El-selskab – vælg, hvem der skal levere din el

Tidligere bestemte din bopæl, hvilket el-selskab, der skulle levere strøm til din bolig. Sådan er det ikke længere.

Faktisk har du siden 2003 frit kunne vælge hvilket el-selskab, der skal levere strømmen til din bolig. Alligevel er det kun 7 %, der har taget stilling til det – selvom det både er nemt og der kan være penge at spare.

På denne side kan du læse, hvordan du nemt skifter el-selskab.

I foråret 2020, når fusionen mellem SE og Eniig er helt færdig, kan du også skifte til Norlys. Allerede nu, kan du dog skrive dig op til løbende at få nyheder fra os. Og når vi er klar til at levere el til dig, tager vi kontakt. Det er både gratis og helt uforpligtende.

Skriv dig op her

Guide til at skifte el-selskab

Det skal du huske, når du tjekker el-selskabernes priser

Når el-selskaber oplyser en kWh-pris, er det sjældent den pris, du i sidste ende skal betale pr. kilowatt. I Danmark er el-priserne nemlig underlagt en række afgifter. Selvom disse penge ikke går til el-selskaberne, står de for at opkræve dem via el-regningen.


Tjek elselskabernes priser inden du skifter

El-selskabets kWh-pris udgør (kun) 12 %

Over halvdelen af den kWh-pris du i sidste ende betaler går til staten i form af afgifter og moms. (Har du el-varme kan du søge reduceret el-afgift.) Derudover skal du også betale abonnement og for transport af el til dit lokale netselskab. Det er dem, der sørger for at administrere, vedligeholde og udbygge el-nettet i dit område. I modsætning til el-selskaber, kan du ikke selv vælge, hvilket netselskab, du ønsker – det afhænger i stedet af din bopæl.

Det efterlader omkring 12 % til dit el-selskab. Og det er denne andel, hvor der kan være penge at spare. Resten af prisen er nogenlunde den samme, uanset hvilket el-selskab, du vælger.

Vi har skrevet en hel side om de danske el-prisers sammensætning, hvis du vil vide mere.

 

Hvor meget kan du spare ved at skifte el-selskab?

Det afhænger blandt andet af, hvor stort dit el-forbrug er. Jo større dit el-forbrug er, desto mere kan du spare ved at få billigere el.

Ifølge Dansk Energi bruger en gennemsnitsdansker omkring 1.600 kWh om året, og en gennemsnitsfamilie på to voksne og to børn i et 150 m2 stort hus bruger i alt omkring 4.450 kWh om året. Er huset opvarmet via elvarme, jordvarme eller en varmepumpe, kan el-forbruget dog nemt løbe op omkring 10.000 kWh.

(Kilde: Bolius)

Læs hvordan dine kilowatttimer bliver målt.

Der vil altså være stor forskel på, hvad du kan spare ved at skifte el-selskab, alt efter, hvilken af disse kategorier du passer i.

Kan du eksempelvis spare 25 øre/kWh ved at skifte el-selskab, vil din årlige besparelse ligge omkring:

  • 400 kr. ved et forbrug på 1.600 kWh
  • 1.100 kr. ved et forbrug på 4.500 kWh
  • 2.500 kr. ved et forbrug omkring 10.000 kWh

Hvor meget kan du så spare hos Norlys? Det kan vi ikke svare på endnu. Vi arbejder på højtryk på at fusionere SE og Eniig til Norlys. Derfor kan vi først sige noget om vores el-priser i foråret 2020.

Allerede nu, kan du dog skrive dig op til løbende at få nyheder fra os. Og når vi er klar til at levere el til dig, tager vi kontakt. Det er både gratis og helt uforpligtende.

Skriv dig op her

Kan du spare penge ved at skifte elselskab?

Så nemt er det at skifte el-selskab

Når først du har fundet dit ønskede el-selskab og el-aftale er det som ret nemt at skifte. Langt de fleste el-selskaber klarer alt papirarbejdet for dig. De opsiger din nuværende el-aftale og flytter dig fra det ene el-selskab til det andet.

  1. Find din foretrukne el-aftale
  2. Udfyld bestillingen
  3. Modtag slutopgørelse fra tidligere leverandør
  4. På den aftalte dato overtager dit nye el-selskab. Du mærker ingen forskel.

Det er gratis at skifte el-selskab

Det koster ikke noget at skifte el-selskab – og du kan faktisk skifte lige så tit, som du har lyst.

