Cryptojacking er en form for cyberkriminalitet, hvor it-kriminelle hacker sig ind på din computer og bruger enhedens kapacitet til at generere kryptovaluta, som sendes ind på hackerens anonyme kryptokonto. Men ulig mange andre former for cyberkriminalitet er angrebet designet til at være skjult for dig. Derfor hjælper vi dig i denne artikel med, hvad du skal være opmærksom på, og hvordan du kan beskytte din virksomhed mod cryptojacking.

Hvad er kryptovaluta?

Kryptovaluta er en valuta, som kun eksisterer virtuelt. Det er med andre ord en møntfod, som består af data. Der er ikke nogen regulerende autoritet for kryptovaluta, ligesom vi har bankerne til at verificere transaktioner af traditionel valuta og Nationalbanken til at udstede nye mønter og pengesedler.


Det er i stedet et bruger-til-bruger-system, hvor alle i princippet kan opfinde og lancere valuta, lige så vel som alle kan foretage og modtage transaktioner. Alle lovlige transaktioner registreres i offentlige onlinesystemer frem for banker.

Hvordan skaffer man kryptovaluta?

Kryptovaluta frigives, når en computer løser en svær algoritme som den første af alle, der forsøger at løse den pågældende algoritme. Rundt i cyberspace findes fx et bestemt antal bitcoins – nærmere bestemt 21 milliarder – som frigives, efterhånden som de algoritmer, der genererer mønterne, bliver løst.

Alle bitcoins forventes at være frigivet i år 2051. Det begrænsede antal skal være med til at øge efterspørgslen og dermed holde kursen på valutaen oppe.

Hvad kan cryptojacking koste din virksomhed?

Cryptojacking kan ende med at koste din virksomhed dyrt, især hvis flere enheder på virksomhedens netværk er ramt. Dels koster de langsomme computere tid og effektivitet for de medarbejdere, der bruger computerne som arbejdsredskab, og dels spilder it-afdelingen tid og ressourcer på at forsøge at løse problemet.

Foruden spildtiden på reparationsforsøg og måske endda udskiftning af komponenter i forsøget på at komme den lave performance til livs, vil cryptojackingen betyde, at computerne langt hurtigere skal kasseres, fordi de simpelthen bliver slidt op.

Dertil kommer de øgede udgifter til el og selvfølgelig spild af god båndbredde – nemlig den båndbredde, der går til den ulovlige cryptomining, og som forsinker de programmer og funktioner, der skal bruges i arbejdet. Har du en webshop, eller har du online systemer, som dine kunder bruger, kan cryptojackingen også koste dig i dårlig performance over for kunderne og i værste tilfælde frafald af kunder.

Med disse potentielle tab for øje er det en god idé at være forsikret, hvis uheldet skulle være ude. Med Cyberforsikring fra Norlys er du dækket, hvis du bliver ramt af hacker- eller virusangreb.