El og gasKundeservice
70 15 16 70
Internet og tvKundeservice
70 33 20 33
Hovednummer
70 11 50 00
Annuller

Billig el - Sådan finder du den bedste elpris

Siden 2003 har der været frit elvalg i Danmark. Det betyder, at du frit kan vælge elselskab og dermed også selv gøre noget for at få billig el. Alligevel er det kun 7 % af danskerne, der har taget stilling til, hvilket elselskab de ønsker.

Det skyldes måske, at det kan være lidt en jungle at finde rundt i. Faktisk kan danskerne vælge mellem mere end 100 forskellige elaftaler – og næsten lige så mange elpriser.

På denne side får du en guide til, hvad du skal være opmærksom på, når du leder efter billig el.

Tjek dit elforbrug før du leder efter billig el

Hvis du er på jagt efter billig el, bør du først undersøge, hvordan dit seneste elforbrug ser ud.

Det er nok de færreste, der på stående fod kan svare på, hvor mange kilowatttimer de bruger på en måned eller et år.

De fleste elselskaber tilbyder en form for selvbetjeningsløsning, hvor du kan se dine regninger og evt. dit forbrug.

Som Norlys elkunde kan du på Mit Norlys hurtigt og nemt få et overblik over begge dele.

Hvilken elaftale passer bedst til dit behov?

Det kan være svært at gennemskue, hvilken elaftale, man skal vælge. Vi har derfor lavet en test, som kan hjælpe dig til at tage valget. Tag testen og bliv klogere - det tager kun et øjeblik.

Tag testen

Er dit elforbrug højt eller lavt?

Ifølge Dansk Energi bruger en gennemsnitsdansker ca. 1.600 kWh om året. Bor man flere personer under samme tag plejer det samlede elforbrug at stige, men elforbruget per person falder lidt. En dansk familie på to voksne og to børn i et hus på 150 m2 bruger ca. 4.500 kWh om året.

Hvad står der på din årsopgørelse? Er dit elforbrug over eller under gennemsnittet?

Stort elforbrug giver de største besparelser

Størrelsen på din elregning er resultatet af kWh-prisen i din nuværende elaftale og dit energiforbrug. Jo flere kilowatt du bruger, desto større er den potentielle besparelse, du kan opnå ved at skifte til en billigere elaftale.

Er dit hus for eksempel opvarmet med elradiatorer eller en varmepumpe kan der typisk være mange penge at spare på elregningen med den rigtige elaftale.

Hvad er billigst? Fast eller variabel elpris

Elpriserne svinger hele tiden. Hver dag og hver time. Du kan typisk vælge mellem to typer elaftaler. Dem med fast kWh-pris i en bestemt periode, og dem med en variabel kWh-pris, hvor prisen følger elmarkedet.

Hvilken type elaftale du vælger, har ingen betydning for den strøm, der kommer ud af din stikkontakt. Det kan dog får stor betydning for størrelsen på din elregning.

Det er umuligt at sige om det vil være billigst for dig at vælge en fast eller variabel elpris. Det afhænger af dit elforbrug og prisudviklingen på elbørsen.

På vores side om elpriser, kan du blive klogere på, hvad der har betydning for elpriserne. Det klæder dig bedre på til at vælge den elaftale, der passer bedst til dit forbrug og behov.

Mange elselskaber giver et par øre ekstra pr. kWh i din elaftale for at støtte klimavenling produktion af el via f.eks. vindenergi.

Hvilken elaftale passer til dig?

Når du vælger om du vil have en fast eller variabel elpris, bør du ikke kun kigge på selve kWh-prisen. Du skal også vurdere, hvilken type elaftale, der passer bedst til dig og din husstand.

Fordele ved fast elpris

 • Du ved præcist hvad du betaler pr. kWh i perioden

 • Ingen risiko for prisstigninger

 • Mulighed for at fastlåse prisen, når den er lav

Fordele ved variabel elpris

 • Falder elprisen, bliver din kWh-pris mindre

 • kWh-prisen er typisk lavere end lignende elaftaler med fast pris

 • Mulighed for større besparelser

Ulemper ved fast elpris

 • kWh-prisen er typisk en smule højere end den aktuelle dagspris, på dagen hvor den fastlåses.

 • Selvom elpriserne falder beholder du din faste kWh-pris

Ulemper ved variabel elpris

 • Du ved ikke hvordan din kWh-pris vil udvikle sig

 • Stiger elpriserne, bliver din kWh-pris også højere.

Vær opmærksom på (for) gode tilbud

Mange elselskaber tilbyder en særligt god kWh-pris til især nye kunder.

Du skal dog også huske at læse det med småt, før du takker ja til et introtilbud. Tjek hvad kWh-prisen er efter introperioden, og hvad du skal betale i abonnement. Husk også at tjekke om der eventuelt er en bindingsperiode.

Der behøver ikke at være noget at komme efter. Det ville bare være så ærgerligt, hvis den indledende besparelse bliver ædt op af efterfølgende prisstigninger.

Det er nemt og gratis at skifte til billigere el

Har du fundet en aftale med billig el, kræver det kun lille indsats fra dig at skifte elselskab.

Læs vores guide til, hvordan du skifter elselskab.

Skal din billige el flytte med?

Hvis du står over for at skulle flytte, skal du huske at give dit elselskab besked om flytning. I langt de fleste tilfælde, kan du tage din nuværende elaftale med til din nye adresse.

