Strøm – Hvad er det? Og kan du få det billigt?

Når du tænder på kontakten, kommer der strøm til dine elektriske apparater. Sådan er det altid i Danmark – med undtagelse af ganske få lokale strømafbrydelser i ny og næ.

Men hvad er strøm helt præcist? Hvor meget strøm er det normalt at bruge? Og er der penge at spare på strømmen? Det (og meget mere) får du alt sammen svar på her.

Lige nu er fusionen mellem SE og Eniig i fuld gang. Men til foråret 2020, når vi hedder Norlys, er vi klar til at tilbyde strøm til de danske hjem.

Hvad er strøm? En simpel og kort definition

Strøm er egentlig blot et ord, som kan bruges om noget, der kontinuerligt bevæger sig i en bestemt retning. Men når vi snakker om den strøm, der kommer ud af stikkontakten, er der tale om elektrisk strøm.

Du kan måske huske noget om elektroner tilbage fra fysikundervisningen. Meget forsimplet opstår der elektrisk strøm, når disse elektroner river sig løs og bevæger sig – eller strømmer – fra et atom til et andet. Den energi, der opstår når elektronerne bevæger sig, er det vi kan bruge til for eksempel at tænde lyset.

Faktisk har mennesket været bevidst om strøm siden oldtiden. Det var dog først i 1800-tallet, at det for alvor gik stærk med udviklingen og udnyttelsen af strøm. I 1820 opdagede den danske fysiker H.C. Ørsted i 1820 elektromagnetismen. I slutningen af samme århundrede begyndte den elektriciteten at strømme ind i både industrien og de private hjem. Det revolutionerede verden og satte for alvor skub i udviklingen.

Din strøm bliver målt i kWh – men hvad er kWh?

På din el-regning er dit strømforbrug målt i kilowatttimer (kWh), men hvad betyder det? Og hvor meget får du for 1 kWh? Vi har skrevet, alt du bør vide om kWh.


Spørgsmål og svar om strøm og strømforbrug

Hvor kommer strømmen fra?

Strømmen i Danmark kan komme mange forskellige steder fra. Vi producerer selv en del strøm, men køber også strøm fra Norge, Sverige og  Danmark.

I Danmark kommer størstedelen af den strøm vi producerer fra kraftvarmeværker, vindmøller og solceller. I Sverige og Tyskland bruger de mange af de samme metoder som i Danmark, men også atomkraft. Og i Norge udnytter de landets mange bjerge og elve og producerer næsten udelukkende strøm via vandkraft.

Du kan dog ikke mærke forskel på, hvor strømmen kommer fra. Uanset om det kommer fra solceller eller atomkraft, vil du ikke opdage nogen forskel på den strøm, der kommer ud af din stikkontakt.

Hvilket el-selskab leverer din strøm?

I Danmark har vi frit el-valg. Det betyder, at du selv kan bestemme, hvem der skal levere din strøm. Alligevel er det kun 7 %, der aktivt har valgt deres el-selskab. Hvis ikke du selv vælger et el-selskab vil du automatisk blive tilkoblet det el-selskab, der har forsyningspligten i dit område. Ønsker du at beholde dit nuværende el-selskab, skal du selv melde flytning til dit el-selskab.

Du kan da heller ikke mærke forskel på strømmen fra det ene eller det andet el-selskab. Men der er en god chance for, at du vil kunne mærke forskel i prisen ved at skifte el-selskab.

I foråret 2020 er det også muligt at skifte til Norlys. Der vil vi være klar til at byde både nye og eksisterende kunder velkommen med gode tilbud på strøm.

Hvem bestemmer prisen på strøm?

Uanset hvordan det er produceret, bliver strømmen fra Danmark, Sverige, Norge og Tyskland solgt på den nordiske el-børs, Nord Pool Spot. Her bliver strømmen handlet lidt på samme måde som aktier.

Prisen på strøm afhænger altid af udbud og efterspørgsel. Strøm kan (endnu) ikke gemmes, og derfor skal det bruges med det samme. Hvid det for eksempel blæser meget i Danmark eller der kommer kraftig nedbør i Norge, kan det betyde en lavere el-pris, fordi der bliver produceret mere el. Omvendt kan vindstille eller tørre perioder resultere i en højere el-pris.

Hvad koster strøm i Danmark?

Strømpriser svinger fra dag til dag, ja faktisk fra time til time. Derfor kan det være svært at sige præcist, hvad strøm koster i Danmark.

Udover den rene kWh-pris, du betaler til dit el-selskab, skal du også betale afgifter og moms til staten, samt betale for transport af strømmen til dit lokale netselskab. Normalt plejer man at sige, at el-prisen ligger omkring 2,4 kr./kWh inklusiv alle skatter og afgifter.

Den el-pris afhænger dog også af om, du har valgt en el-aftale med en fast eller variabel pris.

Det var den korte version af de danske el-prisers sammensætning, Vil du vide mere, har vi skrevet en side om netop el-priser.

Hvordan får jeg billig strøm?

På det danske marked er der over 100 forskellige el-aftaler at vælge imellem. Det kan gøre det svært at gennemskue om, du betaler for meget for din strøm.

