Spar på gassen og din varmeregning
Det er altid rart at kunne spare lidt penge. Og varmeregningen er et af de steder, hvor du kan spare penge hver måned – uden, at det går udover komforten i dit hjem.
Derfor har vi samlet en række gode råd til, hvordan du får mest mulig ud af den naturgas, du køber. Selvfølgelig uden at det kan mærkes på varmen i dit hjem, men stadig nok til at det kan ses på din varmeregning.
Du kan også spare yderligere på varmeregningen med en naturgasaftale til en god pris.
Bruger du mere eller mindre gas end gennemsnittet?
Det kan være et svært spørgsmål at svare på, for gasforbruget kan svinge meget fra husstand til husstand. Også selvom der måske er tale om to nabofamilier. Alt lige fra husets alder, størrelse og isolering til, hvor mange mennesker der bor i huset, og hvilke vaner de har, har alt sammen betydning for det årlige gasforbrug. Det samme har gasfyrets alder og effektivitet.
Forsyningstilsynet har dog lavet nogle beregninger og estimereret et årligt gasforbrug for forskellige typer huse:
- Lille nyt hus: 1.100 m3/år
- Stort nyt hus: 1.900 m3/år
- Lille ældre hus: 2.400 m3/år
- Sort ældre hus: 3.500 m3/år
Kilde: GasprisGuiden.dk
Ligger dit gasforbrug væsentligt over gennemsnittet, kan du overveje, om du skal ændre på nogle vaner, se om der steder, der mangler isolering eller om det måske er tid til at skifte gasfyret ud.
Spar 5 % for hver grad, du skruer ned
Temperaturen i dit hjem har stor betydning for størrelsen på dit gasforbrug. Jo varmere du har det, desto mere gas bruger du. Derfor er det også ret nemt at spare på gassen blot ved at skrue ned for temperaturen.
Selv små ændringer i temperaturen kan mærkes på gasforbruget. Som tommelfingerregel siger man for eksempel, at hvis man skruer bare 1 grad ned for varmen, kan du spare cirka 5 % på varmeregningen. Skruer du yderligere en grad ned, altså 2 grader i alt, så sparer du jo så cirka 10 % på varmeregningen. Og har du ikke noget imod at tage en trøje på, måske lidt tykkere sokker og skrue 3 grader ned, så kan du spare cirka 15 %.
Kilde: Bolius.dk
Sluk dog ikke helt for varmen
For nogen vil udsigten til sparede penge måske friste til at tage hue, vanter og halstørklæde på indenfor og skrue helt ned for varmen.
Du bør dog ikke skrue temperaturen længere ned end 17-18 grader, da lave temperaturer øger risikoen for skimmel. Kold luft kan nemlig ikke optage så meget fugt, og vandet vil i stedet lægge sig i for eksempel vindueskarme og danne grobund for skimmelvækst.
På nyere termostater kan man styre temperaturen præcist, så den aldrig kommer for langt ned. På de mere klassiske termostater, du skruer på, vil en indstilling mellem 1-2 ofte også kunne holde temperaturen høj nok til at holde skimmelvæksten i skak.
Kilde: Bolius.dk
Skru ned for varmen, når du ikke bruger den – og spar på gassen, helt automatisk
Når du går på arbejde eller sover, behøver temperaturen ikke være helt så høj, som når du er hjemme og vågen. Derfor kan du med fordel sænke temperaturen et par grader i de perioder og spare på gassen. Det samme gælder, hvis du er væk i weekenden eller rejst på ferie i længere tid.
Du kan selvfølgelig selv gå og skrue ned for alle termostaterne hver dag, inden du tager på arbejde eller du går i seng. Og skrue op igen når du kommer hjem eller vågner. Men der findes også smarte termostater og gasfyr med nattesænkning, der helt automatisk kan skrue lidt ned for varmen for dig.
Der findes også varmeløsninger, der kan fjernbetjenes fra for eksempel en smartphone. Med sådan en løsning, kan du stadig skrue ned for varmen – og dermed spare på gassen – selvom du ikke lige fik det gjort, inden du forlod dit hjem.
Luk for varmen om sommeren og spar penge
I de varmeste sommermåneder er der sjældent det store behov for opvarmning af dit hjem. Derfor kan du med fordel sommerlukke dit naturgasfyr, når temperaturen tillader det.