Du skal blot være opmærksom på, om du stadig er omfattet af en bindingsperiode. Er du det, kan dit nuværende el-selskab vælge at opkræve et gebyr (typisk omkring 500 kr.), hvis du ønsker at skifte før bindingsperioden udløber.

De fleste el-aftaler vil du typisk kunne opsige med et varsel på løbende måned + en måned.

Til foråret 2020 kan du også skifte til Norlys. Allerede nu, kan du dog skrive dig op til løbende at få nyheder fra os. Og når vi er klar til at levere el til dig, tager vi kontakt. Det er både gratis og helt uforpligtende.

Skriv dig op her

Det skal du være opmærksom på, hvis du vil skifte el-selskab

Der findes mange el-selskaber på det danske marked – og endnu flere el-aftaler at vælge imellem. Det betyder også hård konkurrence og gode tilbud, der måske virker mere fordelagtige, end de egentlig er.

3 ting du skal tjekke før du skifter el-selskab

Lidt for gode introtilbud

Mange el-selskaber lokker med introduktionstilbud, hvor elpris er ekstra lav i en bestemt periode. Husk at tjek, hvor lang den periode er, og ikke mindst hvad elprisen stiger til, når introperioden er slut. Måske betyder prisstigningen, at besparelsen er minimal – eller der slet ikke er nogen besparelse.

Løbetiden på fast pris

Ofte kommer de billigste el-aftaler med fast pris også med en kortere løbetid. Når løbetiden er ovre, kan din kWh-pris stige. Derfor kan en el-aftale med fast pris til en lidt højere pris i sidste ende godt være den billigste løsning.

Bindingsperioder

Nogle el-selskaber tilbyder også en lav intropris på el-aftaler med variabel elpris. Prisen kan dog både stige og falde efterfølgende. Derfor skal du være særligt opmærksom på eventuelle bindingsperioder, og længden på dem, ved denne type el-aftaler.

Vi har samlet flere gode råd, som du kan tage med i jagten på billig el.

 

3 ting du skal tjekke inden du skifter el-selskab

Skal du også flytte el-selskab, når du flytter i ny bolig?

Ikke nødvendigvis. Det afhænger af om dit nuværende el-selskab kan levere på din nye adresse, og om du ønsker et nyt el-selskab.

Uanset om du skifter el-selskab eller ej, er der dog et par ting, du skal huske på, hvis ikke du vil have unødige regninger – både i din gamle og nye bolig


Fortæl dit nuværende el-selskab, at du flytter

Når du flytter fra en bolig, stopper du jo også helt naturligt med at bruge strøm i den.

Dit el-selskab får dog ikke automatisk af vide, at du flytter. Derfor skal du sørge for selv at kontakte dit nuværende el-selskab og fortælle dem, hvornår du flytter.  Det gælder uanset om det er samme el-selskab, du vil bruge i dit nye hjem eller ej.

Aflæs din elmåler (hvis ikke den er fjernaflæst)

Langt de fleste boliger har i dag en fjernaflæst elmåler, hvor el-selskabet selv kan gå ind og se, hvad den står på. Har din nuværende bolig ikke det, så skal du selv aflæse elmåleren den sidste dag, du bor på adressen.

På samme kan det også være du skal aflæse elmåleren i dit nye hjem på overtagelsesdagen.

Tilmeld din nye bolig dit ønskede el-selskab

Hvis ikke du aktivt vælger, et el-selskab til din nye adresse, vil du automatisk overgå til det el-selskab, der leverede strøm frem til du overtog boligen. Hvis du ønsker et andet el-selskab, skal du selv sørge for at bestille en el-aftale hos dem.

Vil du skifte el-selskab?

Den 25. juni 2019 godkendte Konkurrencerådet fusionen mellem SE og Eniig. SE er et af Danmarks største el-selskaber, og Eniig er Danmarks største andelsejede energi- og telekoncern. Med fusionen mellem SE og Eniig er grundlaget for Danmarks største tele-, energi- og el-selskab dermed lagt.

Målet med fusionen er at udnytte potentialet, der ligger i at arbejde sammen. Norlys bliver et tele-, energi- og el-selskab, der vil skabe flere fordele for kunderne. Det bliver også et selskab, der er rustet til fremtidens muligheder, udfordringer og grøn omstilling via f.eks. vindenergi.

