El og gasKundeservice
70 15 16 70
Internet og tvKundeservice
70 33 20 33
Hovednummer
70 11 50 00
Annuller

Internet of Things

Du har måske bemærket, hvordan nyere elektroniske apparater i dit hjem er ”gået på nettet”. Dit fjernsyn kan streame tv-serier direkte fra Netflix, og din tyverialarm kan fjernstyres via din smartphone. Det hører under betegnelsen Internet of Things – og det kommer til at fylde endnu mere i fremtiden.

Hvad er Internet of Things?

Internet of Things (forkortet IoT) kaldes på dansk Tingenes internet eller Internet i al ting. Du har måske hørt eller set nogle af begreberne før, men hvad er IoT egentlig?

Kort fortalt er der tale om Internet of Things, når hverdagens elektroniske apparater bliver intelligente og kan kommunikere med hinanden og med mennesker via internettet. Det kan være via mobilnettet, en almindelig internetforbindelse, WiFi eller lukkede netværk.

Teknisk set fungerer det på den måde, at elektroniske apparater bliver i stand til at samle data gennem internettet, der herefter oversættes til værdifuld viden. Den viden kan på intelligent vis bruges til at hjælpe omverdenen og gøre din hverdag lettere.

5 eksempler på, hvad Internet of Things kan gøre for dig og omverdenen


Vi har samlet en håndfuld Internet of Things-eksempler, der viser, hvorfor det er smart, hvorfor alle taler om det, og hvordan det kan få indflydelse på din hverdag.

1. Gør dagligdagen lettere med Internet of Things i eget hjem

Internet og Things i hjemmet kaldes ”Smart Home”, fordi det er med til at gøre hjemmet mere smart og intelligent – og derved kan det assistere dig og familien i dagligdagen.

Forestil dig en vaskemaskine, der starter automatisk og er klar til at blive tømt, når du kommer hjem fra arbejde. Et køleskab, der fortæller, når du er ved at løbe tør for mælk – og måske endda bestiller en ny til dig online. Det kunne være et alarmsystem, der giver dig besked, når børnene er kommet hjem fra skole.

Er det mørkt og koldt udenfor, kan lyset i hjemmet tændes og varmen skrues op, inden du og familien kommer hjem. Og får I lyst til at blive modtaget af lidt blid jazz, står musikanlægget selvfølgelig for det.

2. Pas på miljøet med Internet of Things

Internet of Things kan også hjælpe dig med at overvåge og reducere din påvirkning på miljøet både privat og ude i verden.

Eksempelvis kan smarte energimålere gøre det nemmere for dig og familien at bruge mindre energi i hjemmet. Varmen skrues automatisk ned og lyset slukkes, når familien forlader hjemmet, hvilket skåner både miljø og el/varmeregning.

Et andet eksempel er elektroniske skraldespande, der sender et signal, når de er fyldte, så de først tømmes, når behovet er der. Det er smart og det er miljøvenligt.

3. Bliv passager i egen bil

Tænk at kunne åbne computeren og starte arbejdsdagen i det øjeblik, du sætter dig ind i din bil. IT-firmaer og bilproducenter er i fuld gang med at udvikle biler uden folk bag rattet – de såkaldte førerløse biler. Det er biler, der er i stand til at indsamle data og navigere rundt i trafikken på egen hånd.

Elbilen Tesla er et eksempel på den type af digitale biler, der kommer til at fylde mere og mere i gadebilledet. Udviklingen forventes at eksplodere om få år, og de første førerløse biler er allerede ved at blive sluppet løs i Danmark.

4. Skru op for sundheden med Internet of Things og wearables

I dag er teknologien tilgængelig for alle, og den er blevet en mere naturlig del af vores digitale hverdag. Fra de velkendte smart watches og pulsure til eksempelvis mere avanceret træningsudstyr. De bærebare teknologier kaldes ”wearables”.

Allerede nu kan Internet of Things og ”wearables” sammen give dig indblik i din sundhed og dine søvnmønstre. Du kan også kortlægge dine aktiviteter, din kalorieforbrænding, og tilmed blive mindet om, at du har siddet stille for længe ad gangen. Og det er kun begyndelsen på den indflydelse, som sundheds- og fitnessgadgets kommer til at have for din livsstil i fremtiden.

5. Foretag dine indkøb med Internet of Things

Internet of Things kommer til at ændre måden, vi laver vores indkøb på, men især også måden, hvorpå butikkerne indretter sig. Med Bluetooth-signaler fra din smartphone, kan hele din ”rejse” gennem en butik spores.

Har du butikkens app liggende på din telefon, kan du få vist tilbud direkte på skærmen som alle er tilpasset dig. Har du accepteret denne service, kan du også få tilsendt personlige tilbud og kampagner, når du nærmer dig butikken igen.

Er dit internet klar til Internet of Things?

Fibernet kaldes fremtidens internet – og det er ikke uden grund. Fibernet er en moderne og driftssikker teknologi, der gør det muligt at transportere data med lysets hastighed. På grund af de lynhurtige hastigheder og en stabilitet, der ikke belastes at dit lokalområdes internetaktivitet, er Internet of Things og fibernet det helt perfekte match.

De traditionelle bredbåndsforbindelser har allerede svært ved at følge med det stigende dataforbrug, der udfolder sig i de danske hjem. Du har sikkert allerede et smart-TV, flere smartphones, tablets, computere og spilkonsoller, der alle er online samtidig.

Og det er kun et spørgsmål om tid, før dit alarmsystem, din robotstøvsuger og din vaskemaskine også er ”gået på nettet” – hvis altså internetforbindelsen er der.

Er det tid til nyt internet? Find den internetpakke, der passer til dit behov på Norlys.dk. Vi tilbyder også produkter indenfor både telefoni, smarthome, tv og meget andet.