Langt de fleste naturgasfyr har en sommerlukningsfunktion, der lukker for det varme vand til radiatoren, men stadig producerer varmt vand til bruseren.
Kilde: Bolius.dk
Spar også på CO2’en med BioGas
Naturgas er i forvejen et klimavenligt alternativt i forhold til både olie og kul. Men det kan blive endnu mere klimavenligt med et BioGas. Vælg Biogas som tillæg og bidrag til den grønne omstilling.
Regelmæssigt service og vedligehold sparer på gassen
Et gasfyr passer stort set sig selv, men det kræver alligevel lidt vedligehold og regelmæssig service, hvis det skal blive ved med at virke optimalt og effektivt.
Med en serviceaftale er du sikret et godt vedligeholdt gasfyr, der bliver efterset med jævne mellemrum. Det er med til at give dit gasfyr de bedste forudsætninger for at udnytte gassen optimalt og sikre dig en god fyringsøkonomi.
Ved at få en autoriseret servicepartner ud og kigge på fyret med jævne mellemrum, kan du også ofte fange små udfordringer i opløbet inden de bliver til store problemer. Det kan i sidste ende spare dig for dyre reparationer.
Er dit gasfyr 15 år gammelt, bør du (måske) skifte
Nyere gasfyr er langt mere effektive og udnytter gassen bedre end ældre modeller. Derfor bør du overveje om ikke det er ved at være tid til at skifte dit gasfyr ud, hvis det er mere end 15 år gammelt.
Det koster selvfølgelig penge at investere i et nyt gasfyr. Men fordi nye moderne gasfyr udnytter naturgassen, vil du ofte kunne spare gas og penge hver eneste måned, og din investering kan måske tjene sig hjem på få år.
Vidste du… at hvis du udskifter et gammelt gasfyr med et nyt, kan du spare op mod 10-30 % på varmeregningen.
Kilde: SparEnergi.dk
Sådan finder du et nyt fyr, der kan spare på gassen
1.
Hold øje med energimærket
Som med så mange andre produkter kommer naturgasfyr også med en energimærkning. Det er en nem måde at sammenligne, hvor energieffektive de er. Som hovedregel bør du gå efter et energimærke på A+, hvis du kigger efter en samlet pakkeløsning. Kigger du kun efter en ny kedel, bør den være energimærket med mindst A.
2.
Søg råd og vejledning om hvor stort dit gasfyr skal være
Når det kommer til gasfyr er større ikke altid bedre. Er det for stort, så udnytter det ikke gassen effektivt nok, og er det omvendt for småt, kan det være svært at få varme nok i de kolde perioder. Derfor anbefaler vi altid, at du søger professionel hjælp til at vælge et gasfyr i en størrelse, der passer til dit hjem.
3.
Vælg et gasfyr med klimastyring
Vejret i Danmark er omskifteligt, temperaturen kan svinge meget på bare en uge eller to og nogle år er der milde vintre og somre, mens der andre år er isvintre og hedebølger. Derfor er det også svært at forudsige varmebehovet, men køber du et gasfyr med klimastyring, sørger det selv for ikke at køre på maksimal ydelse, når behovet for varme ikke er så stort.
4.
Vælg et gasfyr med natsænkning
Du kan nemt spare på gassen ved at skrue ned for temperaturen. Og i dag findes der mange forskellige gasfyr, der kan sænke temperaturen helt automatisk f.eks. når du sover eller er på arbejde. Der har du alligevel ikke brug for den samme varme, så hvorfor ikke spare lidt penge på varmeregningen.
Tjek også husets isolering og dine vinduer
Isoleringen i din bolig kan gøre hele forskellen mellem et højt eller lavt gasforbrug. Er dit hjem dårligt isoleret fiser der nemlig meget varme ud, og du fyrer for gråspurvene. Men er dit hjem velisoleret bliver dit behov for opvarmning meget mindre, da huset holder meget bedre på varmen.
Med årene er kravene til isolering i gulve, vægge, lofter og vinduer blevet højere. Men da man i dag sjældent installerer gasfyr i nye huse, bor du formentlig i et hus med nogle år på bagen. Derfor vil du måske også kunne spare på varmeregningen, hvis du vælger at efterisolere hele eller dele af dit hjem.