Et el-selskab med flere fordele til kunderne

Ved at fusionere to i forvejen store selskaber til Danmarks største tele-, energi- og el-selskab opstår der en lang række fordele. Ved at arbejde sammen kan vi realisere et større potentiale, end hvis vi arbejder hver for sig.

Som eksisterende eller ny kunde mærker du måske ikke den store forskel med det samme. Men ved at udnytte fordelene ved samarbejdet og muligheden for stordrift, bliver der i sidste ende også flere fordele for dig som kunde.

Til foråret 2020 kan du også skifte til Norlys. Allerede nu, kan du dog skrive dig op til løbende at få nyheder fra os. Og når vi er klar til at levere el til dig, tager vi kontakt. Det er både gratis og helt uforpligtende.

Skriv dig op her

Vil du skifte til Norlys? Så se her

Norlys bliver Danmarks største tele-, energi- og el-selskab

El-selskabet SE har sin base i Syd- og Sønderjylland, mens energi- og telekoncernen Eniig holder til i Silkeborg, hvorfra de dækker Nord-, Midt- og Sønderjylland. Det er i disse områder, at de to selskabers kunder primært er bosat i øjeblikket.

Efter fusionen vil Norlys tilsammen eje mere end 40 % af den danske infrastruktur, når det kommer til energi, strøm og telekommunikation.

Norlys vil komme til at beskæftige mere end 2.500 ansatte, have over 700.000 andelshavere og mere end 1,5 million kundeforhold. Med den størrelse kan vi for alvor udnytte de mange fordele ved stordrift, som i sidste ende vil komme vores kunder og andelshavere til gode.

Et andelsejet el-selskab

Norlys er et andelsejet tele-, energi- og el-selskab. Det betyder, at alle vores kunder er medejere af Norlys.

Har du i dag en elmåler fra SE eller Eniig, er du faktisk allerede medejer af enten SE eller Eniig. Det betyder, at du også vil blive medejer at Danmarks nye og største tele-, energi- og el-selskab Norlys.

Hvad er det særlige ved et andelsejet tele-, energi- og el-selskab?

Den øverste myndighed i et andelsejet selskab er repræsentantskabet. I Norlys vil det være over 700 helt almindelige kunder, der tilsammen bestemmer i hvilken retning Norlys skal bevæge sig.

Som helt almindelig kunde har du altså mulighed for at få medindflydelse på dit tele-, energi- og el-selskab gennem en demokratisk proces.

Vil du have endnu mere indflydelse har du også mulighed for at blive en del af Norlys’ bestyrelse. Efter fusionen af SE og Eniig er de to selskabers bestyrelser slået sammen til én bestyrelse.

Et selskab, der tager del i samfundet

Som Danmarks nye største tele-, energi- og el-selskab spiller vi en stor og vigtig rolle i Danmarks infrastruktur. Alle steder i landet skal der være hurtigt og stabilt internet og el.

I Norlys er vi vores samfundsansvar bevidst. Derfor vil vi også bruge vores store stemme til at påvirke det danske samfund gennem grøn omstilling og digitalisering.

Vi giver millioner tilbage til lokalsamfundet

Både SE og Eniig har gennem mange år støttet en lang række projekter med midler fra vores vækstpulje. I Norlys vil vi selvfølgelig fortsætte med at støtte disse lokale projekter, der skaber energi og fremmer udviklingen.

Norlys er et tele-, energi- og el-selskab

Få besked som en af de første

Fusionen mellem SE og Eniig, der bliver til Norlys er i fuld gang. Vi har endnu ikke nogen el-produkter på hylderne, men det får vi til foråret 2020.

Vil du gerne være en af de første, der får besked når vi er klar? Så skriv dig op her. På den måde vil du løbende få nyheder fra Norlys - og når vi kan tilbyde dig el, tager vi kontakt til dig.

 

Jeg vil gerne have gode tilbud, rådgivning, konkurrencer, events og nyheder inden for internet, tv, streaming, telefoni, energi, gas og smarthome fra Norlys-koncernen (se selskaber) på e-mail, sms og telefon. Norlys-koncernen må bruge oplysninger om mine produkter, interesser og forbrug til at målrette annoncering til mig. Jeg kan til enhver tid trække mit samtykke tilbage.

Du kan læse, hvordan vi behandler vores data i vores Persondatapolitik.

keyboard_arrow_up