El-forbrug – hvad er normalt, og hvor kan du spare?

Det antal kWh, der står på din el-regning, giver dig ikke nødvendigvis et billede af, om dit el-forbrug er højt eller lavt. For at kunne se det, er du nødt til at sammenligne det med husstande, der ligner din.

Der er dog mange ting, der har betydning for niveauet på dit el-forbrug. Derfor har vi samlet en masse viden om, hvad et normalt el-forbrug ligger på i forskellige husstande – men også, hvordan du kan skrue ned for dit el-forbrug.

Lige nu er fusionen mellem SE og Eniig i fuld gang. Men til foråret 2020, når vi hedder Norlys, er vi klar til at tilbyde spændende nye el-aftaler til de danske hjem og deres el-forbrug.

Hvad er et gennemsnitligt el-forbrug?

Når man taler om gennemsnitlig el-forbrug, er der mange ting, der spiller ind. Typen af bolig, antal personer i husstanden og el-vaner er tre af de store faktorer, man skal tage højde for.

Generelt set siger, man at en gennemsnitsdansker ca. bruger 1.600 kWh om året. Bor man flere under samme tag, falder el-forbruget pr. person dog. En typisk dansk familie med to voksne og to børn vil tilsammen bruge ca. 4.500 kWh om året.

Kilde: Dansk Energi

Har du el-varme, vil dit el-forbrug typisk være højere, men så kan du til gengæld søge om reduceret el-afgift. Det giver dig mulighed for at spare penge på alt dit el-forbrug, der ligger over 4.000 kWh om året.

Du kan også læse mere om, hvordan strøm bliver målt, og hvad du får for en kWh?

Forskelligt el-forbrug i lejlighed, hus og sommerhus

Din boligtype og ikke mindst din primære varmekilde har stor betydning for dit el-forbrug.

Typisk bruger personer, der bor i lejlighed, mindre strøm end personer, der bor i eget hus. Det skyldes bl.a., at lejligheden ofte er mindre end en tilsvarende families hus. Dermed skal der f.eks. ikke bruges lige så meget strøm på at lyse boligen op.

Kigger man på sommerhuse, er det årlige el-forbrug ikke højt sammenlignet med helårsboliger. Men tager man højde for, at vi som regel kun opholder os i vores sommerhuse i kortere perioder, virker el-forbruget alligevel lidt højt. Som regel kan det forklares med, at sommerhuse sjældent er isoleret lige så godt som helårsboliger, og mange har el-radiatorer eller en varmepumpe som primære varmekilde.

Antal personer og boligens størrelse har også betydning for dit el-forbrug

Ifølge Energistyrelsen bruger en gennemsnitsdansker 1.600 kWh om året, og en familie på to voksne og to børn ca. 4.500 kWh om året. Jo flere, man bor under samme tag, jo mindre strøm bruger man altså pr. person. Bl.a. fordi strømforbruget til køleskabet stadig vil være ca. det samme. Men andre el-vaner, som f.eks. hvor mange timer fjernsyn og lys er tændt, har betydning, og vil typisk stige med flere beboer i huset.

Derudover har boligens størrelse også betydning for el-forbruget. Jo større boligen er, desto mere strøm vil der f.eks. også blive brug på at lyse boligen op. Og hvis huset er el-opvarmet vil el-forbruget som regel ligge i den høje ende – uanset størrelse.

Der er altså mange ting, der har betydning for, hvilket niveau el-forbruget ligger på. I tabellerne kan du se gennemsnitstal ud fra boligtype og antal personer i husstanden.


Hvad koster dit el-forbrug?

El-priser går op og ned fra dag til dag – lidt ligesom benzinpriserne. En god tommelfingerregel er dog, at en kWh ligger omkring 2,4 kr. inkl. alle afgifter. En familie med et årligt forbrug på ca. 4.500 kWh vil altså bruge lidt over 10.000 kr. om året på strøm.

Det dog kun en mindre del af beløbet, der går direkte til dit el-selskab. Vil du vide mere om, hvordan det kan være har vi skrevet en hel side om el-prisers sammensætning.

Mange el-selskaber tilbyder også en klimavenlig el-aftale, der koster et par øre ekstra pr. kWh. Til gengæld er den baseret på vindenergi.

Vil du have hjælp til at forstå din el-regning, har vi også skrevet en hel side om el-regninger.

Det er dit el-selskab, der står for at opkræve alle afgifter på vegne af stat og netselskab. Derfor er det også dit el-selskab, du skal give besked ved flytning.

Sådan ser et typisk el-forbrug ud

Belysning i de danske hjem er måske den mest tydelige ting, vi bruger strøm på. Men faktisk udgør det kun en mindre del af vores samlede el-forbrug.

