El og gasKundeservice
70 15 16 70
Internet og tvKundeservice
70 33 20 33
Hovednummer
70 11 50 00
Annuller

Stikkontaktens historie 

- det vidste du helt sikkert ikke om stikkontakten!


Den kan være rund eller firkantet. Moderne eller gammeldags. I porcelæn eller plastik. Stikkontakten findes i mange former og farver, og den har virkelig været igennem en udvikling de sidste 100 år. Men lad os starte fra begyndelsen med en trip down memory lane. Bare rolig, vi gør det kort, så det ikke bliver for langt og kedeligt.

Foto: © Copyright Lauritz Knudsen, www.lk.dk

I 1891 åbner det første større offentlige elværk i Odense, og året efter åbner Københavns Kommune et elværk i Gothersgade. Indtil da havde enkelte fabrikker, privatpersoner og institutioner i løbet af 1880’erne bygget egne små elværker, der leverede elektricitet til egen fabrik og måske strøm til et par heldige husstande. Provinsbyerne skulle selvfølgelig også være med på moden, så de fulgte trop med kommunale elværker flere forskellige steder.

Hvis vi spoler frem til 1910, var elinstallationerne langt om længe blevet en naturlig del af hverdagen for mange danskere – og man begyndte som standard at indbygge el og stikkontakter i nye huse. I hvert fald i byerne.

På nær i Vangså ved Thy. Det er svært at tro, men indtil den 1. juni 1977 kørte alt på batteri eller gas i den lille by. Men hvorfor kom strømmen så sent til byen? Ifølge Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi var det fordi, at økonomien var stram og pengene små i Vangså.

Så i stedet for at koble køleskabet til en stikkontakt – ligesom resten af landet gjorde - havde beboerne i Vangså gaskøleskab. Og hvis de ville se fjernsyn, så skulle de bruge et batteri.


Hvad er en stikkontakt?

Inden vi går videre, skal vi lige have defineret, hvad en stikkontakt egentlig er.

En stikkontakt er en lille enhed, som typisk er monteret på væggen og forbundet til elnettet gennem kabler, der er skjult i vægge, gulve og lofter. Det er ret vigtigt at huske, hvis du skal bore en hylde eller andet op i nærheden af en stikkontakt.

For hvis du kommer til at bore ind i et kabel, er den eneste udvej et opkald til elektrikeren. Kablerne ligger ofte vandret og lodret mellem stikkontakter og lampeudtag – hvis du synes, det er svært at visualisere, findes der scannere, som kan afsløre de fleste skjulte kabler og rør.

Stikkontakten har selvfølgelig mere end én funktion. Den fungerer også som en hovedafbryder for de apparater, du har sat til. Så når du slukker for stikkontakten, stopper du strømtilførslen til for eksempel din elkoger eller kaffemaskinen.

Det er dog ikke altid, der er en afbryder på nyere stikkontakter. Så der skal du huske at tage stikket ud af kontakten, hvis du vil afbryde strømmen. Hvis du synes, det er bøvlet, kan du bruge en stikdåse. Det kan være smart bag tv’et, hvor der typisk er flere forskellige ting tilsluttet.

De første stikkontakter og afbrydere

Indtil omkring 1910 importerede vi i Danmark primært afbrydere og stikkontakter fra især Tyskland og England. Men så kom der endelig et dansk firma på banen, og fra omkring 1910 begyndte Lauritz Knudsens Mekaniske Etablissement, i dag kender vi det som LK, at fremstille afbrydere og stikkontakter.

I 1913 kom der konkurrence fra Nordisk Elektricitets Selskab, i dag kendt som NES. De to firmaer var de største på det danske marked og konkurrerede indtil 1968, hvor de fusionerede.

De første stikkontakter og afbrydere blev blandt andet lavet i porcelæn og messing eller bakelit. Siden da har stikkontakterne skiftet udseende flere gange, men i 1981 blev der udviklet en stikkontakt, som stædigt har holdt ved: LK Fuga.

Det var Jørgen Juhl, der designede LK Fuga-stikkontakten hos Lauritz Knudsen. Designet viste sig at være guld værd, bogstaveligt talt. For den lille firkant har vundet flere designpriser, og der er solgt mere end 50 millioner komponenter. I dag er den en af danskernes foretrukne, og designet er sidenhen udvidet, så du kan tilpasse stikkontakten til din stil.

En stikkontakt i dag er nemlig meget mere end bare en stikkontakt. De er i højere grad en del af indretningen og har flere funktioner.

Der findes for eksempel stikkontaktsystemer, som kan fjernstyres trådløst, stikkontakter med indbygget lysdæmper og stikkontakter med automatisk slukning på et forudbestemt tidspunkt. Så hvis du vil være helt sikker på, at kaffemaskinen eller elkogeren er uden strøm, når du går i seng eller forlader hjemmet, kan sådan en stikkontakt være noget for dig.

Regler om stikkontakter

Du kan faktisk ikke helt selv bestemme, hvor mange (eller få) stikkontakter du skal have i dit hjem. Sikkerhedsstyrelsen har nemlig lavet en installationsbekendtgørelse (senest opdateret 1. juli 2017), der indeholder krav om, hvor mange stikkontakter der skal være i et rum – og hvor du må placere en stikkontakt.

Hvis du selv har bygget hus, eller renoveret et, kender du sikkert til nogle af reglerne.

Antal stikkontakter i din bolig

For hver påbegyndt 4 m2 gulvareal skal der være minimum én 250 V-stikkontakt. Reglen gælder for alle opholdsrum, entré, gang, grovkøkken, bryggers og hobbyrum. Så hvis du har en stue på 20 m2, skal du altså sørge for, at der er mindst 5 stikkontakter i rummet. Der er dog ikke krav om mere end 10 stikkontakter i et rum. Så bare rolig. Hvis din stue er 100 m2, behøver du ikke 25 stikkontakter.

Der skal minimum være tre stikkontakter i køkkenet, og de skal placeres der, hvor du kommer til at bruge dine køkkenapparater. I kogenicher skal der minimum være én stikkontakt, og her gælder det også, at du skal placere den der, hvor du bruge dine køkkenapparater.

På badeværelset skal du også have mindst én stikkontakt. Reglen gælder dog ikke, hvis du har åben bruser, eller hvis badeværelset er så lille, at det ikke kan lade sig gøre at placere stikkontakten mere end 120 cm fra bruseren.

Skal du flytte? 

 

Og vil du have en elaftale der passer til dit nye liv? Få et uforpligtende servicetjek af din elaftale. Vi tjekker sammen med dig, om din elaftale passer til dig og dit nye hjem.

Du giver nu Norlys Energi A/S samtykke til, at vi må kontakte dig én gang med et uforpligtende tilbud. Du kan læse, hvordan vi behandler data i vores persondatapolitik.