Hvad er fibernet?

Du har nok hørt om fibernet. Men hvad er fibernet? Ved du rent teknisk, hvordan teknologien fungerer? Læs med her og bliv klogere på, hvad fibernet er for en størrelse.

Fibernet er den mest populære betegnelse for den moderne teknologi, der leverer data via optisk fiber, bedre kendt som et lyslederkabel. Navnet lyslederkabel er faktisk meget sigende for, hvad teknologien dækker over.

Den første del af ordet, lysleder, fortæller om, hvordan dataene transporteres. Derfor kommer det næppe som en overraskelse, at et lyslederkabel transporterer signaler via lys. Selve kablet er fysisk kun på tykkelse med et menneskehår, og er lavet i et meget tyndt glas- eller plastikmateriale, der fungerer som spejle hele vejen gennem kablet.

Denne opbygning af kablet sikrer, at det er muligt at transportere data/ fibernet med lysets hastighed.
”Det betyder, at teknologien er meget hurtigere end andre teknologier så som kobberkabler, der er den mest almindelige metode til at levere bredbånd.”

For at få fibernet teknologien ud til dig, skal der monteres en fiberboks i hver sin ende af lyslederkablet. I den ene ende sidder hovedstationen, der omdanner signaler til lys og transporterer data hjem til din fiberboks, der gør det samme, når den sender data den modsatte vej.

Lysledere har en enorm høj kapacitet

Tager vi et kig på lyslederne i kablet, vil vi se, at de har en enorm kapacitet. Det vil sige, at det teoretisk set vil være muligt at samle alle Danmarks ADSL-forbindelser på ganske få lysledere. Den teoretiske grænse for én lysleder svarer til et forbrug på 1,5 mia. mennesker, der taler i telefon på samme tid.

I Danmark er vi et af de førende lande inden for forskning i lysledere. Danmarks Tekniske Universitet, DTU, var faktisk de første til at overføre data med en hastighed, der svarer til 1 mio. Mbit/s.
”Det er det samme, som at kunne downloade 80 DVD-film - i sekundet!”

Derfor er det tydeligt, at fibernet og potentialet for lyslederteknologien er nærmest uendelig. Det er, helt simpelt, fremtidens løsning til transport af data.

Hvad betyder fibernettet for dig?

Nu tænker du måske "Det er nogle interessante fakta om fibernettes teknologi, men hvad betyder det egentligt for mig?" Den moderne teknologi bag fibernet betyder, at du kan få lynhurtige og stabile internethastigheder, der ikke kan matches af andre teknologier.

Disse lynhurtige hastigheder leder op til en række fordele, som du kan nyde godt af:

  • Symmetriske hastigheder, der giver dig samme høje hastighed i upload og download.

  • Du får hastighedsgaranti, hvilket betyder, at du rent faktisk får den hastighed, du betaler for.

  • Du får en stabil internetforbindelse, der ikke belastes af dit lokalområdes internetaktivitet.

  • Du får naturligvis også lav svartid (latency), der sikrer, at dit spil ikke lagger, når du er online.

Er det tid til nyt internet? Find den internetpakke, der passer til dit behov på Norlys.dk. Vi tilbyder også produkter indenfor både telefoni, smarthome, tv og meget andet.