Det bedste råd er dog at kigge på sin seneste el-regning. Her står der, hvad du betaler pr. kWh, og der står også, hvor meget strøm du har brugt. På den måde kan du også regne ud, hvor meget du evt. kan spare med en anden el-aftale.

Når du sammenligner din kWh-pris med andre el-priser, er det den rene el-pris, du skal kigge efter. De forskellige skatter og afgifter vil være de samme uanset, hvilket el-selskab, du vælger. Har du el-varme, kan du dog søge om reduceret el-afgift.

Kig efter introtilbud, men undgå at falde i en fælde

Mange el-selskaber tilbyder en introaftale, hvor du kan få en ekstra billig strøm i en bestemt periode. Alt efter, hvor billigt strømmen er i introperioden kan der være mange penge at spare, men pas på!

Inden du takker ja til et introtilbud, er der 3 ting, du skal huske at tjekke. De kan hurtigt æde en besparelse op, eller måske endda risikere i en dyrere el-aftale.

 • Hvad er prisen pr. kWh efter introperioden?
 • Hvad koster abonnementet?
 • Er der en bindingsperiode?

Få flere gode råd til jagten på billig el.

Hvad er et normalt strømforbrug?

Hver gang du tænder et elektrisk apparat, bruger du strøm. Men der er stor forskel på strømforbruget fra en sparepære og en tørretumbler. Derfor afhænger dit strømforbrug i høj grad af dine el-vaner.


Hvor meget strøm bruger en familie? Se normalt strømforbrug her

Så meget strøm bruger en familie

Ifølge Dansk Energi bruger en gennemsnitsdansker ca. 1.600 kWh om året. Bor man flere sammen falder forbruget pr. person dog lidt. Derfor vil en gennemsnitsfamilie med to voksne og to børn i et 150 m2 hus bruge ca. 4.500 kWh om året.

Det er selvfølgelig forskelligt, hvad man bruger strømmen på i de danske hjem. Men i en gennemsnitsfamilie vil man typisk bruge:

 • 35 % på underholdning – heraf udgør fjernsynet alene 15 %.
 • 20 % på tøjvask
 • 16 % på køleskab og fryser
 • 13 % på madlavning
 • 12 % på belysning
 • 3 % på opvarmning
 • 1 % til diverse elektriske apparater.

Kilde SparEnergi.dk

Langt størstedelen af strømmen i de danske hjem går altså til ren underholdning som fjernsyn, spillekonsoller, computere og tablets. Er man lidt ekstrem vil vi altså kunne skære op til 1/3 af vores strømforbrug, hvis ikke vi sad så lang tid foran en skærm.

Har du elvarme er dit strømforbrug højere

Er dit hjem opvarmet med el – uanset om det er gamle el-radiatorer eller nye energieffektive varmepumper – vil dit strømforbrug også være højere end gennemsnittet.

Et el-opvarmet hjem giver dog også ret til en reduceret el-afgift, som giver dig billigere el.

Hvad kan du lave for 1 kWh?

I gennemsnit udleder det ca. 200 gram CO2 til atmosfæren, hver gang der bliver brugt 1 kilowatttime. For det kan du for eksempel:

 • Lave aftensmad til en familie på 4
 • Stryge skjorter i 22 min
 • Sætte en enkelt tøjvask over

Bliv klogere på, hvad du ellers kan få for 1 kWh.

Er dit el-forbrug højt, kan du spare flere penge

Jo højere dit el-forbrug, desto flere penge kan du spare ved en billigere el-aftale. I 2020 er vi hos Norlys klar med gode tilbud på el-aftaler til nye og eksisterende kunder.

Hvordan kan jeg spare på strømmen?

Ligger dit strømforbrug i den høje ende, er der flere ting, du kan gøre for at skrue ned. En stor del af vores strømforbrug kommer fra vaner og bekvemmelighed. Det kræver lidt tilvænning at ændre. Til gengæld kan det mærkes på din el-regning og du udleder mindre CO2.

5 store strømslugere i hjemmet

Alle elektriske apparater bruger strøm, men nogle væsentlig mere end andre. Nogle apparater er kun tændt en gang i mellem, andre er tændt hele tiden. Vi har fundet de frem største strømslugere i de danske hjem.

Tørretumbleren

– ca. 421 kWh om året – det er ret meget strøm at bruge, når tøjet lige så fint kan tørre uden brug af strøm på en tørresnor

Fjernsyn

– ca. 416 kWh om året – et centralt møbel i mange danske hjem, som sørger for underholdningen. Måske det godt kan være slukket i lidt længere tid?

Opvaskemaskine

– ca. 352 kWh om året – nemt, bekvemt og hurtigt. Men er det bare en lille opvask, kan børste, vand og sæbe være lige så nemt (og hyggeligt siger nogen)

Fryser

– ca. 288 kWh om året – et godt værktøj til at undgå madspild, men også lidt af en strømsluger. Gå efter en fryser med højt energimærke.

Køleskab

– ca. 236 kWh om året – et hjem uden køleskab er næsten utænkeligt. Men du kan stadig spare på strømmen, hvis du vælger etenergieffektivt køleskab.

Kilde: Samvirke

 

keyboard_arrow_up