at udskifte dit køleskab, hvis det er gammelt og har et energimærke, der er lavere end D.

Men for at gøre dig klogere på både forbrug og pris, kommer her et eksempel på, hvor meget strøm et køleskab på 300 liter, der er 0-5 år gammelt, bruger. Med et forbrug på cirka 123 kWh til en pris på 3,21 kroner pr. kWh, koster det dig 394,83 kroner om året. Er dit køleskab samme størrelse, men mere end 5 år gammelt, ligger forbruget noget højere. Overvejer du at udskifte dit gamle køleskab, skal du huske at vælge et med energimærke D eller bedre.

(Kilde: Elberegner.dk)

Hvor meget strøm bruger et tv?

Hvis du gerne vil vide, hvor meget strøm dit tv bruger, skal du kigge på dit tv's watt-forbrug. Er dit tv et sted mellem 45-65”, og omkring 5 år gammelt, bruger det cirka 96,9 watt i timen. Omregnet til priser giver det en årlig pris på 114 kroner, en månedlig pris på 9 kroner og en pris på 0,31 kroner i timen. Et tv af samme størrelse, som er omkring 10 år gammelt, bruger derimod cirka 275,8 watt i timen, mens et helt nyt tv bruger cirka 74,5 watt i timen. Der er derfor mange penge at spare om året ved at skifte det gamle tv ud med et nyt.

Og nu vi er ved at se på, hvor der er penge at spare, er det også værd at nævne, hvor meget strøm et tv på standby bruger. Her er det igen alderen på dit tv, der har betydning for, hvor meget strøm tv’et bruger i standbytilstand. Et helt nyt tv bruger næsten ingen strøm, når det er på standby. Er dit tv lidt ældre, cirka 5 år, koster det kun 2-4 kroner om året at have det på standby. Der er derfor ikke mange penge at spare ved at slukke for kontakten. I stedet bør du huske at slukke tv’et, når det ikke er i brug, og overveje at udskifte det, hvis det er gammelt.

(Kilde: Elberegner.dk)

Hvor meget strøm bruger en gamingcomputer?

En gamingcomputer er ofte en af de helt store strømslugere. Grunden til det er, at den ofte er stationær og har et højere watt-forbrug end en bærbar. Derudover er der ofte ekstra skærme og højtalere i brug sammen med computeren. En gamingcomputer er også typisk i brug i mange timer i løbet af en dag, og vi tager derfor udgangspunkt i et eksempel, hvor computeren er tændt 6 timer om dagen. 6 timer dagligt med et forbrug på 365 watt giver et forbrug på 2.190 watt om dagen. Med udgangspunkt i en elpris på 3,21 kroner, kommer prisen op på 7,02 kroner dagligt og 2.562 kroner årligt. En gamingcomputer udgør dermed en væsentlig post i det samlede elforbrug.

(Kilde: Elberegner.dk)

Vil du have spændende nyt?

Og flere gode sparetips? Få fordelagtige tilbud og tips, der kan hjælpe dig med at spare på din elregning. Du kan også følge med i, hvad der sker hos Norlys og deltage i vores konkurrencer om fede præmier.

Tilmeld nyhedsmail
Minimer chat ikon Hvad vil du chatte om?

Internet, tv og streaming


El, opladning og naturgas

Chat Udvid chat ikon