88 % af elprisen er stort set den samme uanset hvilken elaftale du har

De danske elpriser er sammensat af en lang række poster, der alle har betydning for den reelle pris du betaler per kWh – og det er langt fra alle der er til forhandling.

Faktisk vil omkring 88 % af elprisen være den samme uanset, hvilket selskab du går til i din jagt på billig el. Grunden til det er, at en stor del af elprisen i Danmark består af fastsatte afgifter.

Størstedelen af elprisen udgøres af energiafgifter, moms og PSO-afgifter til staten. Disse afgifter er de samme på tværs af alle elaftaler i Danmark. Har du elvarme, kan du dog søge om reduceret elafgift.

En væsentlig del af elprisen går også til dit netselskab. Det er dem, der står for administration, vedligeholdelse og udbygning af elnettet i området omkring din bopæl. I modsætning til elselskaber, kan du ikke frit vælge netselskab. Afgiften og abonnementet til dit netselskab vil også være den samme uanset, hvilken elaftale du har.

 • 1% abonnement leverandør

 • 6% abonnement netselskab

 • 10% off. Forpligtelser (PSO)

 • 12% el

 • 12% transport af el

 • 20% moms

 • 39% afgifter

Læs meget mere om sammensætningen af de danske elpriser

Det er de sidste 12 %, der afgør om du får billig el

Efter staten og netselskabet har fået deres fastsatte andel, er der omkring 12 % tilbage af elprisen. Det er altså de sidste 12 % du kan spare penge på. Og det er så her, der er over 100 forskellige elaftaler at vælge mellem.

Selvom det kun er 12 % af prisen, du har indflydelse på, kan der stadig være en del penge at spare. Forskellen fra højeste til laveste elpris blandt de danske elaftaler kan betyde en årlig besparelse mellem 1.000 til 1.200 kr. for en gennemsnitsfamilie. Har du elvarme er der endnu flere penge at spare.

Kig ikke kun på kWh-prisen, når du leder efter billig el

Elaftalen med den laveste kWh-pris er ikke nødvendigvis den billigste elaftale for dig. Husk at tjekke abonnementsprisen, eventuelle gebyrer og ikke mindst dit elforbrug, før du skifter.

Selvom kWh-prisen er lav, kan et højt månedligt abonnement fuldstændigt udligne det du har sparet – eller måske endda koste mere i sidste ende.

Derfor er det vigtigt at medtage alle omkostninger, når du sammenligner elpriser. På den måde kan du udregne den faktiske pris, du skal betale for en kilowatt og meget bedre sammenligne elaftaler.

Få billigere el, hvis du har elvarme, jordvarme eller varmepumpe

Bruger du el til opvarmningen af dit hus, vil du helt naturligt få et højere elforbrug. Samtidige har du dog også mulighed for at skære toppen af din elregning.

Har du elradiatorer, jordvarme eller en varmepumpe som primære varmekilde i dit hus, har du nemlig ret til en reduceret elafgift. Du søger om reduceret elafgift gennem din elleverandør. 

Hvor billig bliver min kWh-pris så?

 • Elafgift ved forbrug op til 4.000 kWh/år:
  90,38 øre/kWh inkl. moms (72,30 øre/kWh ekskl. moms)

 • Elafgift ved forbrug over 4.000 kWh/år:
  1,00 øre/kWh inkl. moms (0,80 øre/kWh ekskl. Moms)

Det giver dig en besparelse på 89,38 øre/kWh inkl. moms (71,5 øre/kWh ekskl. moms)

Bemærk, at det er eksklusiv moms-priserne, som fremgår på din elregning, da momsen tillægges efterfølgende.

Eksempel: I en elopvarmet bolig, der gennemsnitligt bruger 15.000 kWh til opvarmning, giver det en årlig besparelse på ca. 9.800 kroner inklusiv moms.

Tjek først om du allerede får den billige elafgift

Måske får du allerede den reducerede elafgift uden, du er klar over det. På din elregning skal du lede efter linjen, hvor der står reduceret elafgift.

Står linjen på din elregning, får du allerede den billige elafgift på de kilowatttimer, du bruger udover de første 4.000 kilowatt.

Står linjen ikke på din elregning, og er dit årlige elforbrug over 4.000 kWh, kan du med ganske få steps søge om at få den reducerede elafgift.

Tjek din bolig i BBR

For at kunne få nedsat din elafgift, kræver det, at din bolig er korrekt registreret i BBR (Bygnings- og Boligregistret). Her skal der under bygningens primære varmeinstallation stå el, jordvarme eller varmepumpe.

Tjek om din bolig er korrekt registreret i BBR

Er oplysningerne forkerte eller ufuldendte, kan du selv rette dem direkte i BBR. Det skal du gøre før du kan søge om reduceret elafgift.

Søg om reduceret elafgift hos dit elselskab

Når din bolig er korrekt registreret i BBR med elektricitet, jordvarme eller varmepumpe som bygningens primære varmekilde, kan du søge om reduceret elafgift hos dit elselskab.

Overvejer du at blive ny kunde hos Norlys?

Vi hjælper dig med at vælge den elaftale, der passer bedst til dig og dit hjem. Udfyld formularen, så ringer vi til dig hurtigst muligt.

 

Du giver nu Norlys Energi A/S samtykke til, at vi må kontakte dig én gang med et uforpligtende tilbud. Du kan læse, hvordan vi behandler data i vores persondatapolitik.