El og gasKundeservice
70 15 16 70
Internet og tvKundeservice
70 33 20 33
Hovednummer
70 11 50 00
Annuller

Hvad er en hybridbil?

En hybridbil er en bil med én forbrændingsmotor og en eller flere elmotorer, der arbejder sammen. Den skifter helt automatisk mellem at køre på benzin eller diesel og el. Hybridbilen skal ikke oplades via en ladestander eller ladeboks, men tankes blot som en normal bil. Du skal dog ikke tanke så ofte, som hvis du havde en almindelige benzin- eller dieselbil.

En hybridbil har et mindre højvoltsbatteri, der automatisk bliver opladet, når forbrændingsmotoren er i gang, når du slipper speederen eller bremser. Bilen skifter selv over til at køre på el, når der er strøm nok på batteriet. Typisk kører hybridbilen mest på el ved lave hastigheder som fx i byen. Her får du også mest ud af hybridteknologien, fordi der er en del stop og start, hvilket får elmotoren til at køre længere på literen. Ved landevejskørsel og motorvejskørsel slår hybridbilen hurtigt over på forbrændingsmotoren.

Fordele og ulemper ved hybridbil

Fordele

 • Støjsvag når den kører på el

 • Automatgear (for mange bilister er automatgear en fordel)

 • Kører langt på literen

 • Bliver hurtigt tanket op

Ulemper

 • Forbrændingsmotoren er den primære energikilde. Så når der ikke er mere batteri på den elektriske motor, forurener bilen lige så meget som en benzin- eller dieselbil

 • Samme støjniveau som benzin- eller dieselbil, når elmotoren slår fra

 • Kan ikke køre langt på el

 • Du kan ikke oplade den

Hvilken bil skal jeg vælge?

Der er mange ting at overveje, når du står overfor et nyt bilkøb eller leasing af ny bil. Derfor har vi samlet de vigtigste ting, du skal have in mente, når du kigger på ny elbil, hybridbil eller plugin-hybrid:

Hvad er dit primære kørselsbehov? Skal du køre langt på arbejde hver dag, eller kører du kortere strækninger? Nogle biler er bedre til lange strækninger end andre:

 • Elbiler er rigtig gode til by- og landevejskørsel. Bilen forurener ikke i byen og med automatgear skal du ikke bøvle med gearene, når der er mange opbremsninger og lyskryds. Kører du hurtigt, forhåbentlig kun på motorvejen, bruger elbilen ekstra strøm og det har effekt på rækkevidden. Men mange elbiler kører i dag langt på en opladning, også ved høje hastigheder. Det er dog altid en god idé at planlægge ladestop på forhånd, hvis du skal køre meget langt.

 • Hybridbiler er velegnede til bykørsel og til dels også landevejskørsel, hvor benzin- eller dieselmotoren får den til at køre længere på literen.

 • Plugin-hybridbiler er særligt gode til bykørsel, hvor de for det meste vil køre på ren el. Når du kører længere ture eller kører hurtigt, slår en plugin-hybrid over på benzin eller diesel. Du kan altså køre lange stræk uden nødvendigvis at skulle lade undervejs. I stedet skal du så tanke bilen med benzin eller diesel.

Hvordan er dine muligheder for at lade? Hvis du fx bor i lejlighed og ikke har mulighed for at få sat en ladestander eller ladeboks op – og du ofte skal køre lange strækninger – kan det være en fordel at vælge en bil med mulighed for hurtigladning, så du ikke skal bruge for lang tid på at lade ude i byen eller på arbejdspladsen.

Hvor stort et bagagerum har du brug for? Skal du have plads til en stor barnevogn + det løse, eller skal du bare fragte en weekendtaste i ny og næ? Det er vigtigt at tjekke, der er nok plads – så sjovt er bagagerums-tetris heller ikke.

Har du brug for trækkrog? Hvis du er en hyppig gæst på genbrugspladsen eller bruger hver sommer i en campingvogn ved Gardasøen, har du sandsynligvis brug for et anhængertræk. I hvert fald hvis elbilen er din eneste bil. Derfor skal du undersøge, om den model du har udset dig, kan fås med trækkrog, og hvor meget den må trække. Nogle hybridbiler findes ikke med anhængertræk eller må kun bære en cykelholder.

Og så er det altid en god idé at komme ud og prøvekøre flere forskellige biler, så du er helt sikker på, at bilen passer til dit komfortniveau og temperament.