Reduceret el-afgift – sådan får du det

Er dit hjem primært opvarmet med el, jordvarme eller varmepumpe? Så har du højst sandsynligt ret til en reduceret el-afgift.

På denne side får du overblik over, hvordan du søger om reduktionen i din el-afgift, og hvor meget du kan spare ved at gøre det.

Har du ret til reduceret el-afgift, vil dit potentiale for at spare penge på den helt rigtige el-aftale til dit behov også typisk være større.

Først lidt om el-afgifter og el-priser

Når du modtager din el-regning, står dit el-selskab som afsender på papiret. Men det er faktisk kun en lille del af det beløb, du skal betale, der går til direkte til dit el-selskab.

Over halvdelen af beløbet på din el-regning er resultatet af en række afgifter og moms, du skal betale til staten for hver kWh, du bruger.

 • 1% abonnement leverandør

 • 6% abonnement netselskab

 • 10% off. Forpligtelser (PSO)

 • 12% el

 • 12% transport af el

 • 20% moms

 • 39% afgifter

Læs mere om sammensætningen af din el-pris.

Priserne på disse afgifter er de samme, uanset hvilket el-selskab du vælger. Har du en bolig, der er opvarmet via el, kan du dog søge om reduceret el-afgift og alligevel spare lidt penge her. Vi guider dig gennem processen step for step.

Kan du få reduceret el-afgift?

For at kunne få en reduktion i el-afgiften, er der et par krav, din bolig skal opfylde.

 • Først og fremmest skal din bolig primært blive opvarmet via el, jordvarme eller varmepumpe.

 • Din bolig skal være korrekt registreret i BBR (Bygnings- og Boligregistreret) med el, jordvarme eller varmepumpe som primære varmeinstallation.

Opfylder din bolig disse krav, kan du søge om reducereret el-afgift. Det gør du hos dit el-selskab.

Du kan også få reduceret el-afgift i dit sommerhus

Tidligere var det kun i helårsboliger, man kunne få en reduktion i el-afgiften. Siden den 1. februar 2019 har det dog også været muligt at få reduceret el-afgift på el-forbruget i sommerhuse og ferieboliger.

Det kræver stadigvæk, at boligen primært er opvarmet via el, jordvarme eller varmepumpe og korrekt registreret i BBR.

Har du den rigtige el-aftale?

Hvis du har ret til reduceret el-afgift, vil dit el-forbrug typisk ligge i den høje ende. Derfor kan der også være mange penge at spare på at have den rigtige el-aftale til dit behov.

Inden du søger: Tjek om du allerede får reduceret el-afgift

Måske får du allerede reduceret el-afgift uden at vide det. Det nemmeste sted at tjekke det er på din seneste el-regning.

Får du allerede reduceret el-afgift, vil det fremgå som en linje for sig, blandt de forskellige poster på regningen. Er det tilfældet, kan du altså ikke spare yderligere ved at søge om reduceret el-afgift igen. I stedet kan du glæde dig over, at arbejdet er gjort, og du allerede sparer penge på din el-afgift.

Fremgår ’Reduceret el-afgift’ ikke af din regning, får du højst sandsynlig endnu ikke nogen reduktion i din el-afgift. Det er dog relativt nemt at søge om, og kan gøres med ganske få steps.

Tjek om din bolig er el-opvarmet ifølge BBR

BBR (Bygnings- og boligregistret) er et centralt register, der samler en lang række informationer om bl.a. danskernes private boliger.

Hvis ikke du allerede får reduceret el-afgift, er det her, du skal starte ansøgningsprocessen. For at kunne få en reduceret el-afgift kræver det nemlig, at din bolig er korrekt registreret i BBR (Bygnings- og boligregistret) med el, jordvarme eller varmepumpe som primære varmeinstallation.

Er det ikke tilfældet, kan du selv logge ind og rette oplysningerne. Når rettelserne er godkendt hos BBR, kan du gå til næste step i processen.

Søg om reduceret el-afgift hos dit el-selskab

Når din bolig er blevet korrekt registreret i BBR med el, jordvarme eller varmepumpe som primære varmeinstallation, kan du søge om reduceret el-afgift.

Nu er du altså klar til at kontakte dit el-selskab og søge om reduceret el-afgift.

Der kan være forskel på, hvordan det foregår i praksis. Nogle el-selskaber har en automatisk ansøgningsformular, mens du hos andre el-selskaber skal tage kontakt via telefon eller mail.

Tjek dit el-selskabs hjemmeside for at se, hvordan de ønsker at modtage din ansøgning om reduceret el-afgift.

