El og gasKundeservice
70 15 16 70
Internet og tvKundeservice
70 33 20 33
Hovednummer
70 11 50 00
Annuller

Hvad er en elbil?

En elbil har kun en elmotor og kører udelukkende på ren strøm fra genopladelige batterier. Den har derfor ikke en forbrændingsmotor. Elbiler har et stort batteri og lades op via kabel. Det gør de fleste elbilejere på en privat ladeboks derhjemme eller på en ladestander ude i byen, på p-pladser eller på arbejdspladsen. Fordelen ved at have en ladeboks derhjemme er, at du kan lade din bil om natten.

Det er forskelligt, hvor langt en elbil kan køre på en opladning. Det afhænger blandt andet af kørselsmønster, årstiden og model. Men elbiler får længere og længere rækkevidde og spænder i dag fra cirka 80 km til 600 km på en opladning.

Elbiler er kendt for at være støjsvage. Både at køre i, men også for andre ude i trafikken. Og så har de automatgear, hvilket for mange er en stor fordel.

Fordele og ulemper ved elbil

Fordele

 • Lav Co2-udledning

 • I mange tilfælde billigere at køre i og færre omkostninger til vedligeholdelse ift. benzin- eller dieselbiler

 • Støjsvag

 • Automatgear (for mange bilister er automatgear en fordel)

 • Billigere i afgifter som det er lige nu

Ulemper

 • Få elbiler har mulighed for anhængertræk

 • Stort forbrug af el ved høje hastigheder på motorvejen

 • Der er ikke så mange til salg på brugtbilsmarkedet

Hvilken bil skal jeg vælge?

Der er mange ting at overveje, når du står overfor et nyt bilkøb eller leasing af ny bil. Derfor har vi samlet en guide over de 5 vigtigste ting, du skal have in mente, hvis du vil udskifte benzin- eller dieselbilen med en elbil, hybridbil eller plugin-hybrid:

 1. Hvad er dit primære kørselsbehov? Skal du køre langt på arbejde hver dag, eller kører du kortere strækninger? Nogle biler er bedre til lange strækninger end andre:

 • Elbiler er rigtig gode til by- og landevejskørsel. Bilen forurener ikke i byen, og med automatgear skal du ikke bøvle med gearene, når der er mange opbremsninger og lyskryds. Kører du hurtigt, forhåbentlig kun på motorvejen, bruger elbilen ekstra strøm og det har betydning for rækkevidden. Men mange elbiler kører i dag langt på en opladning – også ved høje hastigheder. Det er dog altid en god idé at planlægge ladestop på forhånd, hvis du skal køre meget langt.


 • Hybridbiler er velegnede til bykørsel og til dels også landevejskørsel, hvor benzin- eller dieselmotoren får den til at køre længere på literen.


 • Plugin-hybridbiler er særligt gode til bykørsel, hvor de for det meste vil køre på ren el. Når du kører længere ture eller kører hurtigt, slår en plugin-hybrid over på benzin eller diesel. Du kan altså køre lange stræk uden nødvendigvis at skulle lade undervejs. I stedet skal du så tanke bilen med benzin eller diesel.


 1. Hvordan er dine muligheder for at lade? Vil du etablere en ladestander ved dit hjem? Kan du oplade på dit arbejde? Eller skal du udelukkende benytte dig af offentlige ladestandere? Sidstnævnte kan være den eneste løsning, hvis du bor i en etageejendom.

  Hvis du bor i lejlighed og ikke har mulighed for at få sat en ladestander eller ladeboks op – og du ofte skal køre lange strækninger – kan det være en fordel at vælge en bil med mulighed for hurtigladning, så du ikke skal bruge for lang tid på at lade ude i byen eller på arbejdspladsen.

 2. Hvor meget plads har du brug for? I nogle elbiler er der kun to siddepladser på bagsædet, mens nogle elbiler fås med plads til hele 7 personer. Hvis du har børn, skal der selvfølgelig være plads til dem på i bilen.

  I forlængelse af det er det også værd at overveje, hvor stort et bagagerum, du har behov for? Skal du have plads til en stor barnevogn + det løse, eller skal du bare fragte en weekendtaske i ny og næ? Det er vigtigt at tjekke, der er nok plads – så sjovt er bagagerums-tetris heller ikke. Det vigtigste er, at elbilen passer til din familie og dit behov.
   

 3. Har du brug for trækkrog? Hvis du er en hyppig gæst på genbrugspladsen, eller bruger hver sommer i en campingvogn ved Gardasøen, har du sandsynligvis brug for et anhængertræk. I hvert fald hvis elbilen er din eneste bil. Derfor skal du undersøge, om den model du har udset dig, kan fås med trækkrog, og hvor meget den må trække. Nogle hybridbiler findes ikke med anhængertræk og må kun bære en cykelholder.

 4. Tjek at bilen kan hurtiglades

  Vil du gerne kunne oplade til 80 % på kun 20 minutter? Så skal du sikre, at elbilen har den type stik, det kræver at hurtiglade. 

 

Tip: Kig efter, om elbilen har et 3-faset stik samt typen CCS-Combo. Så er du klar til at hurtiglade. 


Sidst men ikke mindst
Det er altid en god idé at komme ud og prøvekøre flere forskellige biler, så du er helt sikker på, at bilen passer til dit behov, komfortniveau og temperament.