10 tegn på, at din Windows-computer kan være inficeret med malware

Det er vigtigt, at du holder nøje øje med afslørende tegn på, om du er blevet ramt af malware. Her giver vi 10 tegn på, at din computer kan være inficeret.

Malware er et engelsk begreb, der dækker over en masse kategorier af ondsindet kode i computerprogrammer. Bliver din computer inficeret, kan du blandt andet være udsat for, at computeren bliver umulig at arbejde med - og at udefrakommende kan følge med i det, du laver.

Derfor er det vigtigt, at du holder nøje øje med afslørende tegn på, om du er blevet ramt af malware. Her giver vi 10 tegn på, at din computer kan være inficeret:

1. Usædvanlige beskeder, billeder og lyde

En god tommelfingerregel er at lægge mærke til ændringer på din computer - især hvis du ikke har installeret et nyt program eller opdateret styresystemet. De uønskede beskeder, billeder og lyde kan ligne reelle fejlmeddelelser, men kan i virkeligheden være et link til en hjemmeside med malware, reklamer eller andet snavs.

2. Programmer der åbner og lukker af sig selv

Det kan også være et tegn på malware, hvis du oplever programmer, der åbner og lukker automatisk. Det er dog vigtigt at bemærke, om programmet har gjort det før, da det så kan være helt ufarligt. Eksempelvis er det for Skype almindeligt at åbne og lukke ned for at ligge klar til anvendelse.

3. Beskeder fra programmer, der beder om adgang til internettet eller andre tilladelser

Vær ekstra opmærksom, når et nyt program, eller et program du ikke kender, beder om adgang til internettet eller rettigheder til computeren. Der ligger ofte nogle sikkerhedsforanstaltninger i dit styresystem, der gør, at programmer kan oprette forbindelse til netværket. Vær derfor varsom med nye eller ukendte programmer, der spørger om dette.

4. Computeren og/eller internettet er langsomt

I forlængelse af punkt 3 kan computeren og internettet blive langsomt, hvis du har fået malware ind i systemet.

5. Dine kolleger får e-mails fra dig, som du ikke selv har sendt

Hvis en kollega henvender sig til dig omkring en mystisk e-mail fra dig, er du højst sandsynligt ramt af malware. Der er dog måder, hvor andre kan udgive sig for at sende fra din mail, så derfor skal I først undersøge, om det er tilfældet. Hvis du kan se, at mailen er sendt fra dit mailprogram, er du nødt til at logge ud af din konto og skifte kode øjeblikkeligt.

6. Mange pop-op beskeder med reklamer

Dukker der pludseligt reklamer op, når du arbejder ved computeren, kan det være tegn på, at et malware-program har fundet vej til din computer. De produkter, der bliver reklameret for, kan sagtens være ægte, mens nogen  udnytter din computer til at sikre sig annoncekroner. Reklamerne kan også være falske og prøve at snyde dig til at give dine kreditkortoplysninger eller fylde din computer med mere malware.

7. Styresystem crasher

Et klassisk eksempel på skadeligt software er en ustabil computer. Hvis du ofte oplever såkaldte ”Blue Screen Of Death” (BSOD), kan det være et tegn på, at et program er i gang med at lave ændringer på din computer. Vær dog opmærksom på, at hardwarefejl ofte også kan være årsagen til BSOD.

"Blå skærm" eller "en stopfejl" opstår typisk, når din pc lukker eller genstarter uventet. Der vises muligvis en blå skærm med en meddelelse om, at der er opstået problemer på din pc, og den skal genstartes. 

8. Harddisken løber tør for plads

En del typer af malware manipulerer med systemet og fylder computeren med mistænkelige filer. Hvis du finder programmer, du ikke selv har installeret, eller som ikke fulgte med computeren, så kan du søge efter programnavnet på google for at få information om programmet.

9. Ny startside i browseren

Har du pludseligt fået ny startside, når du åbner browseren og går på internettet? Det sker ofte, når man surfer på nettet og får klikket på noget uhensigtsmæssigt, fx et pop-op vindue. 

10. Sikkerhedsprogrammet er slået fra

Mange malware-programmer er designet til ikke at blive opdaget og slår derfor dit antivirus og eventuel firewall fra på din computer. Hvis du derfor opdager, at det er slået fra, er det en god idé at aktivere det med det samme og scanne computeren.

Hvis du oplever ét eller flere af ovenstående symptomer, er din computer måske blevet ramt af malware. Næste trin er nu at identificere problemet, og få fjernet det skadelige software. På computere med Windows styresystem, kan du starte med at slå den præinstallerede Firewall og Windows Defender antivirus til. Hvis en scanning med Windows Defender ikke afhjælper problemet, kan du forsøge dig med ”Malicious Software Removal Tool” fra Microsoft

Netbank- og Cyberforsikring

Selvom du gør rigtig meget for at beskytte din virksomhed mod hackere, så vil jeres IT-system aldrig blive 100% sikkert. Derfor tilbyder Norlys erhverv en Netbank- og Cyberforsikring, så du er helt dækket, hvis uheldet er ude.