De helt store strømslugere i de danske hjem finder vi i underholdningskategorien. Det er fjernsyn, computere, spilkonsoller og musikanlæg. De udgør tilsammen mere end 1/3 af en typisk husstands el-forbrug. Fjernsynet alene er ansvarlig for 15 % af el-forbruget og dermed næsten halvdelen af underholdningskategorien.


De 5 største syndere i dit el-forbrug

Alle elektriske apparater bruger strøm, men nogen mere end andre. Vi har samlet de 5 største strømslugere i de danske hjem. Nogle er uundværlige, andre kan vi overveje at skifte ud med en mere energivenlig model.


Tørretumbleren bruger ca. 421 kWh om året

Her kan du nemt spare strøm (og penge) ved at bruge tørresnoren i stedet.

Fjernsynet bruger ca. 416 kWh om året

Sluk det, når du ikke sidder og ser det. Det er dyrt at have kørende i baggrunden.

Opvaskemaskinen bruger ca. 352 kWh om året

Den sparer meget tid i hverdagen, men er det blot en lille opvask, kan det måske klares med børste og sæbe.

Fryseren bruger ca. 288 kWh om året

Den kan være svær at undvære, hvis du vil undgå madspild. I stedet kan du gå efter et højt energimærke – især jo større fryseren er.

Køleskabet bruger ca. 236 kWh om året

Der findes nok ikke mange hjem i Danmark uden køleskab. Men du kan tage toppen af el-forbruget ved at gå efter et højt energimærke.

Teenagere har det største el-forbrug

Det kan være dyrt at have hjemmeboende teenagere. De har det med at tage længere brusebade, smide tøjet lidt oftere til vask og have flere skærme og elektriske apparater tændt på én gang. Alt sammen vaner, der i sidste ende koster strøm.

I gennemsnit bruger en teenager 20-30 % mere strøm end voksne. På et år kan det løbe op i 1.000 kWh ekstra, eller hvad der svarer til ca. 2.400 kr.

Dermed ikke sagt, at du skal smide dine teenager ud af huset for at spare på el-forbruget. Men det kan måske være en god ide at snakke om deres vaner, og hvor de kan spare lidt på strømmen.

Tips og tricks til billig el

Der er to måder at spare på el-regningen. Den ene er at skrue ned for el-forbruget. Det får du tricks til herunder.

Den anden er at finde en billig el-aftale. Vi lavet en hel side med tips og tricks til, hvordan du finder billig el.

6 steder, du kan skrue ned for el-forbruget

Det kræver blot små ændringer i hverdagen at skære så meget på el-forbruget, at du kan mærke det. Laver du alle de her 6 vaneændringer, kan du f.eks. spare omkring 1.500 kr. om året.

 • Spar 130 kr. på at fylde vaskemaskinen
  Selvom vores vaskemaskiner i dag kan klare mellem 5-8 kilo, vasker vi i gennemsnit kun 3,2 kg tøj af gangen. Fyld maskinen op og spar hver 3. vask.
 • Spar 210 kr. på at vaske ved 20 eller 30 °C
  I dag er vaskemidler så effektive, at de allerede virker ved lave temperaturer. Du sparer f.eks. 55 % af el-forbruget ved at skrue ned fra 40 til 20
 • Spar 660 kr. ved bruge tørresnoren
  Hver tur med tørretumbleren koster ca. 6 kr. Derfor er der mange penge at spare, hvis du bare to gange om ugen i stedet hænger tøjet til tørre.
 • Spar 275 kr. ved at slukke lyset, når du går
  Der er ingen grund til at have lyset tændt i rum, du ikke opholder dig i – så hvorfor ikke spare pengene i stedet?
 • Spar 100 kr. ved den korrekte temperatur i køleskab og fryser
  Hver grad betyder en forskel i el-forbruget på ca. 5 %. 5 °C i køleskabet og -18 °C i fryseren er rigeligt fint til at passe godt på maden.
 • Spar 225 kr. ved at fylde opvaskemaskinen op og skrue ned
  Ligesom med vaskemaskinen fylder vi ikke altid opvaskemaskinen op. Fyld maskinen op og spar hver 3. vask. Og dit service bliver også rent ved 50-55 °C i stedet for 65 °C.

Du kan (måske) også spare penge ved at skifte el-selskab

I dag er det danske el-marked liberaliseret. Det betyder, at du frit kan vælge, hvilket el-selskab, der skal levere din el. Og som regel er det ganske gratis at flytte. Vi har samlet alt du bør vide om at skifte el-selskab.

 

keyboard_arrow_up