Alle former for el-varme giver ret til reduceret el-afgift

Mange forbinder el-varme med gamle el-radiatorer. En relativt simpel opvarmningsform, der var og er nem og billig at installere. I forhold til mange andre opvarmningsformer er det dog dyrere i drift.

Især i sommer- og fritidshuse finder man disse gamle el-radiatorer. De bliver dog i større grad udskiftet eller suppleret med en mere økonomisk løsning som f.eks. en varmepumpe.

Det er dog ikke kun disse gamle el-radiatorer, der giver ret til reduceret el-afgift. I dag dækker ordet el-varme også over varmepumper og jordvarme. Er dit hus registreret med det som primære varmeinstallation, kan du altså søge om reduceret el-afgift.

Tjek prisen på din el-aftale

Uanset hvilken form for el-opvarmning, du har i din bolig, vil dit el-forbrug højst sandsynligt ligge over gennemsnittet. Om det ligger langt over gennemsnittet eller bare lidt over afhænger i høj grad af boligens opvarmningsform.

Husstande med el-varme er typisk dem, der kan spare allermest ved at skifte til en billigere el-aftale.

Skal du flytte adresse? Hvis dit nye hjem også er med el-varme, kan du stadig få reduceret el-afgift. Du skal blot huske at melde flytning til dit el-selskab.

Sådan fungerer reduceret el-afgift i praksis

Hvis du får en reduktion i din el-afgift, betyder det, at på det el-forbrug, der overstiger 4.000 kWh om året, skal du kun betale den reducerede el-afgift.

På de første 4.000 kWh du bruger i løbet af et år, skal du altså fortsat betale den normale sats for el-afgift.

Når først du er godkendt til reduceret el-afgift sker besparelsen helt automatisk. Det vil ofte fremgå eksplicit som en ekstra linje på din el-regning.

Besparelsen ved den reducerede el-afgift vil typisk blive fordelt ud på hele året ud fra dit estimerede el-forbrug. På den måde fordeler din besparelse sig jævnt ud over hele året i stedet for kun at ligge sidst på året.

Så meget kan du spare med reduceret el-afgift

El-afgiften afregnes per kWh. Din besparelse med en reduceret el-afgift vil altså værre større, jo højere dit el-forbrug er. I 2021 bliver din elafgift beregnet efter følgende satser, hvis du er berettiget til nedsættelse:

 • Elafgift ved forbrug op til 4.000 kWh/år:
  112,5 øre/kWh inkl. moms (90 øre/kWh ekskl. moms)

 • Elafgift ved forbrug over 4.000 kWh/år:
  1,00 øre/kWh inkl. moms (0,80 øre/kWh ekskl. Moms)

Det giver dig en besparelse på 111,50 øre/kWh inkl. moms (89,20 øre/kWh ekskl. moms)

Bemærk, at det er eksklusiv moms-priserne, som fremgår på din elregning, da momsen tillægges efterfølgende.

Eksempel: I en elopvarmet bolig, der gennemsnitligt bruger 15.000 kWh til opvarmning, giver det en årlig besparelse på over 12.000 kroner inklusiv moms.

Prisen for elafgiften i 2020 lyder på 0,892 kr. pr. kWh, og den reducerede elafgift lyder på 0,21 kr. pr. kWh. Begge priser er ekskl. moms. Den samlede besparelse er altså 0,682 kr. pr. kWh ekskl. moms på det forbrug, der overstiger 4.000 kWh årligt.

Har du solceller eller vindmølle, skal det modregnes dit el-forbrug først

Producerer du selv strøm til din bolig, f.eks. via solceller eller en vindmølle, er der særlige regler i forhold til retten til reduceret el-afgift. Det blev præciseret i de nye retningslinjer fra SKAT i september 2015.

Kort fortalt skal den el, du selv producerer til din bolig, modregnes i dit årlige el-forbrug.

Har du for eksempel et solcelleanlæg på taget, der leverer 800 kWh til elnettet på et år, får du reduceret el-afgift for det el-forbrug, der ligger over 3.200 kWh/år.

Sådan bliver dit el-forbrug målt

Antallet af kWh kan være svært at oversætte til noget håndgribeligt. Derfor har vi skrevet en hel side om, hvad kWh helt præcist er, hvordan det bliver målt og hvad du kan lave for 1 kWh.

Bliv klogere på kWh her

Vil du gerne spare endnu flere penge på el?

Udover en reduceret el-afgift er der også en lang række andre måder, du kan spare på din el-regning. Vi har samlet de bedste råd til, hvordan du kan spare på dit el-forbrug.

Finder du f.eks. en billigere el-aftale hos et andet el-selskab er det ganske nemt at flytte. Se hvordan i vores guide til at flytte el-selskab.