Om det kan svare sig at efterisolere afhænger selvfølgelig af tykkelsen på den nuværende isolering, som kan variere alt efter husets alder og type, samt om det sidenhen er blevet renoveret. Tjek husets energimærkning og/eller rådfør dig med en energirådgiver.

Selv små energiforbedringer kan mærkes på gasforbruget
Du behøver ikke altid investere mange penge eller timer i energiforbedringer, før du begynder at kunne se en mærkbar reducering af gasforbruget.
Hvis ikke du allerede har været i gang med disse fem relativt nemme og billige energiforbedringer bør du overveje det. Hver forbedring vil som regel kunne klares for under 20.000 kr. i materialer, og på en weekend eller to, hvis du har hænderne skruet rigtigt på. Til gengæld vil du kunne spare omkring 5.000-10.000 kr. om året på gas alt efter, hvor isoleret din bolig er i forvejen, hvis du gennemfører alle energiforbedringer.
Kilde: Bolius.dk
1.
Efterisolering af loftet
I mange danske huse ligger der omkring 100-150 mm isolering på loftet, da det tidligere har været anbefalingerne. I dag lyder anbefalingerne på 400 mm isolering på loftet. Så har du endnu ikke efterisoleret dit loft, kan du med fordel lægge 300 mm oven på den eksisterende isolering eller skifte den helt ud, hvis den er blevet medtaget med årene.
2.
Tætningslister på døre og vinduer
Tætningslister fås i flere forskellige modeller, men fælles for dem alle er, at de er både billige og relativt nemme at installere. De forhindrer ikke kun varmen i at slippe ud, men modvirker også kulde og træk.
3.
Udskiftning af gamle vinduer
Selvom de ruder, der i dag sidder i mange hjem hedder termoruder, så er der kommet et mere energivenligt, der hedder energiruder. De nye vinduer holder bedre på varmen og føles ikke så kolde. Jo større dine vinduer er, desto større vil den årlige besparelse i gasforbruget være ved en udskiftning.
4.
Udskiftning af gamle yderdøre
Ældre yderdøre er ikke så isolerede som de nye, og så kan de med tiden begynde at hænge og blive skæve og utætte. Det betyder både varm luft, der fiser ud og kold luft, der kommer ind som træk. Det undgår du med en ny isoleret hoveddør, der slutter tæt.
5.
Ny isolering på varmerør
Både det varme vand, du bruger i badet og radiatorerne bliver ført rundt i dit hjem via rør. Er de ikke isoleret ordentligt eller er den eksisterende udtjent, kan der gå meget varme til spilde på vejen fra fyret og hen til henholdsvis bruser og radiatorer.
6.
Nye termostater
Selvom dine termostater tilsyneladende virker fint, så kan der stadig være penge og gas at spare her også. Er de f.eks. mere end 10 år gamle, så reagerer de ikke nær så hurtigt på temperaturændringer som nye termostater i dag. Er dine termostater meget gamle, kan du spare helt op til 10 % på varmeregningen bare ved at skifte dem ud.
7.
Ny cirkulationspumpe
Det er cirkulationspumpen, der sørger for at pumpe det varme vand rundt til radiatorer og gulvvarme. Moderne cirkulationspumper er langt mere effektive til at pumpe det varme vand rundt, og så bruger de også mindre strøm.
8.
Efterisolering af ydervægge
Det her er måske en af de mere omfattende energiforbedringer. Men har du sat flueben ved alle de andre energiforbedringer, kan du overveje, om det kan betale sig at efterisolere ydervæggene enten indefra eller udefra.
Vil du gerne spare endnu mere?
Du opnår de største besparelser på varmeregningen ved at ændre vaner og optimere dit hjems varmeløsning og isolering. Men vil du gerne spare yderligere, skal du til at holde øje på markedet efter billig gas. Start evt. med at blive klogere på gasprisers sammensætning eller få et gratis PRIS:TJEK nedenfor.
Er du i tvivl, om du har den rette naturgasaftale til dine behov?
Få et gratis og uforpligtende PRIS:TJEK på din naturgasaftale. Vi tjekker sammen med dig, hvilken aftale, der bedst betaler sig for dig og din husstand - og sikrer, at du har en attraktiv naturgasaftale.
Udfyld formularen, så ringer vi dig op – eller ring 7518 7578